Реклама / Ads
27| 7693 |30.03.2021 ГЛАСЪТ

Посрещаме ваксините като папата и Съветската армия. Но за купуването на гласове - ни дума

.
Тази сутрин посрещнахме поредната пратка с ваксини така, както не е посрещан и папата. На препаратите бе засвидетелствано особено внимание от страна на медиите – прекъсване на събеседници и преки включвания по всички големи телевизии, които показаха на живо как спира камиона с ценната пратка и как се отварят задните му врати. „Мамо, мамо, я ги виж! Що е? – Идат, погледни ги”, пърхаше в този патетичен стил около камиона задъхана репортерка. Дано да оценят старанието й.
 

Кулминацията дойде в мига, когато телевизионните камери застинаха върху двете палета с медикамента, поставени в дъното на каросерията. Разбира се всичко това бе гарнирано с ескорт, суетене, микрофони и пресконференция, на която здравният министър съобщи радостната вест, че от април ограничителните мерки се разхлабват.

 

Шоуто е на ниво и целокупният български народ най-после си отдъхна, че спасението е дошло. С папата ли, със Съветската армия ли - все едн. Ще живеем! Но много хубаво, не е на хубаво.  Попариха ни леко, след като овластените люде ни обясниха, че част от ваксините ще отидат за хората, получили вече по една доза. Но, доц. Ангел Кунчев ни обнадежди - другия път ще има от всичко за всички. Така, че сериалът продължава. Дръжте погачите и меда в готовност.

 

Властта, разбира се, няма да пропусне да запише в края на  предизборната си кампания червена точка с получените ваксини, независимо, че имунизирането срещу коронавирус  се превърна в нормално ежедневие,  дори в рутина  за останалите европейски страни.

 

Зад лъскавите тв- сцени с тупане на гърди в стил „Вижте колко ни пука за вас“ и включванията по "Севда ТВ"  върви друг зловещ сценарии – този с купуването на гласове. Възмутени хора от различни краища на страната открито разказват във Фейсбук за прекия си сблъсък с „агитаторите“.  Изборите чукат на вратата, но до този момент нито една медия не е показала как и срещу какво наемници на различни партии мотивират  жертвите си да гласуват за този или онзи. Любопитното е, че до последните местни избори телевизиите се надпреварваха по разследвания за търговия с вот - от Видин до Варна, . от Силистра та чак до родопските села.  От същите тези разследвания сме научили, че този бизнес процъфтява у нас. За да разобличат заговорниците, журналистите използваха  скрити камери, подставени лица, белязани пари. Гонеха ги, биеха ги дори. Но целта беше една - да се стигне до организаторите на престъпната банда и те да получат полагащото им се възмездие. 

 

Според полицейски източници в малките населени места в момента положението е плачевно, защото почти няма врата, на която купувачите да не са потропали на тези избори. За разлика от друг път, обаче, нито една медия не показа схемите за търговия. Дори не се коментират случаите, в които хората отрито и в първо лице разказват за патилата си. Сякаш такова животно няма. Така социалните мрежи останаха единственото свободно място, където може да се разкаже и да се разбере за мащабите на злото. Сънародниците ни в чужбина алармираха погнусени за внезапната подмяна на членовете на избирателните комисии в различни страни с такива, угодни на властта. И какво – нищо. Само дето изводът, че „Октоподът стигна и до нас“, дълго ще кънти със страшна сила.

 

Малко преди старта на предизборната кампания главният секретар на МВР Ивайло Иванов се изпъчи пред камерите и заяви, че е сформиран Щаб за борба с купуването на гласове. Увери ни, че органите на реда ще бъдат безкомпромисни към този бич, заради който народът ни е  мачкан и унижаван от много време. В Щаба – експерти от МВР, ДАНС и прокуратурата. Вече мина  повече от  месец, но  никой до този момент не е разбрал какво е свършила тази прехвалена структура – колко нарушения са засечени, рзкрити купувания на гласове или сигнали до прокуратурата и образувани досъдебни производства.

 

По този повод Фрог нюз пита официално Щаба за резултатите от  неговата работа до момента. Важно е да разберем колко хора са включени в него и дали ще вземат допълнително пари за тази дейност. И за какво. За закона и нашите пари питаме.

 

„Мъжко е да обещаеш, човешко е да не изпълниш“. Не го е казал някой велик философ или учен. Това са думи на все още действащия премиер Бойко Борисов. Тoва ли ни предлага и т.нар. щаб към МВР и прокуртурата?

 

Невена Миткова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7510 |17.03.2021 Сетиха се да поискат компенсационен механизъм за разпределение на ваксините . 10| 9108 |30.01.2021 Пенчо Славейков като петдесетолевка на Бойко и Нобелов кандидат . 28| 19560 |29.01.2021 БТВ като тв вариант на Пеевска медия, Яна Маринова единствен лъч на нормалност . 26| 13856 |15.01.2021 Пълненето на дупки като човешка потребност. Честит ден на дупките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads