Реклама / Ads
33| 40859 |24.01.2013 ГЛАСЪТ

Полк. Ивайло Лозанов: НСО не е кетеринг, както някои си мислят

.
Ивайло Лозанов
Охраната на Ахмед Доган трябваше да произведе изстрел в НДК, но такъв нямаше. Някои гардове с години пазят едни и същи хора, сприятеляват се с тях, возят им децата и жените и бдителността спада.
 
Подобен е случаят с екипа, който охранява лидера на ДПС, коментира дългогодишният служител в Националната служба за охрана.

 

- Ивайло, ти си работил дълги години в НСО. Двама твои колеги са уволнени заради случая с нападението срещу Ахмед Доган в НДК. Как ще коментираш това?

 

- Нормално е. В случая обаче, според мен, трябваше цялото ръковоство да подаде оставка. Като акт за признаване на допуснати тежки грешки и слабости. Проверката щеше да установи конкретните виновни и тогава да се вземе решение дали тези оставки да се приемат или да бъдат наказани определени хора.

 

- Полк. Георги Райков обаче заяви по бТВ, че не приема уволнението, защото не бил виновен. Щял дори да си търси правата по съдебен път. Защо така реагира?

 

- Много странна реакция. Той е шеф на авангарда, разпределя хората на съответното място. Георги Занев пък е шеф на личната охрана. Той трябва да каже кой, къде да застане и какво да прави. Опитни хора са. Занев е бил в МВР, след това дойде в НСО. Беше в екипа на Стефан Софиянски, знае за какво става дума. Гледах записите от нападението срещу Доган много пъти. Не видях никой от тези хора там. Някакъв кмет стига пръв до Доган. Това е абсурд. Къде са нашите хора?!

 

- Казват, че всичко е станало много неочаквано?...

 

- Това са нелепици. Може да е неочаквано за цяла България, но за тях – не. Те отговарят за безопасността на обект и са длъжни да го защитят. В такава ситуация едно от първите неща е да се произведе изстрел. В НДК има достатъчно безопасни посоки. Този изстрел отвлича вниманието на нападателя. През това време част от екипа го неутрализира, а другите извеждат Доган. Такова нещо нямаше. Не ги видях въобще.

 

- Защо е станало така?

 

- Не знам, не познавам детайлите как са били разставени, къде и пр. Но ги нямаше, това е факт. Единият извежда нападателя и го прегърнал... Ами това силно момче ако му беше нанесло едар в слабините, да речем? Какво става тогава? Шест човека екип, а се стигна до там някакъв човек да премине през половината зала, да се качи на трибуната и да опре пистолет в главата на Доган. Това е недопустимо! В НСО работят много добри професионалисти, обучени са, минали са специални подготовки по стрелба, физическа подготовка, карате, психологическа подготовка.

 

- Но все пак това се случи?

 

- Заради организационни и методически слабости от години. Те се натрупват. Хората са подготвени, но има пробойни в организацията.

 

- Какви са те?

 

- Няма ротация, екипите не се сменят с години. Охраната на Доган е една и съща от 6 години. Това е недопустимо. Те стават част от политическото му семейство. Пушат си цигарите с тях, говорят си, купуват му цигари. Да не са кетеринг или рум сървис? Тази практика е ужасно вредна, защото притъпява бдителността, забавя реакциите. Охранителите се чувстват като член семейство. Няма такова нещо. В САЩ, където службата за охрана е една от най-модерните и развитите, на всеки шест месеца се прави смяна на екипите. Който е охранявал президента става шофьор, после пак се сменят и т.н. Случаят с Доган не е единствен. И други екипи с години охраняват едни и същи хора, пазаруват им, ходят за децата им от училище, возят жените им. Това е недопустимо.

 

- Досега май няма подобен инцидент?

 

- Такъв точно няма. Но за подобна ситуация хората се готвят с години. Трябва да има взаимозаменяемост. Преди години ген. Владимиров го изгониха заради това, че охранители возели Боби Цанков с автомобили на службата. Той наистина не знаеше за това. Но днес има опит за атентат срещу лидер на политическа сила, а виновните казват, че не приемат уволнението си. Това е липса на каквото й да е разбиране за отговорност и служебен дълг. Това не са празни приказки. В подобни ситуации охранителите трябва да действат смело, светкавично и решително. Наш шофьор преди време загина, но спаси чужд държавен ръководител. Това е служба, а не патетика. Не е и пиене на кафе, раздувки и пр.

 

- Излиза, че в НСО са се натрупвали немалко грешки, които избиха онзи ден в НДК?

 

- Пак ще повтора, че там има много достойни професионалисти. Грешките са индивидуални. Една от тях е лошата система за работа. Не се решават достатъчно типови задачи. Набляга се на щангите, а е известно, че с умеличаване на мускулната маса се намалява умствената. Нужни са повече тренировки на терен. Повече психологическа подготовка. Охранителите да не се задържат на едно място повече от 6 месеца. Това трябва да е закон. Шефовете не трябва да се съобразяват, че този или онзи политик имали някакви предпочитания. Те не разбират от тази работа и трябва да слушат профитата. Някои от охранителите се сближават, сприятеляват се с обектите и бдителността пада. Трябва да се тренират действия в закрити помещения, екстрени ситуации. Ама не да се правят репортажи пред репортерки и камери, а да се бачка яко на полигона в Доброславци или другаде.

 

- Някои ще кажат, че вече не си в НСО и е лесно да се критикува?

 

- Любопитен съм кой ще го каже. Бил съм там 17 години. Нещата може и да се променят, но основните, бизисните неща си остават същите. Подобно мероприятие като конференцията на ДПС трябва да се охранява изцяло от НСО. Екипът предварително трябва да има списък, за знае гостите, разположението в залата, да се разпределят задачите на всеки един човек. Това не е инцидентно събитие, та да има изненадани гардове. А те сега дори не осъзнават вината си.

 

- Сега ще се изговорят много работи, ще излезнат стари кусури, слабости?

 

- Пак казвам: има правила, които са закон и не трябва да се пренебрегват. Какво е това – премиер или министър, или депутат да карат сами колите. Това е недопустимо. 7,5 млн българи разчитат на своя ръководител, той трябва да взима важни решения, а не да шофира. Това не се случва никъде. Може друг да го удари, да го извади от строя. Ръководството на НСО е длъжно да каже, че работата на политиците е една и е важна, а охранителите са да ги пазят и да осигурят възможност да работят. Иначе нещата се размиват, някои служители добиват самочувствие, стават невнимателни, бдителността отива на кино. В НДК не са стреляли със снайпер отнякъде си, нито е имало нападение от човек в тълпата, както беше в случая с американския президент Роналд Рейгън. Тук всичко е ясно. Занев да не е отговарял за доклада на Доган?! Отговарял е за неговата безопасност. Ако водолаз се спусне в морето без нож или с неизправен кислороден апарат – спукана му е работата. Същото е и с охранителите. Само че могат да не постарадт те, а охраняваният обект.

 

- Но грешки е имало и по времето на Тодор Живков?

 

- Много малко. По време на УБО дисциплината беше такава, че никой не можеше и да си помисли да се разсейва или нещо такова. При мероприятия като това на ДПС се проверяваше и проиграваше всичко ден-два преди самото събитие. Имаше екипи и през нощта в НДК. На сутринта се сменяха със свежи хора. По 30 души отговаряха само за сцената. Румен Ралчев каза много верни неща в тази посока. Той е бил в охраната на Тодор Живков, знае много неща.

 

- Николай Марков, бивш офицер от НСО посочи доста грешки и слабости. Той от доста време говори за тях, защо не се обръща внимание?

 

- Искам да кажа нещо много важно. Познавам Николай Марков много добре. Знам какъв служител е бил и не желая да го коментирам. За 17 години не съм попълвал нито веднъж блянките, за които той говори от доста време, нито съм събирал сведения за охрянаваните обекти. Сведения са давани, за да се знае кой каква кръвна група е, има ли заболявания и пр. За да може да се реагира светкавично в слечай на нужда. Това са задължителни неща, а не неформална или компроматна информация. Такива неща не е имало. Доста преувеличени неща излязоха от него.

Но не това е важно сега. Националната служба за охрана е предотвратила много опасности, спасила е хора, допускала е и грешки. Грешките обаче са индивидуални. Като цяло службата е на ниво и хората в нея са подготвени. Организационни слабости и отпускане доведоха до позора в НДК. Случката е позорна. Виновните наистина трябва да си понесат заслуженото, но не и цялата служба да го отнася.

 

Въпросите зададе Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 72| 47114 |21.01.2013 Октай – изрод или герой? Уроци по история . 33| 35835 |20.01.2013 Доган като пародия на шотландски боец . 49| 41675 |19.01.2013 Атентатът срещу Доган: предсказан и очакван! . 29| 33895 |18.01.2013 Обръчи и бухалки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads