Реклама / Ads
34| 17297 |31.05.2016 ГЛАСЪТ

Орден или свирка за прокурор Сарафов? И оставка...

.
Борислав Сарафов
През 60-те години в САЩ се шегували, че не им трябва човек, който да прилича на главен прокурор, а главен прокурор, който да е човек. На 20 ануари 1961 г за правосъден министър, той и главен прокурор, бил назначен Робърт Кенеди, брат на Джон Кенеди.
 
През цялата си кариера като юрист Боби Кенеди изповядвал девиза: Правата на гражданите - над всичко!

Едва ли ще доживеем подобно нещо. Тук дори законът не е над всичко, камо ли човешките прави...

 

На 16.06.2014 г. във Фрог нюз написахме, че зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е подал оставка. Описахме и какви са причините: скандалният провал на обвинението в измислен сюжет за убийството на Делян Пеевски. Прибавихме демонстративното нахлуване на прокурори, следователи и полицаи в офиси, свързани с КТБ и фирми, смятани за близки до Цветан Василев. Припомнихме, че през 2012 г. е имало разработка на ГДБОП за Сарафов. Самият главен прокурор Цацаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев го защитиха, че ставало дума за леля му, за разследване за пране на пари, но че Сарафов само обядвал с леля си, а не е въртял пералнята.

 

Сарафов бе и сред главно действащите лица по аферата с бюлетините от печатницата в "Костинброд". Прокуратурата претърпя фиаско и по това дело.

 

ВСС пък така и не даде отговор на въпроса на медиите как с държавна заплата Сарафов е успял да придобие 6 жилища в България, други имоти и дом в курортен град в Испания. Последният бил купен от възрастната му майка, пише магистратът в декларацията.

 

Навсякъде по света след такъв списък от „сполуки” най-нормалното е да те уволнят, да си тръгнеш сам или да се изправиш пред съда. Зам.-главният прокурор Сарафов обаче избра българския път: остана на поста и продължи в същия дух.

 

Припомням този епизод, защото от вчера Сарафов отново е в окото на бурята. Полицай Любомила Ценова от ГДБОП е подала искова молба в СГС срещу зам.-главния прокурор. Причината е, че на съвещание по разследването срещу фирма „Агромах” Борислав Сарафов е обиждал и нагрубявал Ценова. Очевидци твърдят, че се стигнало до кресчендо: Ти свирка правила ли си?! Дали ще се потвърди тази сакрална фраза или ще бъде отречена, не е толкова важно. Важното е, че тя се завърта в един отвратителен скандал, в който е замесен зам.-главен прокурор.

 

Няма да навлизам в детайли, но ще припомня, че на съвещанието са присъствали прокурори и шефове от ГДБОП. Именно пред тях Сарафов си изпуснал нервите. Всъщност, оказва се, че обидите и нападките са чест аргумент в словесния арсенал на зам.-главния прокурор. Сексистките му нападки към колежки също не били рядкост.

 

Каруцарският му език, обидите и бруталните сравнения също. Това, че колеги и подчинени не смеят да му се противопоставят само доказва, че в държавното обвинение витае сталинския дух.

 

След като информацията излезе - в медии извън кръга на империята на уж изчезналия Делян Пеевски, - Сарафов публикува в официалния сайт на прокуратурата своите възмущения, щения и заплахи. Най-вече от и към съдии от СГС. Защото смятал, че именно от СГС е изтекла информация към тези медии. Гръмове, мълнии и слюнки хвърчат от гневния Сарафов. Не било законно и щял да иска отвод на съдийския състав по исковата молба срещу него. Някой трябваше да каже на Сарафов, че това е частно производство и няма право да ползва сайта на институцията, за да се обяснява с този или онзи.

 

Освен това точно Сарафов да говори за изтекла информация, е меко казано абсурдно. И той ще се затрудни да изброи колко пъти е изтичала информация към пеевските медии с цел да бъдат притискани, шантажирани и охулвани политици, бизнесмени, журналисти и популярни личности, противници на модела #Кой. Сарафов обаче е спокоен, защото знае, че такъв теч трудно се доказва, пък и прокуратурата е тази, която трябва да го установи.

 

Дървено желязо... 

 

И все пак има сигнали, че в държавното обвинение нещата се пропукват. Часове преди да гръмне скандалът със Сарафов, шефът на столичните прокурори Христо Динев подаде оставка. Болки в ставите са го принудили, побързаха да блъфират пеевски медийни ибрици. Но и те знаят, че ставите в момента са последната грижа на Динев. Той просто надушва опасността и бърза да изчезне. Защото е участник във всички Сарафови гафове и е превърнал СГП в инструмент за политически преследвания и натиск. Знае също, че макар и отложена с няколко дни, визитата на проверяващите прокурори от страни в ЕС ще се случи. И много неща, прикривани дълго време, ще излязат наяве.

 

Трябва да отчетем и промяната във въздействието на „фактора Пеевски”. Той вече не е същият, който по телефона е мачкал и командвал прокурори, следователи, ченгета и министри. Или поне не в тази степен както досега. Заешките сърца обаче нямат смелост дори сега да се откажат от него и да му извадят кирливите ризи на светло. Стоят разкрачени на кръстопътя между предателството и закона и се озъртат като прасета в тръстика накъде да хванат. Много им се иска да се разграничат от Пеевски и модела #Кой, но знаят, че олигарха от ДПС ги държи с компромати. Едни са прибрали милиони, други са участвали в секс игрички, поръчвали са манекенки, пътували са в Дубай безплатно, пазарували са имоти с мръсни пари от цигарена контрабанда, дрога, проституция и трафик на хора. Пеевски със сигурност е скътал добра колекция от снимки, видеа и записи. Депутатът от ДПС неотдавна се шегувал пред малобройна аудитория в х-л „Берлин”, че на Христо Динев му трябвало цяло крило от Народната библиотека, за да събере папките, документите и фактурите за имотите си у нас и в Гърция, за джиповете и луксозните си коли. Ако има такива документи, де... Ако е така, то на Пеевски няма да му стигне и библиотека на Американския конгрес. Не че някой е тръгнал да го проверява.

 

Само че и това ще стане някой ден. Повярвайте.

 

Във Фрог нюз писахме на 20 май 2015 г, че работите около Динев не са добри и че се очаква да освободи стола. Нямаме способностите на Ванга или Волф Месинг, но анализът ни излезе верен, макар и след година.

 

Същото важи и за Борислав Сарафов. Той вижда, че палачинката се обръща, но не може да се контролира. Като онова детенце в рекламата на бисквити е. Хем знае, че трябва да внимава, хем любимите му недосегаемост и всепозволеност продължават да го носят като празна кофа в мътния порой на родната действителност...

 

Няма вечно щастие. Няма вечен Пеевски. Нито вечен пост в Главна прокуратура. Мафията като всяко нещо измислено от човек, има начало и край. Думите са на съдия Фалконе.

 

Преди него Феликс Едмундович, когото Сарафов е изучавал в Симеоново, е стигнал до този извод след ареста на Борис Савинков. По-късно самият Дзержински изпитва тази истина на гърба си, но това е друга тема. Той все пак е бил дворянин и с висок интелект.

 

В България има отвратителна традиция хора на високи постове да бъдат защитавани и дори награждавани за гафовете, които са сътворили. Това е първобитен опит да се скрие истината. Всъщност само се забавя процеса. Иронията е необходим естетически компонент на мисленето, казва Салвадор Дали. Ако някой преведе тази мисъл на Борислав Сарафов то той би разбрал, че с последния си скандал е изпълнил условията, за да получи лъскав държавен орден. Заслуги към културата, селското стопанство, медицината, спорта, туризма, хиндуизма, мазохизма или каквото и да е. Все едно. А може и да подаде оставка. По принуда. По лични причини. Защото нещо го боли... Арсеналът му е познат. А стане ли така – никакви свирки не помагат, без значение дали ги правиш или ти ги правят. Един ден всеки си намира майстора.

 

Виц:

Съдили евреин и арменец. Прокурорът получил 4 години затвор.  

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 104| 32163 |02.03.2016 Какво знаеше, но не каза на глас Ваньо Танов. Ордени... . 31| 13486 |25.02.2016 Гореща молба до Главния прокурор от българския народ . 54| 18341 |15.02.2016 Вицето Попова и прокурор Сарафов свързани роднински с КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads