Реклама / Ads
21| 17851 |09.08.2019 ГЛАСЪТ

Поне веднъж прокуратурата да погледне натам. Или е много страшно?

.
Зам.-главният прокурор, е с единия крак в кабинета на главния - Иван Гешев, отново е на екран. Разкрити са две лаборатории за канабис, задържани са дребни, средни и по-едри риби. Прокуратурата излъчва кадри, дава инфо за медиите. За да сме наясно, че ударът е голям. Приемаме, че е така. Ама чак да ръкопляскаме… Нали това е работата на полицията, службите и прокуратурата.
 

Те всичко показват всеки път. Някои биха предпочели гинеколозите да бъдат така словоохотливи и щедри на кадри, но… Животът, както знаете, е несправедлив за повечето хора и справедлив – за малцина. Поне у нас е така.

 

В тази връзка ни се иска да привлечем вниманието на прокуратурата и г-н Гешев към някои дреболии, които отдавна смущават гражданското съзнание, доколкото е останало такова.

 

Вече бившият шеф на НЕК Петър Илиев:

„Катастрофата в енергетиката е неизбежна. Никой не може да спре ДПС, корумпираните политици и олигарси“. „… Ако допуснат този „евтин“ ток (от Италия) да бъде продаден у нас, ще натиснат цената надолу и печалбата ще им се свие. Изобщо не им пука, че приходите от износ на ток, реално се вземат от джобовете на българските потребители. Бедността не се ражда от друго, а от отнетите и преразпределени доходи от една корумпирана върхушка като Пеевски и Ковачки, прикривана от Пеевски. Работодателите знаят прекрасно, но и те си мълчат. Защото я прокурор, я НАП ще ги погнат. 

Но НЕК и държавната енергетика са мека цел и винаги удобни виновници. Да сте видели медиите да разкриват какво става в ТЕЦ-овете на Ковачки или Доган? Мълчат, защото имат кредити за връщане“.

 

***

Румен Ненков по бТВ: „Няколко дела сложиха капката катран в меда. Аз съм избран от съдиите в този съд. Моята съвест е останала чиста. Освен Истанбулската конвенция, начинът, по който се води това дело, се създадоха съмнения, че има влияние. 

По делото Пеевски също. Нямам отрицателно отношение към него. Дори съм пил кафе с него при случайна среща. Знам само едно - който за един миг изпадне в несъвместимост, не може повече да се върне в НС. Той беше председател на ДАНС и работи като такъв. Колко време не е важно. Това е достатъчно и напълно ясно. Когато се образува това дело, колеги казаха, дайте да го решим бързо. Такива неща ме карат да се съмнявам. Измисли се едно - трябва да се даде време. Само хора, които са били министър и зам.-министър имат право да се върнат в парламента. Това са ясни неща. По казуса с Пеевски не се получи решение. Един съдия реши, че искането е недопустимо. Шестима казаха, че има основание да се върне Пеевски в парламента. Аз бях между двете решения. Така не се стигна до решение. Влиянието се усеща. Който е политически зависим няма да си го признае, нали? Аз ако съм зависим няма да кажа. Но по действията личи“.

 

***

Недялко Недялков, издател на Пик: „За правителствата – които и да са те, ситуацията е удобна. Договарят се само с един човек (Пеевски), вместо да се главоболят с двайсетина издатели и главни редактори, примерно. Срещу медийна подкрепа за всяка следваща власт Пеевски иска да го оставят да си върти схемите на свобода. И нещо особено важно: да не закачат хората му в ключови ведомства от сорта на НАП, Агенция „Митници“, КЗК и Прокуратурата. Прокуратурата с главно „П“. Пеевски – медии – прокуратура. ПМП – моделът на свободното слово и свободните медии. Как ви се струва?“

 

***

Адвокатът на ДПС депутата Делян Пеевски Александър Ангелов е крайният бенефициарен собственик на офшорката Viafot ltd., регистрирана на Британските вирджински острови. Това съобщи сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“, като се позовава на данни от Панамските документи (Panama Papers).

Ошфорката Viafot е собственик на българската фирма „Виафот Инвестмънт България“. А това е ключова за обществено-политическия и икономически живот в страната в последните 4 години компания.

От 2015 г. тя направи серия от опити да превземе русенския оръжеен завод „Дунарит“. При тези си опити „Виафот Инвестмънт България“ и Viafot  се ползваха от подкрепата на почти всички институции в държавата.

„Виафот Инвестмънт България“ и Viafot са и в основата на схема за разграбване на активи, кредитирани от фалираната Корпоративна търговска банка (КТБ). При осъществяването на тази схема офшорката и българското й поделение отново се ползват с пълната активна, а когато е необходимо – и пасивна държавна подкрепа. От синдиците на КТБ, през Фонда за гарантиране на влогове в банките, до ресорния министър на финансите Владислав Горанов.

 

***

В назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видя сценарий за своето убийство. Той е трябвало да бъде арестуван и убит в ареста. "За радост протестите осуетиха този сценарий", обясни пред журналистите Борисов. 

Той обяви още, че причината да бъде убит е, че се е видяло, че с избори не може да бъде победен. Повече подробности за този сценарий той предоставил по време на заседанието на Европейската народна партия (ЕНП), което се проведе във Виена. 

Борисов заяви още, че Ахмед Доган стои зад назначението на Делян Пеевски. "Затова Лютви Местан, Пламен Орешарски и Сергей Станишев не пожелаха да кажат кой го е предложил", смята още бившият премиер.

 

***

Единственият български износител на цигари за ОАЕ е "Булгартабак", чиято собственост се свързва с депутата и медиен магнат Делян Пеевски. Разследване на сайта Бивол показва с официални документи, че "Булгартабак" генерира контрабанда за милиарди чрез фирма на ирански контрабандист, разследван от турските служби.

Многократно името на Делян Пеевски и това на иранския контрабандист Салам Кадер Фарадж се е появявало в турски и български доклади и публикации, разкриващи сериозни съмнения за използване на схеми за финансиране на организации от региони, в които се водят въоръжени конфликти, именно чрез контрабанда на цигари от България към Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Според документите публикувани от Бивол, фирма на иракския контрабандист Салам Кадер Фарадж е купила от България и изнесла за Обединените Арабски Емирства над 3,3 милиарда пакета цигари за периода 2009 – 2017.

 

***

Извиняваме се, че посред посред кампанията за назначаване Иван Гешев за главен прокурор, нарушаваме ритъма на сценария, но в поредната акция срещу наркото нещо не достига. Има спецполицаи, има екшън, прокурори и филмови ефекти, но… Точно така - няма я черешката на тортата. Крайно време е прокуратурата да извърши задълбочени проверки на горните изявления, които са само малка част от сигналите и съмненията за лоши практики в живота и дейността на г-н Пеевски. Нека прокуратурата покани и партньорски служби да се присъединят в тези проверки. Когато приключат и се разбере, че всичко срещу успелия млад политик е шантаж и лъжа – образът му ще бъде изчистен и ликът му ще огрее Родината. Тогава всъщност ВСС ще получи сериозни аргументи да се заеме с медиите, които се опитват да дискредитират депутата от ДПС.

 

Същият подход може да се приложи и в по-дребни случаи. Например към полицаите и техните началници от Плевен, за които се публикуваха  факти и доказателства, че са замесени с наркодилъри и дори ги рекетират. Една дълбочинна прокурорска проверка ще докаже тяхната невинност. Да го обяви официално, та да се знае и жителите на града на българо-руската бойна слава да се радват от сърце, че имат правоохранителните органи за чудо и приказ.

 

Направете го, бе, хора, не е толкова страшно. Или е?...

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 14664 |16.04.2019 Дали пък да не ни върнат смъртното наказание. Поне за малко, заради ”Иванчева” . 22| 21355 |09.04.2019 Ще понесе ли Гешев и компания отговорност за безобразията срещу Иванчева и Петрова . 54| 26571 |25.03.2019 Цветанов напуска парламента, ще отвори ли война на опонентите си в ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads