Реклама / Ads
25| 32577 |19.09.2012 ГЛАСЪТ

Организираната престъпност обича професионалните организации

.
Съюзът за стопанска инициатива е работодателска организация, създадена навремето от хора като Валето Моллов и тям подобни, регистрирана по надлежния закон и защищаваща интересите на средните, малките и съвсем малките предприятия в страната.
 

На свой ред тя обединява предимно колективни членове, такива като Асоциация Български пипер или Съюз на зъботехниците, творческа организация на равноправни зъботехници. ССИ се управляваше от управителен съвет с председател проф. др. Борислав Борисов и трима заместник-председатели, един от които беше Теодор Дечев.

В сайта на ССИ не е посочено, но от други източници научаваме, че изпълнителният директор на организацията се казва Алексей Петров. Да, същият този Алексей Петров. Вероятно се е хванал на работа там заради добрата заплата. Както знаем, изпълнителните директори са измежду наемните работници с най-високи възнаграждения. С тях могат да се мерят само консултанти от величината на Ахмед Доган или Цветан Цветанов. (Теодор Дечев, който обича да обяснява, веднага ще ми възрази, че заплатата на Алексей в ССИ е скромна, дори символична, а може би работи и съвсем без пари. Нека не бърза да го прави – това ще подкрепи тезата ми.)

Изпълнителните директори са лица, които управляват големи предприятия от името на собствениците. Те се назначават от последните, изпълняват техните нареждания и отговарят пред тях. Привиква, например, Големият Бос изпълнителния директор и му казва: „Тази година искам от теб печалба от 20%. Ако ги направиш 22 ти увеличавам заплатата със сто хиляди”.

Как ще направи това изпълнителният директор си е негова работа. Но ако не го направи, догодина може и да не е изпълнителен директор.

За да си назначи изпълнителен директор, Съюзът за стопанска инициатива вероятно има страшно много техническа работа. Толкова много, че управителният съвет не може сам да я свърши. В този случай ролята на собственик изпълнява управителният съвет. Той назначава изпълнителния директор и последният изпълнява неговите заповеди.

Когато арестуват изпълнителния директор на някое предприятие по обвинение в престъпна дейност, собственикът веднага  го уволнява и назначава нов. Първо, защото петни репутацията му и второ, защото без изпълнителен директор предприятието е като кораб без капитан.

Когато арестуваха Алексей Петров, той не бе уволнен, вместо това „временно подаде оставка” председателят на управителния съвет Б. Борисов. (Терминологията учудва: знаем, че оставките се подават, за да бъдат приети. „Временно подал оставка” звучи малко като ”временно умрял”. Нещо като „подръж ми малко оставката и после ще ми я върнеш”.) Длъжността „председател” беше поета от Т. Дечев.

Може би тази оставка е признание за грешката на временно бившият председател, назначил такъв човек? Не, защото новият председател веднага потвърди, че Алексей Петров остава изпълнителен директор на ССИ и ще продължава да бъде такъв за неопределено време. Как ли се справя с работата ССИ толкова месеци без такъв директор, а сега и без председател?

Хайде сега представете си как Т. Дечев, в качеството си на Големия Бос в ССИ, човекът, който плаща, макар и скромна, но все пак заплата на Алексей Петров, го привиква в кабинета си и му нарежда какво да прави. Не можете, нали? И аз не мога. Но пък всички вкупом можем да си представим как Алексей Петров привиква Т. Дечев. И дори не самият Петров, а някой от неговите консилиерета. Щото на Алексей ССИ му е десета грижа. И му нарежда: „я сега организирай едно независимо мероприятие в моя защита!” Или: „я ми направи една политическа партия.”

Хайде сега опитайте се да си представите как Дечев му отказва. Аз също се опитвам от известно време.

И Дечев организира. Пресконференция, на която ни убеждава, че октоподите в природата били по-скоро жертва, отколкото хищник. И основава една партия. Със социалдемократическа насоченост, щото разбира от социалдемокрация, не за друго.

И така нататък.

Всички тези мъчнотии отпадат и нещата идват по местата си, ако си представим обратното – че сайбия на ССИ е Алексей Петров, а управителният съвет е неговия изпълнителен орган. То си личи и по първия председател. Борислав Борисов не беше ли съсед на Алексей на Първа частна улица „Арарат”, човек, когото Алексей е приютил в гнездото си редом с бившия главен прокурор, понастоящем търговец на плод и зеленчук, Филчев? И човек, осигурил на Алексей „научна кариера” в УНСС, където е ректор?

Когато Алексей го арестуват, той, естествено, нарежда на своите хора по места да предприемат действия в негова защита. Естествено, те не трябва да изглеждат ачик като негови хора. Връзките на Борислав Борисов с Алексей са твърде явни, затова се налага той временно да отстъпи мястото си на неизхабения Дечев. Така ССИ ще изглежда като по-независима организация.

Защо му е на Алексей ССИ? Въпросът не е труден, но нека помолим Теодор Дечев да отговори на него. Така сведенията ще бъдат от първа ръка. Във всички случаи ще научим интересни неща, дори и ако основната информация се съдържа повече в това, което той не казва, нежели в това, което ще каже.

Веселин Кандимиров
https://www.svobodata.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 30059 |14.09.2012 Улиците на джунглата. Изгубени . 83| 65881 |08.09.2012 Тодор Живков и Георги Марков – приключения в два свята . 29| 33190 |06.09.2012 Трябва ли да съществува Румелия? . 27| 33676 |04.09.2012 Медийна игра на тронове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads