Реклама / Ads
13| 15098 |13.04.2017 ГЛАСЪТ

Правителствената програма – слаба и опасна

.
В най-дипломатичен дух можем да определим широко рекламираната обща управленска програма на ГЕРБ и Обединени патриоти като слаба. В нея не се предлагат никакви решения на основните икономически и социални проблеми, не се планират и съществени реформи.
 

Когато обаче става въпрос за документ, по който би трябвало да се управлява държавата през следващите четири години, то не можем да си позволим да бъдем дипломатични.

 

Управленската програма на ГЕРБ и националистите е опасна. Можеше да бъде и по-опасна, с оглед на това какви хора са попаднали в управлението, но все пак остава опасна.

 

Нека обърнем внимание само на няколко момента от нея:

 

„При изпълнение на мерките от тази програма, гарантираме в рамките на мандата минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата от 1500 лв.“.


Подобна прогноза е не само нелепа, но и обидна за всеки разумно мислещ човек в държавата. Най-малкото защото авторите на документа живеят в паралелна реалност, в която имат правото да гарантират каква ще бъде цената на труда в една пазарна икономика. Как правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти ще принудят работодателите да осреднят възнагражденията на служителите си до 1500 лв.? Със закон ли?

 

„Устойчивото нарастване на доходите е основен приоритет на нашето управление и то може да стане за сметка на ръста на икономиката.”


Сериозно? Доходите ще растат за сметка на ръста в икономиката? Как? Ако това е най-доброто, което можете да изкарате след две седмици умуване на обща програма, горко ни.

 

„По-нататъшно изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и увеличаване на финансовия ресурс по тази програма чрез нарастващ процент на самоучастие на гражданите.

Разширяване на програмата чрез обхващане на тухлени многофамилни и еднофамилни жилищни сгради.


„Безплатното“ саниране вече коства над 2 млрд. лв. на българските данъкоплатци. При това стигнаха само за жилищата на 340 000 души (малко над 2000 сгради). Но спокойно, възможност се открива и за останалите 95% от българите, като дори се планира разширяване на програмата. Колко милиарда ще ни струва тава – явно ще трябва да чакаме по-точни и нататъшни сметки от правителството.

 

„XIII. Земеделие, храни, рибарство и гори

Запазване и въвеждане на нови схеми за държавна подкрепа.


Защото това досега дава толкова добри резултати, нали? Всяка година редица браншови организации, свързани със земеделието и животновъдството, излизат на протести и се оплакват от масови фалити, а държавната помощ се увеличава и увеличава… Пари се наливат дори в умрели сектори като тютюнопроизводството. Изкуственото дишане, на което се поддържат тези сектори носи всичко друго, но не и дългосрочни позитиви.

 

„Приемане на закон за доброволчеството, който следва да регламентира отношенията между доброволците и органите на централна и местна власт при преодоляването на последствията от бедствия, аварии и опазване на общественият ред.”


„Активно сътрудничество с военно-патриотичните съюзи и други неправителствени организации за патриотичното възпитание на младежта и съхраняването на традициите на българската армия.“


„Въвеждане на военно обучение в училище.“


Разбира ме, че когато националисти влязат в управлението, няма как да минем без такива мерки. Когато обаче те са споменати толкова често в програмата за четиригодишно управление, то някак си неизбежно се появява страх от тези паравоенни формирования. Ако някой желае да защитава обществения ред и границата, то нека влезе в държавните структури, които се занимават с това. Дори преди дни от Гранична полиция обявиха, че търсят над 400 граничари… За тези позиции няма ли желаещи от „военно-патриотичните“ съюзи?

 

”Приемане и прилагане на нов Закон за храните. Прилагане на политики за защита на българските производители в областта на храните. Увеличаването на дела на произведените в България храни, предлагани в търговската мрежа, стимулирането на добрите и ограничаване на нелоялните търговски практики по веригата на доставки на храни.“


Купувайте само българското, нали? Само че, както стана ясно и в предишното Народно събрание, това не само е икономически неизгодно, но и забранено от европейското законодателство. Какво ни казва то:

 

Количествените ограничения (мита, квоти) върху вноса и износа на стоки, както и мерки имащи равностоен ефект (!) са забранени между държавите-членки.

Забранява се ограничението върху свободата (!) на установаване на граждани и търговски дружества между държавите-членки.


Как тогава ще бъде увеличен дела на произведените в България храни, предлагани в търговските мрежи? Със закон, който да изгони чуждестранните инвеститори?

 

Можем да изброяваме още много недомислия в т.нар. „управленска“ програма на ГЕРБ и Обединени патриоти. Дори и само тези обаче са достатъчно, за да я определим като слаба и дори опасна.

 

Михаил Кръстев, Frognews.bg.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6276 |13.04.2017 Ерменков: Кашата на управленската програма е без цел . 2| 6397 |13.04.2017 Каролев: Програма 21 не е нищо особено . 5| 8617 |13.04.2017 Ето пълната програма на новото правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads