Реклама / Ads
32| 26454 |27.03.2013 ГЛАСЪТ

Опит за летене по Спилбърг и Стоунс

.
Да освободим въображението си...
„Ще те забележат, ако измислиш нещо неочаквано и шокиращо, но в обсега на човешката фантазия. Да могат хората да си го представят”. Думи на големия Стивън Спилбърг.
 

Знаете го: режисьор и продуцент, създал едни от най-смелите, неочакваните, драматичните и доходоносните филми. „Джурасик парк”, „Извънземното”, „Челюсти”, „Списъкът на Шиндлер”, „Спасяването на редник Райън” и др. плюс над 3 млрд долара богатство. Успял човек, извън всяко съмнение.

В едно интервю той казва, че обича да работи с хора, които са големи професионалисти, знаят какво искат и как да го постигнат. Такива били Ролинг Стоунс, например.

 

Спилбърг казва и други интресни и умни неща, като това, че Всички ние с всяка една година ставаме други хора. Не оставаме същите хора през целия си живот. Или: Защо да плащаме долар за лентичка за отбелязване, вместо да си отбелязваме с долара вместо с лентичка?

 

Провокира въображението, няма как да не признаем.

 

Откакто имаме служебен кабинет, протестиращите започнаха да се разцепват, а резултатите от изборите стават все по-мъгляви, почнах да се замислям по какъв начин може да се спаси държавата от удавяне. Не че някой ме пита или се интересува живо от мнението ми, но като всеки българин и аз съм загрижен за бъдещето. Защото то, ако не мен, то със сигурност засяга децата и внуците ми.

 

Изчетох десетки рецепти, планове на експерти, политолози, икономисти, чужденци и българи, политици, случайни минувачи, лидери на протести, интелектуалци, селяни, пенсионери, ученици, улични музиканти, спортисти, шоу звезди, мъдреци и тъпаци, мафиоти, поети, журналисти, партии и прочие кандидати да ни оправят. Не усетих пролетния вятър на оптимизма. И не, защото няма инжектиран такъв в предлаганите програми и съвети, има и още как, но натрапчивото присъствие на лъжата просто го смазва. Като ТИР домат на магистрала...

 

Така, както си четях онзи ден биографията на Спилбърг, взеха че пуснаха по радиото "Не можеш да имаш всичко, което искаш" ("You Can‘t Always Get What You Want") на Ролинг Стоунс  (The Rolling Stones). Страхотно парче, жалко че го пускат рядко. Направих бързо връзката с думите на големия режисьор и в главата ми се зароди идея: какво ли ще стане, ако Мик Джагър и компания се заемат с управлението на страната ни? Знам, че звучи откачено, но ще се учудите колко сериозни аргументи има в подкрепа на тази фантастика.


Първият и най-силният е, че досега търпяхме доста мафиотски банди да ни управляват, защо една рок банда да не е по-добра от тях?!

За да ви докажа, че не пиша тези редове в стая с меки уплътнения в Ловешката лудница, се зарових в историята на Ролинг Стоунс.

Предлагам ви да тръгнем по стъпките на хипотетичната теория „Мик Джагър начело на България”, все едно сме посетители в Спилбърговия Джурасик парк...

 

Величавият Джагър казва:  „Ако искаш да присъстваш постоянно в заглавията на вестниците, трябва да си готов да те замерят нощем с бутилки. А докато лицето ми е на първа страница, не ми пука какво пишат за мен на седемнайста”.

 

Тръгвам към темата с този цитат, защото той издава една цяла философия как да бъдеш успешен.

 

Може да не знаете, а може и да сте забравили, но Мик Джагър е учил в Лондонското икономическо училище, едно от най-престижните в света и мечтата му е била да стане известен икономист. Е, станал рокаджия, но защо този негов младежки блян не се сбъдне сега и то у нас? Освен това като гледам какви ги свърши Дянков, няма как някой да го задмине.

„Имам дълга кариера зад гърба си и не съм хлапак, който следи продажбите всяка седмица... Просто правя най-доброто, на което съм способен, и оставам верен на себе си. Това ми дава истинско удовлетворение.“ – още една мъдрост от Джагър.

 

Какви биха били предимствата на едно управление, начело с Ролинг Стоунс? Ето няколко предположения:

 

1. Доказани професионалисти. Над 200 млн копия от техни албуми са продадени по света.

 

2. Хората ги боготворят. Почти нямат концерт с публика под 100 000. През 1969 г. свирят в Лондонския Хайд парк пред 250 000 души. Някои медии по онова време твърдят, че всъщност е имало над 460 000 човека. Коя партия или политик у нас могат да съберат толкова народ на едно място, който да ги аплодира истински?

 

Бузлуджа и Орлов мост могат само да мечтаят за такова любов и преданост.

 

3. Стоунс са супер известни в цял свят. Това ще привлече инвестиции – нещо като водопада Виктория, но от банкноти. Самото им присъствие на „Дондуков” 1 ще е 100-процентова гаранция, че у нас се случват добри неща, а капиталът не пропуска такава възможност.

 

4. Бандата ще бъде приема от целокупния български народ безрезервно. Дори от чалгарите, защото и те знаят кои са Ролинг Стоунс. „Червените бабички” също ще са доволни, заради децата и внуците си. Стига с този Йосиф Кобзон, бе!  

 

5. Страната ни ще укрепне икономически и ще дръпне напред. Гаранция за това е фактът, че рокаджиите са платили само 1,6% данъци върху спечелени от концерти 450 млн долара. При това без да правят шашми, да източват ДДС, да укриват доходи или да твърдят, че са взели заем от 90-годишните си родители, както обясняват някои магистрати у нас. Нищо подобно. Просто счетоводителите им от „Промогруп” са перфектни.

 

6. Рокаджиите и техните мениджъри знаят как се правят пари. Само през 2005 г. те са спечелили чисти 168 милиона долара от дискове и билети за концерти. Пише го във „Форбс”. През 2010 г пък влизат в британската класация на най-богатите музиканти. Мик Джагър е трети с $ 313 млн. Китаристът Кийт Ричардс има $ 289 млн., а барабанистът Чарли Уотс „скромните” $ 140 млн. Според вас, такива хора дали ще посегнат да крадат от „Кремиковци”, АЕЦ „Белене”, „Цанков камък”, от сметките за ток и парно? Няма начин.

 

7. Разцвет на туризма. Представете си само как от град на рока като Каварна (да живее кмета Цонко Цонев), ще се превърнам в страна на рока. Тук ще забият най-големите световни банди, защото не могат да откажат на Стоунсите. Това означава стотици хиляди фенове от цял свят, които тук ще пият вино, бира и ракия на корем, ще мезят с домати, краставици и кебапчета, което ще е абсолютен ктализатор за развиване на зеленчукопроизводството и животновъдството. Звучи фантастично, но може да стане факт. Може.

 

8. Силен тласък ще се даде и на образованието, включително и сред циганите, където то не е особено популярно. Как ли? Много просто – чрез изучаваене на английски език. Ще трябва да го научим, за да не ни трябва превод в ефир на новогодишните речи и петъчния парламентарен контрол. Освен това рокаджиите ще се държат с циганите като с братя, защото са широко скроени хора, а и в Англия и САЩ са свикнали с всякакви хора.

 

Ето такива хора искаме да ни управляват!
 

9. Джагър и другите ще сплотят и пропукалите се тук-там редици на протестиращите. Музикантите от десетилетия са известни като едни от най-големите бунтари. Пяха срещу войната във Виетнам, имат не една и две социални песни. Няма да има нужда да разчитаме само на Че Гевара, Уго Чавес и други поизтъркани идоли, защото ще си имаме живи на живо.

 

10. Невиждан разцвет очаква и културата ни. Чалгата ще мине на втори план по разбираеми причини. Под ударите на рока ще паднат и такива телевизионни Бастилии като Биг брадър, разни танцуващи и пеещи шоута и други тв формати за идиоти. А покрай рок оперите ще живне и това позабравено изкуство у нас.

 

11. Благотворителността също ще отбележи ръст. Нямат чет благотворителните концерти, в които са участвали музикантите от Стоунс. Ще почнем да осъзнаваме, че борбата за каузи е част от цивилизованото поведение като цяло, а не въпрос на отделни ПР кампании на този или онзи президент.

 

12. Страната ни ще се прочуе в цял свят и ще стане разпознаваема за милиони и милиарди хора. Най-накрая ще се сдобием и с истинско лого. Доказателство за това е новият знак на групата, представен по повод 50-годишнината от създаването й. Всъщност бандата обнови знаменитото си лого с разтворената уста с изплезен език. Редизайнът е дело на американския художник и Шепърд Фейри, който получил хонорар около 200 000 долара. За свдение нашето недоносче, което трябваше да привлече туристи, ни струва 1,3 млн лв.

 

13. Имиджа и пиара на страната ни ще се поеме от компанията Live Nation, която е организирала колосални турнета и концерти на Ролинг Стоунс. Ясно ви е какво означава това.

 

14. Ще си стъпи на краката и здравеопазването. Казвам го съвсем отговорно. Всички от Ролинг Стоунс са преживяли трудни и шантави моменти, свързани с наркотици, алкохол и бурен нощен живот. Точно такива хора могат да говорят срещу дрогата и да дадат съвет как да опазим здравето си. Правят го от доста време. Освен това със сигурност ще обърнат специално внемание на грижите за възрастните хора – по разбираеми причини.

 

15. Еврофондовете ще текат към нас като Дунав през пролеттта. Само като си представите колко фенове на Ролинг Стоунс има в Европейската комисия и парламент и ще ви стане ясно за какво говоря. И в Шенген ще ни приемат с хляб и сол, а няма да ни извиват ръцете и сочат с отвращение. Любопитен съм да видя и как Дейвид Камерън рязко ще смени позицията си към българите на Острова. Ах как само ще я смени! 

 

Исках да кажа нещо оптимистично и за правосъдната ни система, но така и не се сетих как може тя да се промени с идването на Ролинг Стоунс на власт у нас. Не ми се вярва страхотната музика да може да пребори страхотните подкупи и корупция. Това надскача и въображението на Спилбърг. Съжалявам.

 

Не бързайте да отписвате идеята за Мик Джагър и компания. Помислете само кой е вярвал, че човек ще стъпи на Луната, но стъпи. Да не изброявам всички фантасмагории, които някога човечеството е отричало като ненормални хрумвания, а вече сме свикнали с тях като с водата и хляба.

 

Държави и империи са управлявани от демократи, крале, луди, комплексари, сатрапи, нацисти, философи, анархисти, диктатори, военни, писатели, необразовани, откровени бандити, психопати, пияници, селяни, свинари, ченгета, канибали, гейове, курви и пр. С какво рокаджиите са по-лоши от горните особи? Помислете какви хора напират да ни управляват след 12 май. Те по-готини ли са от Стоунс? Айде бе...

 

Освен това Джагър има рицарско звание и няма да има как да откаже на молбата на един народ в нужда. В историята ни немалко чужденци са заставали начело на държавата ни, няма да е нещо съмсем ново.

 

Съзнавам, че такъв развой на събитията е повече хипотетичен, отколкото реален. Но нека помислим и да извлечем някои поуки. Джагър например има свои 10 правила за поведение, които започват със съвета: „Младите да бъдат внимателни, защото в живота и бизнеса дебнат страховити акули. Дори когато станете известни, не мислете, че мнозина се интересуват от вас само заради личността ви!". Е, кой наш политик е бил толкова откровен?

 

Жадуваме за промяна на системата. Намразили сме политическия елит и искаме той да гори в ада. Питам се, как този елит успя да предизвика толкова гняв за двайсетина години, а Ролинг Стоунс 50 години акумулират любов и радостни емоции? И не ми казвайте, че не може да се сравнява музиката с политиката. Може, ако я вършиш със сърце, ум и всеотдайно. И ако Ролинг Стоунс не ни станат управляващи, което е твърде вероятно, поне да се опитаме да се раздаваме в делата си, както те на сцената и в музиката.

 

Би било прекрасно. И полезно.

И да не се увличаме много, защото: Не можеш да имаш всичко, което искаш - You Can‘t Always Get What You Want.


Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 162| 53460 |03.03.2013 БСП се опитва да превземе протестите . 43| 14588 |15.07.2009 Доган вече е повелителят на Родопите . 35| 7702 |23.12.2008 Какво се опитва да ни подшушне Шушулов? . 71| 11529 |03.10.2008 Кого се опитва да финтира Първанов?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads