Реклама / Ads
22| 13103 |26.11.2015 ГЛАСЪТ

А портрета от стената само ме следи... Онзи портрет

.
Коприненият портрет на Борисов
Придворни журналисти и минстри от кабинета, които придружават премиера Борисов в Китай, ще се върнат с различни подаръци и покупки. Министър-председателят обаче им води на всички с портрет от коприна, който му подари китайският му колега Ли Къциян.
 
Къциян посрещна 16 премиери от Централна и Източна Европа. Дали и техните образи са изваяни от художници - не знаем. Не знаем и критериите, по които протокола в Пекин е определял на кого какво да се дарява. И какво е скритото послание. Такова послание китайците винаги влагат. Спомням си една мисъл на Конфуций: “Когато думите губят смисъла си, хората губят свободата си.” Само изглежда, че няма връзка с портрета. Хвърлете един поглед как пеевските медии отразяват това посещение и ще разберете за какво иде реч.

Но за портретите ни е думата. Такива се рисуват от памтивека - след смъртта, но и приживе.

Вожда и учителя на българския народ Георги Димитров с момиченце на ръце. Любима поза на комунистическите вождове.

 

Българските управници не правят изключение. Особено развита е тази "дейност" по време на култа и тоталитаризма. Комунистическите вождове много обичат изкуствата да ги обгрижват, сякаш това  билет за историята.

Днес кабинети и офиси са пълни с портрети на Бойко Борисов. Истината е, че ги окачват по стените без той да е давал такова указание. Но не се и налага, защото на повечето им идва отвътре. Кметове, министри, партийни активисти, бизнесмени, обикновени люде и обичайните натегачи още я карат по инерцията, че портрета на Първия те свързва някак си с него. "Червена точка" един вид. Борисов винаги е отричал да е настоявал за подобно медийно подмазване, но очевидно му харесва иначе би направил нещо по въпроса. Те знаят това. И го "даряват" с любов, признание и възхита.

 

Тодор Живков на портрет.      Сн: Булфото

 

Китайски портрет върху коприна и на семейство Обама, почти в цял ръст, но не съвсем...


Портрет на китайския комунистически лидер Мао Дзедун от американския художник Анди Уорхол. Внимание! Този портрет е продаден на аукцион в Ню Йорк за 47.5 милиона долара. Както виждате, в някои портрети има доста хляб...


Преди да се захванат с портрета на Бойко Борисов, китайски художници-монументалисти, са поставили портрет на Сталин в специална алея на централния площад в град Нан Джи Кун.


Портрет на беларуския пръв партиен и държавен ръководител др. Лукашенко. Кръстен е "Силният", но някои негови почитатели смяат, че трябва да се нарича "Непобедимият". "Непобедимият"...


Китайските ръководители не са пропуснали да дарят и руския президент Путин с портрет върху коприна. Честно казано, портретът на Борисов май е по-добре изпълнен.


Портрет на албанския "вожд и учител" Енвер Ходжа. Навремето, когато още важеше лафа за бавнозагряващия албански реотан, единствената телевизионна програма в Тирана започвала с думите на говорителя: Добър вечер, другарю Енвер Ходжа". Причината била, че само Енвер Ходжа имал телевизор... Сега в Албания е пълно с телевизори и Мерцедеси, но Енвер Ходжа го няма... 


Румънският диктатор Николае Чаушеску и съпругата му Елена сао нарисувани как махат на признателния народ. Същият народ преди 25 години свали "любимия вожд", а съдът му издаде смъртна присъда. Тя бе изпълнена пред телевизионни камери и излъчвана на живо.


,

В розово и лилаво е видял Хитлер китайският художник Чунлонг Сан. Любопитното при този художник е, че той е издирвал двойници на различни диктатори в Китай и ги е рисувал в същите пози, както и диктаторите.


Този портрет на Бойко Борисов е рисуван през 2011 г. от софийския художник Антон Димитров. Трябвало е да участва в изложба в парламента, но в последния момент е свялен, защото партиите са се намирали в предизборна кампания.

 


През 2014 г. сайтът livejournal.com публикува провокативен портрет на Сталин и Хитлер. В един от коментарите посетител е написал: "Благодарим на другаря Сталин и хер Хитлер за избиването на нашите родители...".

Горе-долу така стоят нещата с портретите на великите вождове, бащи на народите, обединителите на нациите, първите държавни и партийни ръководители, незаменимите председатели, великите кормчии, новите крале слънце. Хората обаче знаят как стават тези работи. Историята - също. 

Борис Петков




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 13585 |08.03.2015 Жените на 8 март: Искаме права и пари, не сме само за секс! . 37| 9368 |14.11.2014 Само Кобрата ли ще ни измива очите . 74| 27740 |22.07.2014 Кой ни управлява досега? Седем психопортрета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads