Реклама / Ads
31| 19535 |24.08.2020 ГЛАСЪТ

Пеевски, Домусчиев и връзката с Борисов е темата на прокуратурата, а не Гешеви съчинения

.
Главният прокурор Иван Гешев събира 700 подчинени на национално съвещание. Темата: “Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския съюз”.
 

Това е официалният мотив. Неофициалният е прокурори и следователи, както и политици от управляващата конструкция да подкрепят това, което прави Иван Гешев. Затова се прави този конгрес или както искате го наречете. Да може Гешев да продължи да върши същото и да повтаря, че има подкрепа. На него му е нужна легитимация.

 

Възникват няколко въпроса.

 

От кого е застрашава независимостта на българската прокуратура? От никой, разбира се. Държавното обвинение е с такива правомощия, че никоя институция или обществена организация не са в състояние да застрашат работата му.

 

Действията на Иван Гешев обаче застрашават не само правата, свободата и имуществото на много хора, на държавността като цяло. Това, което този човек върши в много случаи прилича на самоуправство, а самият той изглежда зависим от кръгове, които се вместват комфортно в дефиницията за мафия.

 

Затова най-нормалното е днешното събиране да обсъжда една единствена тема: Рзследването на Делян Пеевски и Кирил Домусчиев в САЩ за съучастие в престъпна мрежа за производство и дистрибуция на каптагон и финансиране на терористични формирования. Съща така, дали сниманите пачки евро и кюлчета злато в шкафчето на премиера Борисов, са свързани с Пеевски и Домусчиев. Това трябва да разкрие българската прокуратура час по-скоро, за да е наясно обществото дали политици и председател на работодателската организация КРИБ са замесени в подобно тежко престъпление. Абсурдно е в САЩ Управлението за специални операции (SOD) и Американската служба за борба с наркотрафика (DEA), както и Дубайският департамент за криминално разследване (CID) да работят месеци наред по сигнали за Пеевски и Домусчиев, а българската прокуратура да се занимава с някакви смешни измислици.

 

Прокурорите със сигурност са наясно, че държавата и нейните граждани нямат проблем със закона и обвинението, а с неговия ръководител и модела на управление. Проблем е и за голяма част от магистратите в системата, защото трябва да изпълняват несвойствени, а понякога и противоречащи на закона разпореждания. Познавам такива.

 

Заради Пеевски и Домусчиев светът научава, че България е замесена в незаконен трафик и финансиране на тероризма, което абсолютно не е вярно. Гражданите на страната нямат нищо общо с престъпната дейност на този или онзи и е работа на прокуратурата да го докаже и обяви. Не да ги прикрива и да организира масовки като днешната. Прокурорите не трябва да стават заложници на интересите на задкулисието.

 

Протестите искат оставката на Иван Гешев. Неговите действия злепоставят освен страната и цялата прокурорска гилдия. Наближава моментът, в който много магистрати ще се срамуват, че са търпяли и още по-лошо - подкрепяли поведението на Гешев и модела #Кой.

 

Оставка на Иван Гешев!

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Нещо за размисъл на присъстващите на днешното национално съвещание прокурори и следователи. Дали е случайно, че медии и журналисти, които критикуват Иван Гешев (преди това Сотир Цацаров) за връзки с кръга на Пеевски, Доган и Борисов са с повдигнати обвинения, подложени са на натиск и непрекъснати проверки, КПКОНПИ се занимава с тях и пр., а медии и журналисти, които хвалят властта и главния прокурор са необезпокоявани?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 18124 |07.07.2020 Ковчези или затвор e логичната развръзката на ситуацията . 45| 32377 |23.06.2020 Мълния! Много мило, че г-н Гешев подхваща Доган, Пеевски, Горанов, Борисов… Blagodaria . 31| 24466 |11.02.2020 Не съм от тия, как'Сийке, те са лошите, рече Домусчиев по Нова; беше много мило . 21| 19401 |25.10.2019 Обичайте Пеевски, той е гений!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads