Реклама / Ads
0| 11092 |03.07.2015 ГЛАСЪТ

Пак "Галерия" в ДАНС, пак срещу неудобни журналисти!

.
Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия. Някои намерения на Държавната агенция "Национална сигурност" в последно време ни връщат към тази народна мъдрост. Там обсъждали да поставят на контрол Фрог нюз и работещите в сайта. "На контрол" означава да ни послушват и следят денонощно.
 
Целта е да се разкрият източниците на информация на сайта, свързани с публикации срещу модела #Кой. Единственото препятствие засега било да се измисли формулировка, че медията ни застрашава националната сигурност. Когато това стане, ще се даде ход на "Галерия-2", която нямало да бъде по-малко мракобесна от предишната. Това научихме от източници, на които имаме пълно доверие. Истерията се развихрила след наши публикации около новите собственици на ФК "Левски" и задкулисните игри в ЦСКА. Както сами се досещате, кръгът #Кой се възпалил от изнесените факти и набързо разпоредил какво да се предприеме. Тук е така: каквото реши Кой - това се прави.

През 2008 г. ДАНС стартира разрабоката "Галерия", станала печално известна с незаконното подслушване на журналисти и политици. Тогава причина за репресивните действия беше сайтът "Опасните новини", в който се появиха информации за корупция по високите етажи, за президента по онова време Георги Първанов, за съветника в ДАНС Алексей Петров, който всъщност колеше и бесеше в агенцията. "Колеше и бесеше" е образно казано, но че е използвал физическа сила срещу свои опоненти и до днес се разказва сред служителите...  За списващ сайта "Опасните" от ДАНС нарочиха мен - Огнян Стефанов, издател на Фрог нюз. Бях привикан в агенцията на 09.09.2008 г. Там Алексей Петров ми обясни, че е отделен значителен ресурс от над 14 души, да следят всяка моя крачка, срещи и разговори. Известни юристи бяха категорични, че от ДАНС превишават правата си, защото няма изнесени никакви данни, засягащи националната сигурност.

Дни след "беседата" в агенцията, на 22 септември - Деня на независимостта - бях пребит с чукове и винкели до смърт. Оцелях по чудо, благодарение на феноменалните медици от Военно-медицинска академия и Господ. Върнаха ме  от отвъдното буквално. Последваха кома, операции, рехабилитации и две книги, плод на преживяното. Това донякъде е личен проблем и на семейството ми. Но "Галерия" бе посегателство не само срещу мен, но и срещу колегите ми и естествено срещу свободното слово. Медии от 39 страни отразиха случилото се, 23 чуждестранни телевизии заснеха предавания за побоя. Един от екипа ни се пречупи и стана подлога на кръгът от ДАНС. Всички останали проявиха завидна морална устойчивост и граждански инат. Силни думи, които тези хора заслужават.

Изговорени са много хипотези около "Галерия". Включително и за заговор срещу правителството на тройната коалиция, в който съм се оказал и аз покрай известен политик и бивш шеф на контраразузнаването. Забележете обвиненията: с политика (тя) съм бил говорил често по телефона, а с него (ексшеф на НСС) съм се бил срещал. Наистина се бях срещал, но само веднъж, в едно кафене в центъра, за 6-8 секунди - колкото за "добър ден" и "как си". Конспиративните теории са много, повечето бездарни. Просто ДАНС търсеше оправдание за ченгеджийските действия. Достатъчно е да припомня, че през 2010 г. Парламентарната комисия за контрол на ДАНС, след като разследва всички обстоятелства около раработката "Галерия", излезе с официално становище, че всички действия на агенцията спрямо мен са били незаконни. Не-за-кон-ни!

Преди няколко месеца, издател на "жълт" вестник, считан за собственост на Пеевски, изрекъл пред мои познати фразата: "Оги пише срещу Кой, но не е лошо да си спомни, какво му се случи преди няколко години". Това ако не е предупреждение и заплаха - здраве му кажи. Същият човек преди това ми се бе обадил, за да ми каже, че във всичката помия излята върху мен във вестника, който ръководи, няма грам истина. Трябвало обаче да го разбера, защото така му нареждал "Онзи". "Онзи" с главно О, защото за моя дотогавашен приятел, въпросната персона е нещо като божество. Но не божество, което го закриля, а което държи живота му в ръцете си. С отвратителни компромати, включително за личния му живот. Това е прокоба, но този издател вярва, че милионите, които е придобил чрез божеството, си струват униженията и предателствата. Така да бъде. Той избира. Но отказвам да го разбера.

С идването на власт на ГЕРБ и коалиционните им партньори от Реформаторския блок, АБВ и Партиотичния фронт, таях надежда, че ще започне прочистване на смърдящите отровни остатъци от модела #Кой. Уви, облъчването продължава, сякаш си имаме български Чернобил...

За мен, а и за повечето мои познати и колеги, #Кой олицетворява мафията в България. Мафия, срещу която нито една институция не се бори. Срещу уродливото явление на фронтовата линия - повярвайте, фронтова е - останаха няколко медии и десетина журналисти, които окрито се опълчват на Пеевски, Доган, Цонев и останалите от злокобната камарила. Несъгласните с Кой са подложени на натиск и репресии от страна на прокуратура, МВР, НАП, служби и пр. Лично мен ме викаха на разпит в следствието по делото за КТБ без да имам каквото й да било отношение с тази банка. След това ме привикаха в 4-о РПУ, където най-(не)очаквано ми повдигнаха обвинение във връзка с несъстоятелността на вестник, който съм издавал преди 3 години за кратък период от време. Повод бил сигнал, пуснат срещу мен от мастит издател, отново от кошарата на Пеевски. Същият издател дължи около 14 милиона на фирми, близки до Цветан Василев, дължи също 10 млн данъци от години, но повдигат обвинение на мен, а нея не я закачат. Както и да е... След това започна да ме проверява НАП. Така ми е наредено, откровено призна в разговор с мен, служител от агенцията. Три дни по-късно НАП "подкара" и съпругата ми. Обявили сме мобилизационна готовност в цялото семейство, близките ми и в сайта Фрог нюз. Още повече, че един командирован от Перник прокурор в СГП се изфукал пред познати, че няколко души, в това число и моя милост, които били срещу Кой, щял да ги гони до дупка, да ги мачка и унищожи. Мислех, че се е поизхвърлил, за да се хареса на Онзи, дето разкешва и разпорежда на магистрати, но след като узнах какво се готви в ДАНС, разбирам, че е говорил сериозно. Ненапразно се разчита на него...

Думите и лозунгите за реформи, прозрачност, свобода на словото и прочие са за балъците. Действителността е мръсна и кървава. Мафията ни си има девиз и това е болшевишката клетва: Който не е с нас, е против нас!  И унищожава всичко по пътя си.

Вероятно и някои хора в ДАНС принадлежат към горната група и са решили да отворят нова "златна" страница в своята кратка, но епична история, слухтейки около неудобни журналисти. Покрай тях и политици, защото е ясно, че медиите всекидневно разговарят с хора от политиката, властта, бизнеса и пр. След нас и други медии и колеги ще влязат в "черния списък", това е сигурно. Ще се оформи една неголяма общност, срещу която ще пуснат харпиите, наричани за благозвучност "държавни институции", контролирани от мафията. Интересно се получава: мафията контролира служби и институции, които пък искат да контролират медии и неудобни/инакомислещи хора. Тотален контрол...

Опитах се да осъществя контакт с човек от властта, много силен човек по повод намереията на дансаджии. Не бях удостоен с внимание. Може би смята, че го занимавам с глупости. Ей това е нивото на нашите управници: за тях подслушванията са нищо в сравнение с наближаващите избори, например.

Какво да направим? Как да се защитим от "поставянето на контрол" от ДАНС заради истериите на един компрометиран и агресивен кръг? Да протестираме пред парламента, Съдебната палата, ДАНС или Министерски съвет? Че кой ще ни обърне внимание, освен пеевските медии, които ще пуснат в действие лайномета. Да се оплачем на главния прокурор Сотир Цацаров? На Сотир Цацаров? Цацаров?... Или да напишем писъмце до шефа на ДАНС Димитър Георгиев? А може би да му изпратим телефонните си номера, адресите и информационните източници? Та те ги имат от предишното слухтене и от периода на Писанчев...

Да изтичаме при премиера Бойко Борисов, както правят едни медийни кукумявки, които се подмокрят дори и на снимка да го видят? С нашето жалване за нарушени свободи и права няма да привлечем вниманието му. Къде ще се мерим с градиозните строежи на петилетката, пардон, четирилетката.

Не можем да поплачем на рамото и на американската посланичка, защото тя си стегна багажа. Ако отидем в руското посолство, ще ни обявят за путиновци, пеевските медии ще разкостят френския посланик, ако заеме някаква позиция.  

Остава Брюксел. Ще напишем на Брюксел със сигурност, лично на Жан-Клод Юнкер ще напишем и на съответните еврокомисари. Но какво да очакваме оттам, като виждаме дертовете с Русия, Гърция, Украйна, с "Ислямска държава", бежанците, курса на еврото... Е, ще пише в годишните им доклади, че в България свободното слово не е свободно и че има преследване на журналисти, несъгласни с правата линия на Кой, но какво от това? Какво ги грее жертвите протоколното съчувствие? На кой наш управник му пука за Репортери без граници, "Фрийдъм хаус", Държавния департамент на САЩ, ЕК и техните годишни доклади?

Единственото, което можем да направим, е да предупредим. Да предупредим, че нова "Галерия" е репресия, че е използване на ДАНС за мафиотски цели под лозунги за националната сигурност. Предупреждаваме, че оттук насетне, каквото й да се случи с някой от работещите във Фрог нюз, с член на семействата ни или с колеги от изданията, които не са под контрола на Пеевски, ще считаме за отговорни ръководството на ДАНС и държавното ръководство, което отказва да реагира.

Самото обсъждане на вариант за следене и подслушване е репресия и заплаха. Брутално посегателство срещу свобододата на словото. Демонстративен слугинаж, който няма нищо общо със задълженията на агенцията по закон.

Някой се опитва да ни плаши, че който не слушка, ще сподели съдбата на Анна Политковская, Борис Немцов, Олес Бузина, Олга Мороз и пр. За да продължи да властва кръгът #Кой няма да се спре пред нищо. Казва ви го човек, който е минал през ада и е виждал истинското лице на мафията. Това, което се случва в България, и което политици и власт се правят, че не забелязват, ще завърши с кръв. Това, което ви казвам, не е плод на параноята на един пострадал човек, а извод от задълбочен анализ. Вероятността да не се случат подобни неща е равна на вероятността политическите сили да не купуват гласове на задаващите се избори. Вие преценете.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10886 |09.07.2015 Докладът за банковата екзекуция - престъпление без наказание . 0| 29543 |27.06.2015 Убийците на легионера Николай да са спокойни - МВР е упоено . 0| 17232 |24.06.2015 Иван Искров и грухтенето, с което свикнахме . 0| 12916 |23.06.2015 МВР по Юнг: политическа мафия, нарцисизъм и бездарие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads