Реклама / Ads
55| 15251 |10.04.2014 ГЛАСЪТ

За "Октопода" ли работи ВСС или... да?!

.
Вече няма никакво съмнение, че Висшият съдебен съвет има нужда от пролетно почистване. Протестиращите отдавна трябваше да са пред вратите му с метлите, но те кой знае защо са все някъде другаде. Бесен съм и не го крия. По предложение на 11 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) е образувано дисциплинарно производство срещу прокурор Светлозар Костов, административен ръководител на Специализирана прокуратура.
 
Със задачата се заема следният дисциплинарен състав: Милка Итова, Елка Атанасова и Ясен Тодоров, който е шеф на етичната комисия и оглавява борбата с корупцията във ВСС. Сред посочените причини са: уронване престижа на съдебната власт, неетично отношение към подчинените му и нарушение на принципа на случайното разпределение на делата. Все сериозни неща, както сами се убеждавате.

Светлозар Костов, който работи по така нареченото дело "Октопод", попадна в полезрението на ВСС в края на миналата година. След като загуби избора за шеф на Апелативната спецпрокуратура с 19 на нула гласа, пред медиите той обясни загубата си с това, че е станал неудобен след промяната в конюнктурата в държавата. Това го превърна в "черна овца" за висшия клир.

Софийски градски съд даде ход на делото "Октопод" на 12.12.2011 г. Председател на съдебния състав е съдия Румяна Ченалова.  То е срещу Алексей Петров, Антон Петров - Хамстера, Марчело Джотолов, Кирил Топалов, Янко Попов и Цеко Йорданов. Адвокатите на подсъдимите са около 18 души, като само Алексей Петров има шестима.

Срещу тях се изправят трима представители на държавното обвинение, сред които и прокурор Светлозар Костов.

Свидетелите по делото са 179, а вещите лица - 31. Досега са разпитани повечето от свидетелите.

Обвинителният акт е 200 страници.

Алексей Петров беше арестуван през февруари 2010 г., плюс още 12 души.

Това е политически арест и министър Цветанов стои в основата му, заяви тогава Алексей Петров. По-късно обвини тогавашния премиер Бойко Борисов за своя арест.

Делото бе разделено. Първото е за групата, т. нар. "голям октопод", а другото - за Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров.

От 12.12.2011 г. датират и нападките, компроматите и атаките срещу всички, които не са на страната на обвиняемите. Кампаниите се провеждат през определени медии и удрят най-вече прокурорите по делото, съдия Ченалова и естествено, важните свидетели. Срещу тях, директно и косвено, се изсипва порой от клевети и обвинения.

На 02.04.2012 г. Алексей Петров заявява по бТВ: "Прокурорът Костов ме караше да лъжа за Станишев. Трябваше да заявя пред прокуратурата, че Станишев ми е нареждал да подслушваме журналисти. Ако бях излъгал, щях да изляза и сега да бъда проспериращ бизнесмен може би.
Шефът на спецпрокуратурата Светлозар Костов е пристигнал в София от Бургас да прави кариера на гърба ми. Той си позволи да ме извика да ми каже, че ако не излъжа за Станишев, ще бъда осъден. При втория арест тормозиха и роднините ми, включително и майка ми. Това е Светлозар Костов - той няма доказателства, позовава се на един поръчков свидетел Пламен Устинов
".

Тогава ВСС не извърши проверка, за да установи дали Алексей Петров кава истината или лъже. От което можем да си направим извода, че за ВСС е без значение, че прокурори биват нападани по този начин публично. Ако Костов наистина си е позволил това, което казва Трактора, трябваше да бъде раследван и наказан. Но ако не така - да се заяви ясно.

На 27 април 2012 г. един от основните свидетели - Пламен Устинов, се среща с Алексей Петров, брат му Огнян Петров, адвокат Ваня Траянова и трима бодигардове на Трактора в мандрата на Петрови край Тетевен. На рандевуто, организирано от Алексей Петров, на свидетелят Устинов е предложена огромна сума пари, за да оттегли показанията си, че Трактора му е поръчал убийствата на Гриша Ганчев и на Васил Божков. Алексей Петров заплашва Устинов, че ще си има неприятности, ако не приеме офертата. След това Ваня Траянова, адвокат на Тони Хамстера - друг подсъдим в процеса „Октопод", инструктира Устинов как да промени показанията си.

Срещата обаче е документирана от екип на ДОТИ, тъй като по-рано Пламен Устинов уведомява прокуратурата, че му предстои среща с Алексей Петров. Целият разговор, проведен в мандрата, е записан със СРС-та. Самият Петров лично проверява Устинов за "бръмбари", но или е загубил уменията си или пък те са били твърде преувеличени, защото не открива нищо съмнително...

Въз основа на безспорните доказателства, че Алексей Петров принуждава основен свидетел да промени показанията си, на 3 май 2012-а Трактора е върнат в ареста.

Случаят е поверен на прокурора от Ловеч Николай Пончев. Проверката се води срещу... неизвестен извършител! Невероятно, но факт. Нещата се влачат повече от 6 месеца без резултат.

ВСС отново мълчи. Чак по-късно въпросният прокурор е привикан в София да даде обяснения. Никой не обръща внимание и на фата, че адвокат Траянова е замесена в склоняване на свидетел към лъжесвидетелстване.

В същото време атаките срещу магистрати, ангажирани в процеса продължават с нова сила.

На 25-07.2013 г. ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова. То е за нарушение на Етичния кодекс на магистратите във връзка със замесването ѝ в скандал с източването на 2.5 милиона долара от македонския държавен тютюнев холдинг "Македония табак". Случаят е от 2004 г. Властите в Македония разследвали източване на близо 8 млн. евро от бившия държавен тютюнев монопол "Македония табак". Според публикации в македонските медии управителят на фирмите "Интернационал 7"и "Македония табак 2000" прехвърлил дялове от дружеството на стойност 8 млн. евро на старозагорския холдинг "Тивамекс". Ченалова по онова време е адвокат на "Тивамекс".

Излиза, че Ченалова като адвокат е извършила действия, които може би - повтарям: може би, са укорими и ВСС е силно разтревожен от това. Същият ВСС обаче не е възмутен дори за миг от поведението на адвокат Ваня Траянова, която учи свидетел да лъжествидетелства и това е доказано със съответните записи.

Неотдавна бе прекратено делото по т.нар. "голям "Октопод", поради изтекла давност. Така и не става ясно обаче, кой и какво се крие зад тази "изтекла давност"! А става дума за тежки икономически престъпления, за които МВР и ДАНС преди няколко години твърдяха, че са събрани десетки папки доказателствен материал.

Четири години след операция "Октопод" един от обвиняемите - Пламен Стоянов, наричан от някои Дамбовеца, заяви, че ще съди България за 85 милиона евро. В над сто страници адвокатите му са описали всички действия на правителство, министри, служби, прокуратура и пр. Това се казва свършена работа.   

Но къде е ВСС да обясни пред обществото, какво се е случило през тези години, та се стигна до такъв мизерен и обиден край?  

В един момент обвиняемите по "Октопода" се сдобиват (не)очаквано с още един защитник в лицето на ВСС. Защото магистратското политбюро се активизира всеки път, когато срещу прокурор Костов се получат жалби - а те не са никак малко, от обвиняемия Алексей Петров. Извършват се проверки, ревизии, изискват се писмени обяснения и пр. Странно защо обаче ВСС не обявява резултатите от тези проверки. Съгласете се, че те няма как да не влияят на работата на Костов и едва ли са случайни.  

Под натиск е и съдия Ченалова.

В същото време Алексей Петров и други обвиняеми пътуват необезпокоявани в чужбина или се възстановяват в санаториуми.

Същите странни неща се случват и по други дела. Прокурорите и съдиите по "Килърите" са обиждани, клеветени, ругани по най-брутален начин публично. ВСС обаче не реагира.

И забележете: Има сигнал и признания на свидетел за физическото отстраянване на висш прокурор, който сигнал е надлежно заведен и изпратен в ДАНС, където отлежава месеци наред, без да се предприемат каквито й да било мерки. В прокуратурата се знае за втори сигнал за заплаха срещу същия прокурор. Но пак нищо не се предприема. Къде е ВСС в тази ситуация? 

По делото "Наглите" магистрати допуснаха (не)волни грешки, които позволиха на половината от обвиняемите да си тръгнат от съдебната зала чисти като сълза. Пак ни дума, ни стон от ВСС.

Още много примери могат да се изброят. Висшите шефове в магистратурата имат готов отговор в такива случаи: Правим нужното, за да бъде всеки процес справедлив. Пропускат обаче, че "справедлив процес" се отнася не само за обвиняемите, но и за жертвите, свидетелите, маистратите, разследващите и най-вече за цялото общество. И това е ясно записано в Директивата на ЕК от май 2012 г.

И ако във ВСС все още има някой, който се интересува, защо българите не вярват на съдебната система - ето затова не вярват.

Петров и защитата му заслужават похвала. Те методично, последователно, настъпателно и с всички средства, в буквалния смисъл на думата, още от първия ден на процеса прокарват своите тези и намерения.

На адвокатите им плащат клиентите. Всички българи пък плащат на ченгетата, следователите, прокурорите, съдиите и членовете на ВСС. Ако Петров, примерно, не е доволен от адвокатите си, ще ги натири и ще наеме други. Но какво да правим ние, когато виждаме как магистрати мачкат, стопират или отлагат във времето важни дела?

Написал съм десетки материали по темата, но нито веднъж не е имало видима реакция от нито един член от ВСС или шеф в магистратурата. Не им е приятно, но са спокойни, защото в България обществената търпимост е национална черта. Някакъв драскач написал нещо - майната му. Тези хора не чувстват и не разбират своя ангажимент към гражданството. Те са убедени, че високият пост им се полага и ги прави недосегаеми не само за закона, но и за плебса, който им се мотае в краката. Интересуват ги политическата подкрепа и партийната квота за даден пост, обвръзаностите с политици и мафиоти, корупцията, срещу която уж се борят, а всъщност силно любят.  

Затова използвам случая с прокурор Костов, за да припомня тези, вече брадясали истини. Прокурорите, които дръзват да се заемат с такива сложни и опасни дела, се броят на пръсти, шестима преди Светлозар Костов са се отказали. Затова заслужават покрепа. Само че получават упреци, публични порицания и унижения.  

Съзнавам, че и това писание ще последва съдбата на останалите - глас в пустиня. Единствената ми утеха е, че ще го прочетат няколко хиляди души и част от тях ще си кажат: май е време...

Време е.


Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 16108 |09.04.2014 Промените в законите за кредитиране – голямото нищо . 111| 19430 |07.04.2014 Реформаторският блок изобрети капки за дебелоочие . 39| 22053 |06.04.2014 Мумията на Вожда оживява... Решавайте . 41| 14829 |03.04.2014 Изворът на омразата. Журналисти и гробари...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads