Реклама / Ads
42| 16868 |07.05.2014 ГЛАСЪТ

JB Press: Украйна е сцена на война между Русия и САЩ

.
Не мина и месец откакто Русия присъедини към територията си Република Крим и град Севастопол, а вече украинските Харков и Донецк обявяват независимост. Това пише в статия на японското издание JB Press.
 

Кризата в Украйна от гледна точка на Русия

 

В страните от Запада, включително и в Япония, се смята, че руският президент Владимир Путин, едновременно с насила присъединеният Крим, планира заграбването и на източната част на Украйна. Именно той е сочен като инициатор на безпокойството в Източна Украйна и виновник за възникналия конфликт.

В Русия обаче са на коренно различно мнение. В Москва считат, че проамерикаското правителство, овладяло властта в Украйна, одобрява убийствата на руски граждани от въоръжената групировка "Десен сектор". Путин е тръгнал към присъединяването на Крим, за да защити своите.

Русия е категорична, че зад гърба на новата украинска власт стои САЩ. Съществуват дори версии, макар и непотвърдени, че ЦРУ е заповядало да се убият руснаците. Затова и действията на Путин за защитата на братята в Украйна са били посрещнати с ликуване, а доверието в Путин скочи от 60% на 82%.


На чия страна е истината?

 

Според Запада, за първи път от разпада на Съветския съюз през 1991 г., Русия присъединява територии. Затова немалко хора в Европа се страхуват от възраждане на "бившата руска империя". Тези настроения са основани на исторически опит, те са живи в сърцата на европейците и те не могат да игнорират събитията в Украйна, защото се случват на границата на Евросъюза.

Американската армия взе решение да изпрати корпус от въздушно-десантните войски в състав от 600 човека в Полша и три прибалтийски страни. Този корпус е част от подготовката за военни действия. Първите 150 бойци заеха своите позиции на 23 април.

Освен това американският есминец "Тракстън", въоръжен с управляеми ракети, бе дислоциран от Средиземно море в Черно море. САЩ заявиха, че това са планирани маневри, но в действителност те се готвят за ной-лошия сценарий.

От друга страна Русия е изпитвала натиск още преи появата на новата власт в Украйна, тъй като проамерикански държави се приближаваха към нейната граница. Украйна стана заплаха в мига, когато получи крупна финансова помощ от САЩ.

През декември миналата година тази гледна точка бе потвърдена. Работата е там, че след 1991 г. по линия на укрепване демокрацията в Украйна Вашингтон е изплатил над 5 млрд долара.

В дадения случай тази огромна сума не е просто взета от някое чекмедже или измислица на медиите. Помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Ноланд заяви пред съвещанието за ситуацията в Украйна във Вашингтон: "От времето на разпада на Съветския съюз ние вложихме в демокрацията в Украйна пет милиарда долара".

 

САЩ финансират дори неонацистите, само и само да са срещу Русия

 

Позицията на САЩ е, че тези пари са презназначени, за да се ограничи разширяването на Русия.

36 места в украинския парламент се заемат от неонацистката партия "Свобода". Много вероятно е зад нея да стоят САЩ, които са готови да поддържат всякакви формирования, дори неонацисти, стига те да действат против Русия (или против комунизма). Дори "Свобода" да провежда силова политика, тя е спокойна за финансирането си, защото проповядва антируска дейност.

Какво мисли Русия по въпроса? Кремъл е на мнение, че не трябва да се допуска финансиране отвън на антируски формирования в съседна страна. Няма да допуне и натиск срещу руснаците. Няма да отстъпим пред агресивното поведение на САЩ, се чува от Москва. Тази логика е в основата на присъединяването на Крим. Тя е водеща и в събитията, които извадиха от нормалния ритъм други градове и райони и ги въвлякоха във въоръжен конфликт.

 

JB Press

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 11432 |04.05.2014 Стани Гьорги, Светлий Гьорги... . 11| 15045 |03.05.2014 Купи часовник на надзирателя . 25| 18073 |01.05.2014 Българи, казвайте, че сте италианци... . 166| 31317 |28.04.2014 Политически затворник № 1 е бил обикновен доносник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads