Реклама / Ads
11| 7946 |01.10.2009 ГЛАСЪТ

Първанов взе думата, на Куйович му я дадоха

.
Президентът Първанов осъди случващото се в село Славяново, Търговищко. Каза също, че е редно компетентните органи да открият кой стреля с прашки зад този етнически храст. Прав е.
 
Ако обаче самият той беше действал със скоростта, с която летеше към и от Охрид и нападаше Бойко Борисов, можеше простотиите около новата партия, полумесецо-кръста, заканите и нападките срещу Конституцията да не се състоят въобще.

Два часа преди Първанов, чрез телефонна връзка с бТВ и Бареков, пред българите проговори и бандитът Куйович. Същият, който бе осъден на 16 години за организиране на престъпна група за трафик на дрога. Той и неговата адвокатка с причудлива артприческа в студиото, изсипаха в ефир цял списък от имена на висши бивши и настоящи МВР-шефове, ДАНС-аджии и прокурори, които го били посещавали в затвора, плашели го, уговаряли го да лъжесвидетелства, обещавали му това-онова и пр. Цирк „Буш” само може да мечтае за такава програма... Но не това е важното в случая. Дали му на Куйович телевизия, що да не я използва... Интересно е как става номера обаче. Всеки пандизчия ли има възможност да говори сутрин по бТВ? Трябва ли да си осъден за трафик на наркотици, за да ползваш такава привилегия или и обикновени хора могат да въртят на Бареков и да изказват некои съображения?

На пръв поглед между изявите на президента и дуото адвокат-затворник няма нищо общо. Грешка! Те са в пълен синхрон, знакови са и казват страшно много. Трябва да си напълно луд или в кома, за да не видиш връзката между двете изяви. Не, не става дума за сценарий на световната конспирация или „Цялата истина”. Не ни запознават и с това кой с кого спал, иска ли Х да гръмне майка си или У да спи с брат си. По-дълбоко е този път. Куйович и Първанов ни казаха в открит текст това, което всички знаем – държавата е в трагично състояние. В нея е възможно всичко.

Само че, драги сънародници, това вече не е Бог Брадър или Сървайвър. Не е шоу с уникални разкрития или режисирани скандали. Това е грозната действителност, която ни превърна в получовеци с наше мълчаливо съгласие. Вече сме участници в лайняния филм, колкото и да не ни се иска. Самият факт, че сръбски бандит и защитниците му искат да го представят като политзатворник и не този, за когото съдът е произнесъл присъда (бил се водил с няколко самоличности и не се знаело кой е той всъщност), означава че ни мислят за пълни идиоти. Та кой не знае, че всяко съдебно заседание започва с процедурно уточняване самоличността на обвиняемия? Всеки е прочел поне една книга на Гришам... Ако е имало проблем, защо не е бил казан? Освен това сърбинът до днес пискаше, че не разбирал български, сърбо-хърватски и сръбски и искаше преводач от черногорски език. Изведнъж проговори на български и с Бареков се разбираха прекрасно.

Корупция и етнически проблеми са две неща, които могат да съсипят и по-силна държава от нашата. Президентът Първанов зове институциите да посочат задкулисните играчи в подобни мръсни истории. Добре, но самият държавен глава не знае ли кои са те? Сводка за времето или доклади и анализи получава той от разузнаването, контраразузнаването, МВР, ДАНС, НСО и прочие тайни, секретни и мистериозни служби? Ако той не е в час какво става в България, значи никой не е. Само че не вярвам да е така. Щом един сръбски бандит е научил имената, длъжностите и общественото положение на политици, генерали и прокурори, какво остава за президента. Първанов знае ако не всичко, поне много. Достатъчно, за да не са церемониите по връчване на ордени най-важната му дейност. А и твърди, че с правителството са един отбор. Да каже тогава пред нацията какво става. Има достатъчно съветници, които да изчистят класифицираната информация от обръщението му.

До момента изявите му са често закъсняли и декларативни. Може това да е достатъчно за един лежерен мандат, но обществото едва ли очаква точно това. Съвсем друго би било президентът да заяви, че е разговарял с главния прокурор пет пъти по дадени проблеми и дела, но нищо не е последвало. Или е последвало еди какво си. Това не е намеса в независимата прокуратура. Това е загриженост за страната, на която е държавен глава. Нека има и скандали, реплики, спорове, но да се прави нещо радикално по възстановяване върховенството на закона. Другото са пичи масали и локуми.

Вижте какво стана с Роман Полански – арестуваха го със заповед отпреди 31 години! Правилно или не – друг въпрос. Но американската правосъдна система не спи и дебне. Я си представете осъден латинонаркотрафикант да се обади в CNN и в ефир да обвини десетина магистрати, министри и шефове във ФБР, ДЕА и др., че са корумпирани, че им е плащал, че го били, коткали и пр. Цяла Америка ще скочи и за седмица-две или тези хора ще хвърлят оставки и ще станат клиенти на прокуратурата или пандизчията ще се обзаведе с доживотна присъда без право на обжалване за обида на държавността.

Първанов няма да сгреши ако поне един път се откаже от съветите на съветниците си и наруши фалшивия тон и протоколните мероприятия. Нека го даде по-хард, по-човешки, по-емоционално ако щете и да заговори за проблемите с истинските им имена. Иначе Куйович ще излезе прав, че сме скапана държава с изгнили управленци и метастазирала правосъдна система. Иска ни се да не е така или поне не съвсем. Като знаем обаче какви прокурорски мънкания ще последват след думите на президента и Куйович, какви обещания за проверки, какви обяснения за срокове и претовареност, оправдания, терзания... Мъка. По-скоро ще видим Куйович с адвоката си като двойка във ВИП Данс, отколкото решителни мерки на институциите. Пък там Нешка да решава. Или Сашка Дупнишка... За нас остава свободата да пускаме sms-и и да чакаме. Какво? Не е ясно.

Севт ІІІ
Тракийски цар

P.S.
По мое време нямаше титла „държавен глава”. Сигурно защото падането на глави не беше рядкост. Друго си е обаче Севт ІІІ – президент! Проф. Китов, лека му пръст, щеше да открие маската на президента, а проф. Божо Димитров, министърът де, щеше да я бучне в НИМ. Хем маска на президент, хем жив президент на стотина метра в резиденцията в Бояна. Като споменах резиденция, та се сетих: нямахме и резиденции, а сал един дворец. Но бяхме по-бедни и Европейския съяз се олицетворяваше единствено от римляните. Но и те събираха данъци, да не мислите... Че и доста груби бяха, но се разбирахме някак. Пратим им моми, сега еврокомисарки им викат, медовина, няколко волски коли със златни ритони и накити и те си затворят очите за това-онова. В смисъл, нищо ново под слънцето. И още нещо. По мое време Куйович нямаше да има такъв шанс да се изявява. И не защото сърбите още ги нямаше на Балканите, а защото пленници не взимахме, а на крадците, лъжците и изнасилвачите им режехме оръдията на труда направо с меча. Шат - и готово. Хайде със здраве. Севт ІІІ, държавен глава, президент... Непривично ми е, ама ще свикна, ако се наложи...
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 24440 |05.09.2009 Атентат срещу президента Първанов в Шабла. Не, ама да. . 36| 44349 |02.08.2009 ДАНС откри бюст на Зорка Първанова гола. О-став-ка! . 16| 13969 |31.03.2009 Обама - Първанов или Обама – Станишев . 44| 10353 |17.12.2008 Първанов полага венец на мавзолея на диктатора Туркменбаши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads