Реклама / Ads
14| 50576 |27.01.2017 ГЛАСЪТ

Г-н Президент, разсекрети стенограмата за КТБ! Не слушай мафията

.
Постоянната надпревара за изгода превръща човека в марионетка. Това е едно от предупрежденията, които ни завеща Стив Джобс. Да се правят на разсеяни за подобни неща, е запазена марка на българските политици.
 
Пиша тези редове докато президентът Радев представя служебното правителство. Водопад от красиви думи. Шербет за медии и население: какво прекрасно правителство се задава – радвай се народе! Човек остава с впечатлението, че идеята е да ни убедят колко са готини, а не да се свърши нещо, а после да се дава оценка.

Премиерът Герджиков се изрепчи на Борисов, че ще го послуша и ще провери сериозно какво е вършил кабинетът "Борисов 2" и ако има нещо съмнително - направо на прокурор. Толкова прекрасно, че чак да не повярва човек.

 

Като са такива юнаци, нека разсекретят стенограмата от съвещанието при предшественика на Радев – Плевнелиев, за съдбата на КТБ през лятото на 2014 г. Прекрасен тест и жест към зажаднялото за справедливост население.

 

Само че вчера едно птиченце изчурулика, че президентът Румен Радев вече направил първата крачка назад от предизборните си обещания: отказал да се разсекрети стенограмата от съвещанието, което поискали от една медия. Позовал се на някакви законови пречки, естествено. А можеше да вникне по-дълбоко в закона и да установи, че обществото има право да бъде информирано за неща, които са от особена важност за държавата и нацията. Ама е най-лесно да се откаже. За да не се накърнят интересите и чувствата на милиционерите, които се опитват да те заградят отвсякъде.

 

Пак вчера бе публикуван (само в няколко интернет медии) документ на ЦРУ, в който са описани процесите, довели до фалирането на КТБ. Няма 100-процентова гаранция, че документът е автентичен, но го има и се притежава от различни медии. Скандалът, залегнал в този документ е титаничен, но мълчат политици, мълчи президентът, мълчат и т.н. „големи медии”. Сякаш мафиотската омерта на кръга #Кой се е пропила във всички институции - включително на "Дондуков" 2. Не че не сме свикнали, но е много, много тъжно.

 

В Доклада на ЕК, за който няма никакво съмнение, че е автентичен,  дебело се подчертава, че основен проблем на управляващите в България е тоталната непрозрачност на действията им. Отново мълчание. Пише, че сме доникъде в борбата с корупцията, в смисъл, че няма такава. Мълчание. Пише, че медиите у нас не са свободни и са проводник на манипулации и съмнителни практики. Мълчание... Сал главният прокурор се отчете с пет "идеи", как да се имитира дейност и да се прати за зелен хайвер Брюксел.

 

Защо президентът Радев мълчи? Защо тръгва точно по този път? Къде останаха репликите му за румънския модел, за прорачност и контрол върху действията на властите? Сякаш предизборната кампания е била един филм, а вече ни прожектирват друг. Толкова бързо ли действа подмяната?

 

Казусът с фалита на КТБ е крайъгълен камък не само за неговия престой на „Дондуков” 2, но и за всяко управление оттук насетне. Извършени са престъпления към държавата и нацията. Имаме право да знаем какви и от кого. Както и да бъде изпълнен законът.

 

***

Румен Радев*, август 2014 г.:

 

„Все още е напълно възможно да се предприемат действия, които да доведат до оздравяване на КТБ без ангажирането на публични средства. Това може да се случи с ясното съзнание, че все още има въпросителни около евентуалния капиталов дефицит в банката. Въпреки това има много решения, които могат да бъдат реализирани с частни средства.

Все още не са представени докладите на квесторите. Не съм сигурен и дали има окончателни доклади във връзка с повторния одит, който бе поискан от страна на БНБ. Нека припомня, че имаше и първи одит. Там стана категорично ясно, че Търговска банка "Виктория" няма проблеми.

 

КТБ може да се оздрави без публични средства, стига да бъде разработена една разумна оздравителна програма. Тя може да включва предложения, както на акционери и облигационери, така и на вложители.”.

 

*Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, член на Експертния консултативен съвет по проблемите на икономическата група на КТБ.

 

***

Пламен Орешарски, кандидат-президент, ноември 2016 г.

 

Ако стана президент ще разсекретя стенограмата от заседанието на Консултативния съвет при Президента от 2014 година, за да разбере обществото кой блокира оздравителния план на банката".

 

***

Михаил Миков, 15.05.2015 (тогава лидер на БСП)

 

„Президентът Плевнелиев незабавно да разсекрети стенограмите от консултациите за КТБ.  Всички си прехвърлят вината, но никой не дава яснота какво точно се е случило с банката. Имаме право да знаем, българите имат право да знаят.

 

***

03.11.2016, Тони Стефанов

Въпросът е: ЩЕ РАЗСЕКРЕТИТЕ ЛИ СТЕНОГРАМАТА ЗА КТБ?

„Борисов вече загуби един път властта. И всички, които си мислят, че краят на ГЕРБ е близо, трябва да си припомнят колко безогледен е Бойко Борисов в стремежа си към властта. Публична тайна е, че опозиционерът Борисов беше готов да гътне още една българска банка, само и само да се докопа до премиерския пост. Горчивата истина е, че докато опонентите на Борисов обясняват колко той е тъп, за него няма особена опасност – проблемът му ще се появи едва когато черно на бяло стане ясно, че той е вреден!

 

Отговорът е в стенограмата за КТБ!”

 

***

Радан Кънев, лидер на ДСБ, съосновател на движението „Нова република”.

 

„Най-нормалното е да се разсекрети стенограмата от заседанието при президента Плевнелиев за КТБ.

 

Не можем да разделим темата за КТБ от темата за реформата на българската прокуратура. Тя беше агресивен играч при събарянето на банката и важен съюзник, когато КТБ се беше превърнала в най-голямата икономическа единица в страната. Трудно можем да стигнем до истината без разсекретяване на онази стенограма".

***

22.08.2014, Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев отказа да разсекрети стенограмата от консултациите.

Припомняме: Консултациите бяха свикани спешно от държавния глава Росен Плевнелиев след кризата с КТБ и опитите за дестабилизиране на банковия сектор и на тях присъстваха премиерът, представители на парламентарните партии, управителят и подуправителят на БНБ.

 

В първия си отказ до информация – въпросната стенограма – администрацията на Румен Радев се позовава на същите аргументи.

 

***

Калин Христов, подуправител на БНБ

 

Калин Христов пред комисия в Народното събрание: Помощта е поискана, защото от нея са имали нужда 14 банки! Вероятно на точно тази среща всички са се разбрали и е предложена схема как точно да се фалира КТБ!

 

***

27.08.2014, Румен Гечев, БСП

Настояваме президентът Рoсен Плевнелиев да разсекрети стенограмата от среща, на която се коментираше темата за банковите ваканции и как българският народ да налее пари в КТБ.


ГЕРБ, ДПС и Президентството готвели банкова ваканция и ново правителство без избори в края на юни месец. Затваряне на всички банки в страната за определен срок, е трябвало да бъде взето на срещата с президента в петък. В понеделник сутринта държавата трябвало да осъмнем със затворени банки. Целта била набързо да се свали кабинетът „Орешарски“ и да се сформира нов в коалиция на ГЕРБ и ДПС!

Да се затвори банковата система на 30 юни с цел, формиране на ново правителство веднага, без парламентарни избори и това ако не е опит за държавен преврат – здраве му кажи!

 

ДАНС и Прокуратурата са зависими от групата, решила да смени властта – т. е. те са силно политически зависими от хората, участвали в изготвянето на този сценарий.

 

***

19.09.2014, Сергей Станишев

Настоявам стенограмите от срещите в БНБ и при президента да станат публични. Виждам, че кампанията (предизборна) е в разгара си, четейки поредната порция предизборни лъжи. Само че така не се печелят избори. От самото начало на кризата с КТБ настоявам за прозрачност, отговорност и адекватни мерки от страна на БНБ и другите държавни институции. Идеята за банкова ваканция беше сценарий, който да доведе до служебна победа на предсрочните парламентарни избори за ПП ГЕРБ.


***

 

Цветан Василев, собственик на КТБ

Новоизбраният президент Румен Радев да разсекрети стенограмата от заседанието, на което е била решена съдбата на Корпоративна търговска банка (КТБ). Официалната власт упорито мълчи за въпросното заседание, но съдържанието на водените разговори, изразените позиции и постигнатите договорки имат решаваща роля за погрома над финансовата институция, както се подразбира от думите и делата на различни замесени през годините след това. 

 

Президентската институция в момента е единственият светъл лъч в тъмата на мафиотизираните държавни структури, но това трябва да бъде потвърдено.

***

Отговорността е цената на величието, казал Уинстън Чърчил. Който може да я цени и носи. 

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 13526 |27.03.2024 Как падна Търновската крепост: Защо на харвардци не им се получи Win-Win стратегията за преговори? . 16| 8309 |24.03.2024 Манол Глишев: „Крокус“: поредният „Норд-Ост“? . 18| 8755 |22.03.2024 Копейките и готиното бъдеще без НАТО: Копайте, копайте, ние сме от отдел „Пропаганда“ . 39| 24077 |21.03.2024 Драги дами Габриел, Назарян, Сачева и Петкова, да поговорим откровено за мафията, а?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads