Реклама / Ads
29| 18469 |26.01.2016 ГЛАСЪТ

Пеевските пирани се озъбиха на Борисов. Развод или театър?

.
Палачинката започна да се обръща. Дните на Пеевската мафия вече са преброени и тя почна да хапе. Като начало заплаши открито Бойко Борисов. Направи го чрез медиите си. Те излъчиха сценарий, съчинен от безмозъчния тръст на олигарха от ДПС, че ако Борисов не слушка, соровци и капиталци ще дойдат на власт и ще го арестуват.
 
Посланието е ясно: Поиграхме си на цаца, но винаги сме били пираня. В смисъл: Дръж се за нас, за да си цял.

Дали? През 2013 г. самият Борисов заяви в Народното събрание, че планът на ДПС-БСП е той да бъде задържан и след това убит в ареста. Очевидно техническите подробности по онова време се бяха паднали на номинирания за шеф на ДАНС Делян Пеевски. Пеевски дори оглави агенцията за броени часове, успя дори да се вмъкне в Меката на секретните документи, но хиляди българи се вдигнаха на протест и той бе принуден да стане нелегал за известно време. Борисов все още не е благодарил на гражданите, че го спасиха от онзи сценарий... Дори обратно. Когато за втори път оглави правителството, той "забрави" за заплахите и се поддаде на съблазните от задкулисната подкрепа на същия Пеевски кръг.

 

По този начин мафиотско-олигархичният модел #Кой получи безсрочна винетка да безчинства из държавата както и башибозукът не го е правил по време на "османското присъствие". Какво е било "записано" в договора между двете страни ние не знаем, но една от клаузите със сигурност е "пълна медийна подкрепа" - по натрапването й личи. От няколко дни обаче клаузата не се изпълнява стриктно и дори е замразена, което е знак, че ако Борисов "не влезе в правия път" - разбирай да насмете всички около Иво Прокопиев, Цветан Василев, Лозан Панов, Радан Кънев и пр. "неприятни същества" и не се прегърне се върне при старите си "роднини" от кръга "Пеевски-Доган" - ще бере ядове. Това те го умеят.

 

Премиерът Борисов със сигурност помни един разговор отпреди 6 месеца, в който бе предупреден, че тези хора, ще постъпят с него точно по този начин. В мига, в който им стане неудобен с нещо си. Няма никакво значение, че днес те представят това като план на другата страна. И те, и той отлично знаят какво се крие зад предупреждението.

 

Борисов тогава не вярваше, че може чак толкова вероломно някой да се извърти и да му забие нож в гърба - образно казано, но тия дни се е уверил.

 

В очите на немалко българи Бойко Борисов изглежда властелин и господар на положението. Не е никаква новина, че от години сме премиерска, а не парламентарна република, както пише в Конституцията. От време на време сме и прокурорска, но то е по кефа на премиера и или на Пеевски. Борисов казва кои са добрите и кои лошите в държавата. Изглежда абсурдно през 2016 г., но тук политиката никога не е имала нищо общо с балета. С демокрацията също. Не е тайна също, че Борисов има любимци: за къси, средни и дълги разстояния. Нито един от тях обаче не знае, кога ще мине в друга категория или въобще ще отпадне от списъка. Най-много се задържат тези, които държат в джобчето си по някое компроматче...

 

Условията за бизнес в България са отвратителни открай време. Затова и инвеститорите се броят на пръсти. Търговските камари на големи бели държави дори написаха протестно писмо, в което макар и цивилизовано, описват злокобно положение у нас.

 

Главно в правосъдната система. Честно казано отдавна сме задминали дори страните от Субсахарна Африка, които оглавяват черната класация. Разликата между режима на Теодоро Обианг Нгеума Мбасого в Екваториална Гвинея например и управлението у нас е еднствено в членството ни в ЕС и че той е на власт от над 40 години. В доклад на Verisk Maplecroft от 2015 г. положението в Екваториална Гвинея е описано така: "корупция, бедност и репресии". Кажете честно, коя от тези три думи е излишна или пресилена за дереджето на българите? Ако все пак "репресии" смущава някой, нека не забравяме, че това не означава единствено физическо насилие, но и преследванията чрез прокуратурата, тайните служби, НАП и други институции, подслушванията и следенето, рекет на бизнеса, заплахи, ограничаването на въможностите за бизнес, за реализация на идеи, подмяна на свободата на словото с фалшиво таково, окупация на медийния пазар и пр. Така че с Екваториална Гвинея сме си направо сестри.

 

За да се случва всичко това у нас, някой трябва да го позволи. Премиерът Борисов логично отрича, но бездействието е мълчаливо съгласие. Въпросът е защо го прави? Това, което се натрапва е неговата търпимост към публичните золуми на мафията #Кой.

 

Такава търпимост няма как да е без цена. Тя би могла да е участие на премиера в сделки на същият този кръг. Придобиване на финансови средства от същия кръг. Или на акции в различни дружества, включително и медии, чрез подставени лица. За такива отдавна се спрягат Алексанър Сталийски, негов приятел и партньо по карти. Също Иво Тонев, единият от новите съсобственици на ФК "Левски". Румен Николов - Пашата също бе спряган за доверено лице на Борисов в бизнеса, но май вече не е актуален. Въобще, би ли се държал Пеевски толкова арогантно, ако нямаше пълната подкрепа на изпълнителата власт и съдебната власт? Абсурд. Съмненията се засилват още повече от факта, че нито веднъж Борисов открито не се разграничи от този кръг и от самия Пеевски. Дразни се, когато някой все пак се осмели да го попита, но така и не отговаря ясно и категорично.

 

Ще сгреши всеки, който подценява мафията #Кой. Тя е пуснала здрави корени в политиката, бизнеса и обществения живот. Зависими издатели и журналисти всеки ден се хвърлят като слепци на амбразурата да защитават Пеевски от критики и нападки. Същите подгъзници брутално нападат всеки, който се обяви срещу статуквото. Лютви Местан, например, три години плуваше в медиен комфорт, но когато Доган го посочи за враг, същите Пеевски медии буквално го разкостиха. Преди това още по-жестоко те се разправиха със своя финансов благодетел Цветан Василев. По заповед на щуката той бе обявен за крадец, пирамидаджия, беглец и какъв ли още не. Направиха го същите хора, които преди това му лъскаха обувките и точеха лиги за заеми от близки до него фирми.

 

Тези хора днес ни заливат с водопад от морални категории, каквито самите те не са спазвали дори насън.

 

Подобно нещо се случи и с бившия вътрешен министър Веселин Вучков. Сега на прицел е наследничката му Румяна Бъчварова. Не го правят от принципни позиции, а защото не е от техния кръжец. Удариха брутално и експравосъдния министър Христо Иванов, като дори си приписват заслуга за неговата оставка. Сега на ред са председателят на ВАС Лозан Панов, лидерът на ДСБ Радан Кънев и всички, които с нещо затрудняват безпрепятственото ограбване на държавата.

 

В момента, в който премиерът Борисов все пак реши, че са прекалили и критикува решението на ВСС за смяна на представляващата Соня Найденова с Димитър Узунов - Пеевските медии гракнаха предупредително срещу него.

 

Все още не е ясно дали премиерът Борисов иска да се еманципира от кръга #Кой или го прави под външен натиск. Той би могъл да е упражняван от партньорски държави, които разполагат с пребогат материал за диващините на този кръг. Вкючително за контрабандата на цигари, част от печалбите от която отиват в терористични организации.

 

Каквито й да са подбудите - очакват го големи неприятности. Това, което той позволи да се случи с Василев и останалите, ще се изсипе този път върху него. Шансът му е да действа открито, да признае, че ортаклъкът с тези хора е бил грешка и да поиска обществена подкрепа. Друг е въпросът, дали ще я получи и дали въобще я заслужава. Българите са великодушни и ако той бъде честен с тях - ще му дадат отново рамо. Това е шанс, не казвам, че ще се случи. В негова полза е гражданската нетърпимост към мафиотския модел, налаган тиранично от тандема "Пеевски-Доган".

Освен ако всичко не е някакъв пошъл театър. И това сме виждали неведнъж.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9648 |20.12.2015 Демокрация е, когато корумпираните обвинители са обвиняеми . 41| 19889 |12.08.2014 Дебелата лъжа за ирландския собственик на Пеевските медии . 0| 5842 |12.03.2007 Топлинните мародери пак се озъбиха на гражданите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads