Реклама / Ads
20| 13777 |24.06.2014 ГЛАСЪТ

Правните абсурди около Пеевски убиват демокрацията

.
Ще подам сигнал до прокуратурата за набеждаване в престъпление - заговор за убийство, срещу всички гореспоменати лица – Василев, Гайгер, Бернат… Тъй рече гръмовержецът Делян Пеевски, все още депутат от ДПС, по повод пубикуваната в австрийския "Дер Щандарт" информация, че е заплашвал банкера Цветан Василев с убийство.
 

Повод за гнева на Пеевски е искането на австрийските власти да бъде арестуван. Едно от доказателствата за пъкления му план е изпратен от него SMS до Василев: „Давам ти последен шанс. Зная къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря”. Цветан Василев, получава тази "новина" във вторник вечерта миналата седмица на своя мобилен телефон. По това време той е по бизнес във Виена и остава там. 

 

Според австрийското издание заплахата, отправена към Василев. не е първата. На 22 май тази година Василев получава телефонно обаждане, отново в хотела си във Виена, в което се твърди: „Пеевски търси убиец, чието име е известно”. Уточнява се също, че бившият бизнес партньор давал пет милиона долара за поръчка за убийството на Василев, пише "Дер Щандарт".

 

Самият Пеевски изплака пред сайта си за лична употреба, че всъщност той е бил набелязан за жертва. Изплака толкова "убедително", че му се "вързаха" едновременно и прокуратурата, и МВР. Разиграха се тайни операции, грозни сцени, задържания на пет човека, от които двама бяха пуснати, а после и останалите. От съда. Единият от първите освободени е свидетилят, на който толкова разчита Пеевски, макар да му е ясно, че несвързани признания трудно ще убедят, когото й да било, че е "поръчан".

Пеевски знае също, че в събраните СРС-та няма нищо, уличаващо Цветан Василев в каквито й да било лоши намерения към него. Знае също, че покрай историята с "поръчаното убийство" са подслушвани много хора, между които политици, журналисти и бизнесмени, повечето абсолятно ненужно и незаконно. Когато научат това, те със сигурност ще потърят правата си по съответния ред и прокуратурата и МВР ще трябва да доказват, кое е наложило слухтенето, а за някои - и следенето.

 

В крайна сметка прокуратурата се докара дотам, да излиза главният прокурор Сотир Цацаров, за да признае, че обвинението е допуснало грешка... Това би трябвало да е ясен сигнал, че лица в прокуратурата и МВР са замесени по неприемлив начин в сюжета с "убийството" на видния отвсякъде депутат. Само че този сигнал не бе чут и последваха нови абсурдни действия - този път срещу подуправителя на БНБ и шеф на Банков надзор Цветан Гунев. Достатъчно е да се спомене безпрецедентната атака и нейното огласяване срещу служител на такова ниво. Да не говорим за последвалото "писмо" до избрани медии от "анонимен служител в БНБ". В прокуратурата би трябвало да започнат незабавно разследване, как е изтекла информацията, тъй като тя е била достъпна само за трима души: следователят, Гунев и неговият адвокат. Гунев и защитникът му нямат по никакъв начин мотив да информират медии за случващото се. Остава следователят. Той е от следствието къв Софийска градска прокуратура, което пък се ръководи от Пето Перов - Еврото. Същият, който бе свързван с Пеевски в редица медийни публикации. Толкова е прозрачно, че човек се чуди дали простотията или нахалството доминира в случая...

 

Вчера юристи отново се смяха на Пеевските глупости. Все още депутатът с имунитет заяви пред сайта си, че:  "След малко ще подам сигнал до прокуратурата за набеждаване в престъпление - заговор за убийство, срещу всички гореспоменати лица – Василев, Гайгер, Бернат…".


Потресът на юристите идва от неграмотността на Пеевски, който се хвали с диплома за завършено право в Югозападния университет в Благоевград. Ако бе присъствал на лекциите по наказателно право, щеше да знае, че няма как да обвини някого в набедяване във въпросната ситуация. Преди да подаде жалба, би трябвало да изчака да приключи досъдебното производство с постановление за прекратяване на воденото производство. Това е начинът да се докаже, че е невинен и е едно от основанията за подаване на жалбата за набедяване.

 

Все пак Пеевски би могъл да пусне жалба, но за клевета и то в Софийския районен съд. Той обаче напира да се жалва все в Софийска градска прокуратура. Което сигурно означава нещо. Нещо нелицеприятно.

 

Освен това, все още депутатът Пеевски, може да се откаже от имунитета си, както това сториха други народни представители - Станишев, Сидеров, Цветанов, и да остави на съответните органи да докажат вината или невинността му по заплахите за убийство срещу Цветан Василев. Такъв е редът по закон, ако Пеевски възприема България като правова държава, което е твърде съмнително.

 

Освен това юристът Пеевски би трябвало да е наясно, че да коментира действията на чужди правоохранителни органи (австрийските) и техни представители, както и да ги квалифицира е престъпление. Очевидно е отсъствал от тази лекция. Не е лошо приятелите му от магистратурата да опресняват знанията му от време на време. Ако е възможно.

 

Правните абсурди около Пеевски се множат с всеки изминал час. Те биха били забавни на студентите по право, ако не засягаха тежко цялото общество. Все по-очевидно става, че правоохранителната система може да се ползва като бухалка за лични и политически цели. Това демотивира гражданското общество. И последните надежди, че можем да бъдем правова държава се изпариха след нелепите обвинения срещу трима души в опит за убийство и абсурдното поведение на прокуратурата спрямо подуправителят на БНБ Гунев. Да не говорим за масираните нахлувания в офиси на фирми, свързани с Цветан Василев при положение, че управителите на същите тези фирми са изявили предварително готовността си да предоставят доброволно всякакви документи на държавното обвинение. Въпреки това бяха атакувани, както се удрят терористични клетки. Това срина и последната надежда, че живеем в демократична страна. Дори вече не се питаме, ще понесе ли някой отговорност за безобразията.

 

Огледайте се: следващите може да сте вие. Стига, който не ви харесва, да има връзки в магистратурата и някоя партия на власт. Загинали сте...

 

Иван П. Петров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 13540 |23.06.2014 БЪЛГАРСКАТА УЧАСТ . 33| 12302 |20.06.2014 Държавата - погребална агенция . 37| 20670 |19.06.2014 ДПС клати най-добре . 37| 13261 |17.06.2014 Корпоративна банка е стабилна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads