Реклама / Ads
17| 11034 |04.10.2014 ГЛАСЪТ

Предупреждение: ТЕЛК убива по-рано от срока!

.
Често до ТЕЛК се стига по този начин...
Ако перефразираме прословутия надпис на Омуртаг, той би звучал така: Човек и добре да живее, се разболява и отива на ТЕЛК. (Оригиналът е: Човек и добре да живее, умира и друг се ражда.)
 
Всеки знае, че да минеш успешно през ТЕЛК, е равно на преминаване през минно поле с М16, каквито врзивиха работниците във фабрика "Миджур". Не преувеличавам. Нито иронизирам. Който се е борил с това "животно" знае за какво става дума.

Преведено на човешки ТЕЛК означава Териториална експертна лекарска комисия. Тези комисии трябва да облекчат проблемите на нуждаещите се и да отразяват грижите на държавата и обществото. Само че въпросните комисии са задръстени с папки и досиета на десетки хиляди българи с различни трайни и по-малко трайни заболявания. На тези хора се налага да минат през вездесъщия ТЕЛК и да бъдат освидетелствани, за да получат достъп до специални лечения и лекарства. Разбира се и за да получат някои възможност да бъдат обгрижвани, ако не могат да правят това сами. На ТЕЛК разчитат обиконовено хора, които са изживели непознати за здравите мъки и страдания. Освен помъдрели, болните са физически и нерядко психически изтормозени. Те вече не са същите, каквито са били преди болестта. Промяната е толкова шокираща, че някои от тях рухват, а други остават на легло или се превръщат в тежест най-вече за себе си, но и за близките си. За тях е убийствена и мисълта, че в България няма специализирани домове и заведения, където те биха могли да живея и да бъдат не само обслужвани, но и полезни, според възможностите си. Това е огромен проблем. Огромна тежест! И надежда за нуждаещите се.

 

Положението обаче е трагично. Поводът да пиша по темата са Регионалните здравни инспекции, които констатирали онзи ден, че ТЕЛК са задръстени от бумаги на болни хора, които чакат решение за категоризиране на инвалидността. Колумбовци! Това, драги "откриватели", е подигравка. Констатирали сте нещо, което и врабчетата (според Радичков) знаят от години. Сигурно въпросните Колумбовци чак сега са узнали, че в ТЕЛК съществува и корупция? Както обикновено получаваме предизборно констатации и мнима загриженост, вместо реформи и резултати.

За сведение на тези хора ще припомня няколко факта. През 2013 г. е разкрита схема, по която две социални работнички от Долна баня и Ихтиман са източили над 250 хил. лева помощи от роми с фалшиви ТЕЛК-ове.  Пак миналата година са разобличени цигани, клиенти на петимата лекари от Стара Загора, които им поставили фалшиви диагнози за астма. За незаконната си дейност членовете на ТЕЛК вземали сериозни подкупи.

Безумия има и в организацията на ТЕЛК. Над 800 пацинети от специализираните ТЕЛК-ове в Плевен и Ловеч са прехвърлени през лятото на 2014 г. към този във Велико Търново, след тяхното закриване със заповед на Министерството на здравеопазването. Това налага стотиците болни да пътуват с километри. Но не веднага, защото трудовоекспертната лекарска комисия във Велико Търново е била в законна лятна почивка...

Закрити са центрове в Ямбол, Сливен, Враца и пр. Болните страдат и не знаят какво да правят. В същото време само в Самоков фалшивите решение за "болни" са между 35-40 само при една проверка.

През 2013 г. в медиите гръмна скандал с Първомайското село Драгойново. Оказа се, че там половината жители са освидетелствани от ТЕЛК. Журналисти разкриха, че "документът" струва средно 200 лева.

 

Във Варна пък поставиха световен рекорд. За един ден през ТЕЛК минавали до 250 души. При 8-часов работен ден това прави по-малко от 2 мин. на човек! Сигурно нещо не разбирам, но сами помислете, как за 120 секунди се разглеждат документите и се взима решение за всеки случай по отделно?!

 

Мой познат неотдавна се похвали, че се е сдобил с документ за 98% инвалидност. Уредила му го съседка, която работела в една от софийските комисии. Човекът обаче е здрав като бик и се кефи, че си докарал някой лев отгоре като "инвалид".  

 

Не се отчайвайте обаче, ако нямате съседка от ТЕЛК. Същото може да постигнете, ако дадете на правилния човек 700 - 1000 лева. Тарифата зависи от желаните проценти.

 

В същото време истинските инвалиди минават през ад, за да се сдобият с нужните изследвания и документи изисквани от ТЕЛК. Това за хора от отдалечени селища е същинско проклятие. Само за рентгенови снимки, прегледи и лабораторни резултати се чака не часове, а дни наред. Понякога този срок е повече от седмица висене по коридори, пред кабинети и лаборатории. Често болни са връщани, защото някой лекар не е попълнил правилно някоя графа или някое изследване не е съвсем "същото". Ходенето по мъките почва отначало.

 

Най-общо казано, проблемите с ТЕЛК са законови, организационни, кадрови, институционални (слаб контрол) и криминални - наличие на корупция. Непрекъснато МЗ променя наредби и правила, но ефектът е нищожен. Предимно заради човешкият фактор.

 

Между 500 и 800 хил. са хората с увреждания в България, според изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски.

По други данни те са около 1 милион.

При преброяването през 2011 г. призната трайно намалена работоспособност или степен на увреждане са имали 474 267 лица.

Предполага се, защото няма официална статистика, че поне 30 на сто от тях са "инвалидизирани" по "втория начин".

 

Самият аз се отказах тази година да измина за пореден път трудния път към ТЕЛК. Отказах се на третия ден, в който трябваше да чакам часове наред за предварително записан преглед. Не, не бях обиден, а уморен. С мен чакаха още двайсетина души с различни проблеми. Обменяхме горчив опит и се чудехме дали жалката помощ на държавата си струва униженията и премеждията. За мнозина обаче и смешната сума е ценна.

Аз загубих трийсетина лева месечно за над 90% инвалидност. Загубих и инвалидната синя карта, с която можех да паркирам на местата за инвалиди. Честно казано тази карта е доста спорна привилегия, защото често обозначените места за саети от коли на здрави, расови и млади индивиди. Ако се престрашиш да направиш забележка рискуваш да ти "прибавят" няколко процента към инвалидността... Не са рядкост и ситуациите, в които перхидролени кифли с ботоксови джуки те гледат изпепеляващо или вдигат скандал, че нагло си заел удобно място до входа на в някой МОЛ, да речем.

 

Ницше е казал: Само страшната болка води духа към висшата свобода: само тя ни позволява да стигнем най-голямата дълбочина на нашето същество, - и този, за когото тя е била почти смъртоносна, с гордост може да каже за себе си: Аз знам за живота повече...

 

Не очаквам много хора да го разберат. Могат само да предполагат. Битката за живот на повечето болни, пострадали и станали инвалиди, е личен проблем. Победата или неуспехът също са лични. Но все пак обществото и т.нар. държава са длъжни да спазват правилата, които сами са приели. Болните не искат повече от това.

Осиротяхме откъм духовни ценности - това е ясно. Няма ги вече нещата, които ни крепяха и даваха самочувствие. В Скандинавия казват, че по отношението към възрастните и болните се съди за цивилизоваността на една нация. Така е. Нашата е далеч от това.

Омар Хаям е казал нещо по-близко до нашата действителност: Падналият духом загива преди определения срок. Разбрахте ли? Умираме преди да ни е изтекъл срокът на годност. Едно от оръжията е ТЕЛК. Палачът, който го използва, е държавата. Моделът се нарича геноцид, Холокост или инквизиция. Мястото е България. Жертви са всички българи - сегашни и бъдещи болни и инвалиди. Защото човек и добре да живее.... Знаете го по-нататък.

 

Огнян Стефанов,

93% инвалидност от ТЕЛК

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 13762 |24.06.2014 Правните абсурди около Пеевски убиват демокрацията . 21| 11553 |19.02.2014 Не убивайте професионалистите - ще ни трябват! . 79| 17399 |10.10.2013 Властници убиват ВМА, мечки се смеят... . 17| 12478 |06.09.2013 Джонатан Алън, посланик на Великобритания: Прозрачността убива корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads