Реклама / Ads
111| 26072 |10.05.2013 ГЛАСЪТ

Не предавайте децата на 12 май!

.
Не прецаквайте младите...
Това е последният текст с политически характер до 12 май. Събота е ден за размисъл. Мислете. Три пъти мери, след това режи, казва народът. Станахме свидетели на най-мръсната предизборна кампания от последните десетилетия.
 
Толкова омраза, злъч, компромати, обидни квалификации, нападки, заплахи и какво ли не още не бяха се изсипвали в публичното пространство. От всичко това стана ясно едно: политическите партии, кръгове и мафии у нас толкова много искат да са във властта, че са готови на всичко, за да се докопат до нея.

Не чухме програми. Чухме брутални лъжи и манипулации.

Съдете сами.

 

- Нито едно от исканията на протестиращите само допреди месец по площади и улици не бе в дневния ред на предизборния дебат. Нито един политик не отвори дума за енергийната мафия, за откраднатите милиарди, за прецаканите от прокуратурата дела, за злоупотребите, за лобитата, за политическия „чадър” над тях. Нито един! Това прави политическия елит съпричастен към мафиотското разграбване на енергийния сектор. Припомнете си това, когато влезете в тъмната стаичка.

 

- Нито една политическа сила не каза какво ще прави в следващите четири години, за да стане България по-желана от децата и младите хора. Нито ред за образованието, реда и дисциплината в училищата, програмите за обучение, насилието сред тийнейджърите, безобразията в Студентския град, корупцията във ВУЗ, излишеството от университети (51 за 7 млн души – първо място в Европа), за неграмотността, за отказа на циганите да се образоват, намалената раждаемост при едни и прекомерната в аутсайдерските среди и гетата. Нито дума. Сякаш предстои закриването на тази държава, а не спасяването й. Помислете и за това, когато държите бюлетината.

 

- За здравеопазването се повториха и потретиха омръзналите на всички клишета: ще подобрим, ще направим, лекарите, болниците, лекарствата... Пълни глупости. Никой не каза нищо за заплатите в здравеопазването, за рекета със скъпите лекарства, за мафията във фармацията, за статута на държавните и частните болници, за алтернативи на здравната каса и здравното осигуряване, за спешните реформи в Бърза помощ, за здравно неосигурените. Ни-кой! И затова помислете, когато се каните да ощастливите с химикалката някоя политическа сила. Какво ще ви даде тя?

 

- За борбата с престъпността също не стана дума. Някои пообещаха с половин уста да решат проблемите в селата, където хората са пропищели от крадци и насилници. Обещаха, но знаят, че няма да си мръднат пръста след изборите. Защото този проблем не ги интересува. Интересува ги да получат държавна субсидия за партийките си, да се „окъпят” в светлините на прожекторите, да си оправят личното положение.

 

- Темата за мафията също не бе обсъждана. Нито един политически лидер не каза, че се разграничава от мафията и че ще води борба на живот и смърт с нея. Обратно – мафията се включи в предизборната борба. Не само, ами си нае и партийни носители в лицето на няколко политически енцефалити... Нагло, противно и мръсно. Същата сган се пробва да дърпа конците и на различни лидери от протестите. Продължава да го прави. Ако не впрегнем здравия си разум, рискуваме примати от организираната престъпност и политици, свързани с нея да управляват България след 12 май. Лесно можете да ги разпознаете. За първи път истинска, а не бутафорна битка с мафиотски структури започна през 2009 година. Няколко знакови дела завършиха с присъди на първа и втора инстанция. Макар и със съмнителни забавяния продължава процесът срещу „Октопода” – това уродливо обществено явление. Става въпрос за десетки убийства по поръчка, грабежи, превземане на бизнеси, рекет, шантаж, принуда. Стотици милиони са изтекли в посока на тези мафиотски кръгове. Те от своя страна са свързани с политици от най-високата ерархия, което води до овладяване на наркоканали, трафик на хора, контрабанда, източване на ДДС, данъчни измами и пр.

Близо 5 млрд лв потъват в джобовете на организираната престъпност всяка година. Тя иска да си върне властта и влиянието в политиката и да краде отново, отново и отново. Ще краде от всички нас. Ще краде брутално. Ако и се противопостави някой ще убива. Запомнете това. Ще убива без да й мигне окото. Мафията друго не знае. Дори когато ни омайва с красиви думи и обещания чрез този или онзи неин политик, тя пак е готова да убива.

 

- Говореше се за подслушвания. Да, подобни скандали никога не звучат добре. Милиционерщината дразни и унижава всеки свободолюбив човек. В този режим на правоохранителните органи трябва да се сложи ред. Това е ясно.

Но същите поборници за права и свободи не говорят за боба, лещата, доматите, краставиците, чушките, прасковите, ябълките, черешите, житото, картофите, тютюна и пр. Не казват кои са вносителите на плодове и зеленчуци, които държат в мъртва хватка българските производители. Не казват, защото това също е мафия и немалко политици са свързани с нея. Няма родно производство, защото 10-12 вносителя печелят милиони и искат българското селско стопанство мъртво. За това никой не говори. Никой и не протестира.

Никой не казва също, защо циганите не искат да работят на къра, а предпочитат да пият бира и ракия с помощите от държавата. Не казва също, че те няма какво друго да работят, защото са без образование и придобити умения. Не се казва, че скоро и на полето няма да има нужда от неграмотни хора, защото техниката се е развила със светлинни години от времето на комбайните „Нива”, а мотиката и лопатата вече са за етнографските музеи... Затова мислете пред урната. Мислете с главите си.

Някои искат да върнат ТКЗС-тата. Това ли е бъдещето?...

 

И още нещо. От месеци ни проглушават ушите, че ще се следи за купуване на гласове, манипулиране на вота и прочие нарушения. Честни и справедливи избори. Добре. Но как така два дена прокуратурата мълчи за разкритата нелегална схема за купуване на гласове във Варненски регион? Става дума за колосална изборна измама и манипулиране чрез подкуп на над 40 000 гласа. Списъците са иззети и това не може да се скрие. Според анализатори такава тайна организация не е разкривана досега през целия преход в България. Скандално е мълчанието на държавното обвинение при положение, че ясно е обявено: „Купуването и продаването на гласове е престъпление”. Няма да спра да питам обвинението дори то да си прави оглушки и след 12 май по казуса.

Същата прокуратура действаше със скоростта на светлината, когато ставаше дума за подслушване, анонимни сигнали и въобще за простъпки с политически привкус, а си мълчи, когато лъснаха драматични разкрития за подмяна на вота. Защо? Нима законът не е еднакъв за всички? Защо не се казва от коя политическа сила са организаторите на „фабриката за гласове”? Кой седи в дъното на схемата? Откъде са стотиците хиляди левове за подкупи?

Истина ли е, че висш прокурор се е опитвал за скрие разкритията на разследващите и по този начин да обслужи една политическа партия?! Кажете, бе хора, какво ви стана?

Защо главният прокурор Сотир Цацаров не реагира, когато обвиняем по делото „Октопод” официално заявява в мафиотски медии кой ще влезе в затвора след изборите, че щял да се връща на работа в ДАНС и пр.? Или това вече е решено и прокуратурата няма нищо против? Това ли се случва? Тази брутална наглост вид демокрация ли е или израз на „свободното слово”? Нека Цацаров каже какво мисли по въпроса, за да знаят десетките свидетели по „Октопода” и други знакови дали да си приготвят аптечките, да си запазят легло в реанимацията и да си вземат сбогом с близките. Казвам го съвсем сериозно.

Защото познавам тези хора и знам, че нямат финансова възможност да изнесат семействата си чужбина, както това са направили водещите демократи Мирослав Найденов и Емил Димитров – Емо Ротманса. Всъщност, г-н Цацаров, как така бивш министър, който е разчитал единствено на държавната заплата, има ресурс да издържа семейство в държави с висок стандарт в продължение на месеци?  

И за това ще продължавам да питам след изборите.

 

На 12 май ще гласуваме.

На 13 май ще е ясно дали мафията се е върнала на бял кон в политиката и управлението или все още ни е останал здрав разум.

Не гласувайте, тласкани от личните си емоции и щения. Не гласувайте „за”, защото някой ви е симпатичен и „против”, защото друг не ви харесва. Гласувайте за децата си. Това, че баби и дядовци се умиляват по спомените си за ТКЗС и профкомитетите, не означава, че същото искат техните деца и внуци. Не ги искат! Те си падат по Стив Джобс, Бил Гейтс и Марк Зукърбърг. Искат да летят до Марс, а не да стават бригадири и звеноводи. Не решавайте бъдещето на тези млади, които все още са тук. Дайте шанс на тях, а не на политическите си пристрастия. Не правете така, че всички над 18 да се надяват да изчезнете физически по-скоро, за да решават те каква да бъде страната.

Но гласувайте. На всяка цена. За който искате, но гласувайте. Слабата изборна активност налива вода в мелницата на големите партии, които имат твърд електорат. Този електорат ще отиде до урните под строй и ще разстреля от упор мечтите ви. Утре ще се каете, но ще е късно и ще трябва да отложите плановете за по-смислен живот за някой друг път.

Животът е един. Не го прецаквайте, заради 20 лева или фалшивите крясъци и подмазвания на шепа негодници!  

 

Не правете компромиси с живота си и този на своите близки. Дайте своя глас и после изисквайте, настоявайте, подкрепяйте или отхвърляйте. Пасивността може да се окаже смъртоносна. Не преувеличавам.

И помнете: съдбата на децата е в бюлетината.

Толкова ли е трудно да се проумее...

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 273| 30890 |07.05.2013 Справедливостта изисква СДС и ДСБ да останат извън парламента . 39| 25886 |01.05.2013 Как победи справедливостта . 68| 33643 |29.04.2013 Президентският съветник Стоимен Стоименов излъга като комунист . 68| 30670 |25.04.2013 Сенки на храбреци и подлеци. М.Н.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads