Реклама / Ads
34| 14964 |07.11.2014 ГЛАСЪТ

Правителство с дъх на ДПС и х-л "Берлин". Лека нощ!

.
Х-л "Барлин" в Бояна крие много тайни
Какво нещо е мизерията: кара те да се радваш на нещо, което ще ти съсипе живота. Такъв е случаят с правителството. Ерихонски тръби ехтяха цял месец, че без кабинет, държавата се разпада. Сиреч, преглътнете всяка коалиция, даже да е с дъх на бадеми...
 
Всъщност държавата отдавна се е разпаднала. Разпаднаха я тези, които сега тръбят, че ще я спасяват.

Имаше останали няколко завода и предприятия, които все още шават, но и те ще бъдат бастисани след фалита на КТБ. Нали не си представяте, че тия, които ще ги напазарят за жълти стотинки, имат намерения да инвестират в тях и да ги развиват. Само болен от енцефалит може да вярва на такова нещо. Партиите си измиха ръцете с БНБ. Искров си изми ръцете с партиите. Народът ходи неумит...

 

И така: имаме правителство. Бойко Борисов ще е премиер. За втори път. Вице ще му е Меглена Кунева. Познайте на кой ден ще й се издразни на глезотиите. Томислав Дончев и Румяна Бъчварова също са вице-премиери. Те са от свитата на Борисов, с тях работата ще върви.

 

Ивайло Калфин от АБВ е вице и министър на труда и социалната политика. На настойника му Първанов му върви с това министерство. Докато го оглавяваше Емилия Масларова той се самонаричаше социален президент, а помежду им имаше топла дружба и някои много специални тайни.

 

Общо 18 министерства и огромен чиновнически апарат. Стотици, хиляди административни позиции, заети от "свои хора" на отделните партии в коалицията.

 

В състава, обявен от бъдещия премиер Бойко Борисов, влизат:

Вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика – Томислав Дончев (ГЕРБ);

Вицепремиер по коалиционната и административните политики – Румяна Бъчварова (ГЕРБ);

Вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси – Меглена Кунева (РБ);

Вицепремиер по социалната политика и демографското развитие и министър на труда и социалната политика – Ивайло Калфин (АБВ);

Министър на финансите – Владислав Горанов (ГЕРБ);

Министър на вътрешните работи – Веселин Вучков (ГЕРБ);

Министерство на правосъдието – Христо Иванов (от квотата на РБ);

Министър на отбраната – Николай Ненчев (РБ);

Министерство на външните работи – Даниел Митов (от квотата на РБ);

Министър на икономиката – Божидар Лукарски (РБ);

Министър на енергетиката – Теменужка Петкова (ГЕРБ);

Министър на туризма – Николина Ангелкова (ГЕРБ);

Министерство на регионалното развитие – Лиляна Павлова (ГЕРБ);

Министър на здравеопазването – Петър Москов (РБ);

Министър на образованието и науката – Тодор Танев (РБ);

Министър на земеделието – Десислава Танева (ГЕРБ);

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Ивайло Московски (ГЕРБ);

Министър на околната среда и водите – Ивелина Василева (ГЕРБ);

Министър на младежта и спорта – Красен Кралев (ГЕРБ);

Министър на културата – Вежди Рашидов (ГЕРБ).

 

Всичко е прекрасно. На пръв поглед. Половината от номинираните обаче са лимонки, които могат да гръмнат още през първия месец от управлението. Защото са проводник на определени интереси на определени кръгове. Имената им са посочвани в х-л "Берлин" (не по Вики Баум...) в Бояна. Почакайте и ще се убедите.

 

Дразнещо е, че досега не сме чули кой е най-важният приоритет на този кабинет. Бедността? Корупцията? Здравето? Образованието? Щели да се изпълняват програми. Супер. Правителството на Орешарски пък щеше да е експертно, а се оказа по интереси...

 

Как е по света.

 

Финландия, която е на 6-то място по стандарт на живот, има 11 министерства. Толкова има и Австрия, която е приблизително колкото нас по население, но по всичко останало е далеч напред.

 

В Сърбия министерствата са 15. Толкова са и в Гърция. В Албания правителвото е съставено от 16 министерства с двама вице-премиери. Оперативната власт в Естония се упражнява от 11 министерства.

 

Забележете, в САЩ има 15 министерства. Те обаче управляват най-мощната икономика в света и население от 320 млн души.

 

С едно министерство по-малко от нас е кабинетът на Великобритания. Във Франция пък министерските постове са с един повече от нашите. Но там има Министерство на задморските територии. Министерствта са групирани в Генерални секретариати, които са 10 на брой.

 

Разбира се, че има и страни с повече министри от нас. Например Индия. Там действат цели 41 министерства. В Китай са 28.

 

Колумбия, която ни е нещо като посестрима по мафиотска линия, се управлява от 15 министри. Едно от най-активните там е Министерството на технологиите и комуникациите, каквото у нас няма. Социалната политика и здравеопазването са заедно. Нямат министерство на спорта. Приоритет на приоритетите е борбата с корупцията и мафията. Също като у нас...

 

В Европа все пак има една страна, която ни води сериозно по министри - Македония. Там кабинетът "съдържа" цели 23-ма министри. 

 

Новият български кабинет е забележителен не само с емоционалното и противоречиво междупартийно бабуване, но и с факта, че заклелите се да бъдат яростна опозиция депесари също участват в него. По известния задкулисен начин. Имат министри, също и главен секретар в МВР, както и шеф на ДАНС. Плюс цял отбор важни магистрати. Плюс хора на важни позиции в цялата администрация.  

 

Министрите обаче са щастливи. И те като героя на Ст. Л. Костов Големанов тайничко ликуват: Хубаво е да си министър, дявол да го вземе! Власт..., чест..., слава! Министър! Най-високото стъпало, на върха, по-нагоре небе!

 

Да, в момента много от тях са на седмото небе. Затова не им е до Никола Мушанов, министър-председател през 30-те години на м.в., който заявява след тежките пазарлъци за кабинет: "Не, това не е никаква демокрация. Трябва пречистване, пречистване. Хайде лека нощ!"

 

Лека нощ, българи. Пак ни приспиват.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 12926 |12.08.2014 Искров и правителството работят за нов bank run . 43| 17041 |05.12.2013 Обезбългаряват "тайно и полека" учениците ни! . 20| 34666 |03.10.2012 Честит нов ВСС. На добър час и лека нощ . 133| 58512 |11.06.2012 Целувките на президента. Леката кавалерия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads