Реклама / Ads
0| 5550 |02.04.2007 ГЛАСЪТ

Плащаш си, за да ти вземат парите

.
България изглежда е единствената страна в света, в която си плащаш, за да си платиш задълженията към държавата. С други думи, отиваш доброволно да й дадеш парите си, а тя ти иска още, за да ги вземе.
 
България изглежда е единствената страна в света, в която си плащаш, за да си платиш задълженията към държавата. С други думи, отиваш доброволно да й дадеш парите си, а тя ти иска още, за да ги вземе. Същевременно, разни светли експертни умове, срещу съответното възнаграждение, измислят хватки, с които да те убедят, че всъщност държавата те поощрява, ако си коректен данъкоплатец. Такава е измамата с 5-процентната отстъпка, ако платиш на общината, която също е представител на държавната власт, фактурата си за данък сгради и данък смет до 31 март – цялата сума.
Първо, въпросната отстъпка се прави само от данъка сгради, който е по-малката сума. От безбожната такса за боклука – няма отстъпка.
Второ, ако решиш да спестиш от времето, което ще прекараш на километрична опашка пред съответната общинска служба и минеш през кварталната поща, в която също можеш да платиш от тази година, ти праскат такса за паричния превод по-голяма от отстъпката.
И накрая какво се получава – кон за кокошка! Само че ти не получаваш дори и кокошката, а държавата ти прибира още малко пари.
Представете си, че имате да плащате местни данъци и такси в размер на 217 лв. – 59 лв. плюс 158 лв. 5% отстъпка от по-малката сума е 2.90 лв. Цената на превода до данъчната служба в общината е 3.70 лв. Значи, прибират ви още 80 стотинки, защото сте отишли да си платите задълженията в срок и по сравнително бърз начин! Ако преведете парите по банков път, пак ще ви вземат такса.
Избор имате, разбира се – да спестите тези стотинки и да изчакате 70 души опашка пред общинската данъчна служба.
В случая не говоря за онзи малък процент българи, които си плащат сметките по интернет. В края на краищата, всички знаят, че най-прилежни в плащането на сметките си у нас са пенсионерите. Те, разбира се, са и най-ограбваните по всевъзможен начин. На средното работещо поколение също не му се прощава.
Друг парадокс на чинавническата мисъл е този, че в събота можеш да си платиш въпросните данъци, но не можеш да си платиш тока, например. Пощенските клонове работят до 14 ч. в шестия ден от седмицата, гишето е едно и също, но там са поставени две табели. От тях става ясно, че касата за ел.енергия почива в събота и неделя, но тази за данъците – функционира. Така, дори и да искаш, не можеш да се издължиш наведнъж и да ти се махне това гайле от главата. Със сигурност ще се разходиш пак до пощата, надявайки се да успееш да се вместиш във времето от 07 до 18 ч. Иначе ти начисляват лихви, дърпат ти шалтера. То и за данъците, ако закъснееш ти начисляват лихви, и с глоби те плашат.
Всъщност, аз съм твърд приварженик на това гражданите да са коректни към държавата си. Но би било редно и държавата да е коректна към тях, а не да се чуди как да им усложни живота с излишна бюрокрация, за да намери чиновнически места за всички роднини, приятели и съпартийци на управляващите в момента. Или пък да умува още какви налози да им натресе, щото харчовете на хазната все се увеличават, често пъти за не дотам полезни и приоритетни неща. Все пак сме парламентарна република, нали? А не чиновническо-административна губерния.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3322 |19.04.2024 Хубаво е да си министър, дявол да го вземе! Новите отровители или какво е газлайтинг? . 23| 7489 |17.04.2024 Всичко върви по план - плана на премиера Борисов. Жътвата започна, честити честни и демократични избори! . 15| 10288 |16.04.2024 Нещо лично към магистратите, недоволни от реформите: Не ви пожелавам това, което причинявате на други! . 12| 6340 |13.04.2024 Войната на снимките: Българският елит плаче за „тоягата на Хувър“, но няма народ да удари!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads