Реклама / Ads
18| 31416 |13.03.2013 ГЛАСЪТ

Пусти килии за министри – празни надежди...

.
Празни килии чакат политици...
Бившият британски министър Крис Хюн и някогашната му съпруга Вики Прайс бяха осъдени на по осем месеца затвор за възпрепятстване на правосъдието. Случката е забавна и много, много поучителна.
 
Става дума за история отпреди 10 години. През 2003 г. Хюн е засечен от полицията да шофира с превишена скорост. Той обаче помолил жена си да поеме вината като каже, че е карала тя, за да избегне удара върху кариерата му на политик. Речено – сторено. Година след това обаче Хюн си хванал младо гадже и тръгнал да се развежда.


През 2011 г. Прайс разкри пред медиите подробности за случая, защото решила да си отмъсти на Хюн, че я зарязал заради друга жена. Хюн се оттегли от поста държавен министър в Министерството на енергетиката и климатичните промени миналата година, след като срещу него бяха повдигнати обвинения за измамата с шофирането.

Той беше водеща фигура и в партията Либаролни демократи, от която бе и депутат.

Съдът постановил за ексминистъра 8 месеца затвор. Също толкова и за бившата му половинка Вики Прайс, която е известен икономист. Тя отива в затвора, защото постъпила вероломно с цел отмъщение, като в същото време укривала истината години наред.

Така решава британското правосъдие.

 

Да видим как е тук. ГЕРБ дойде на власт с доверието на избирателите, но също и с обещанието да съди министри от правителстнвото на тройната коалиция за очевидни грабежи. Тези грабежи хората ги виждаха и негодуваха срещу тях. Разбира се с основание.

Да вземем ексминистър Емилия Масларова. Тя бе министър на социалната политика по време на тройната коалиция и бе обвинена за присвояване на 11 млн. лв., както и за престъпление по служба - улесняване "кражбата на парите". Съдът я остави на свобода срещу гаранция от 50 хил. лв. Заплашваха я от 10 до 20 години затвор, според закона. Обвинението срещу бившия министър е за ремонта на Центъра за социално обслужване в Стара Загора, за който бяха платени 19 млн. лв., или 2700 лв./кв.м. Като нейни съучастници в престъплението по служба прокуратурата обвини и заместника й в министерството Димитър Димитров и Иван Пенев, който бе главен секретар на ведомството. Единият от участниците в далаверата пък имал общ бизнес със съпруга на Масларова – Антон Масларов. И така Масларова е пратена на съд. И когато обществото очакваше нещо да се случи изведнъж Масларова бе оправдана. Не стигнаха папките с доказателства, свидетелските показания и пр. Оказа се чиста като сълзица. И хората оклюмаха отново - значи нищо няма да се промени.

 

В Англия министър Хюн ще лежи 8 месеца в дранголника. Масларова също ще лежи, но на някоя вила или на слънчев остров.  

Списъкът с министри и политици, които плачат за затвор е дълъг. Колкото й да се стараем, все ще пропуснем някой... И не, че прокуратурата не е запрятала ръкави да рови в далаверите. Напротив, запрятала е и е ровила, но нищо не излиза. Ни-що. Затова ГЕРБ си тръгна преди края на мандата. Заради неработещата правораздавателна система. Акции имаше, воля имаше, намерения - също, но резултатите се оказаха мижави. Три години и половина на власт и нито един политик или министър в затвора. Това демотивира обществото. Политическата класа се оказа недосегаема за Темида и през този мандат...

 

Преди дни дойде радостната вест, че славни български прокурори са прекратили делото срещу още по-славните олигарси Огнян Донев и Любомир Павлов, които уж бяха обвинени за пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери. Нямало достатъчно доказателства. Лани имаше такива доказателства, даже бяха направо страшни, че им поискаха гаранция от 500 000 и 100 000 лв., а сега няма. Смелият прокурор Димитър Младенов издаде постановление за прекратяване на делото срещу Донев и Павлов и с това пусна ледения душ върху прегракналите протестиращи, които искаха справедливост и възмездие за бъркалите в меда. Ето ви справедливост, заяви с морално извисения си акт магистратът Младенов, този еталон за себеотрицание и принципност. Какво от това, че Христо Грозев, който е свидетел по делото срещу Донев и Павлов заяви, че никога не се е отказвал от показанията си срещу бившите си съдружници, както бе обявил прокурорът Младенов. Но ние знаем, че Грозев или лъже или се е объркал, защото българският магистрат винаги е прав, дори когато.... и т.н.

Така стана ясно, че и "бели якички" няма да видим на подсъдимата скамейка. Не че много сме вярвали, но някаква искрица на надежда се появи миналото лято. Е, изгасна и тя...

 

В този ред на мисли, някак доста екзотично прозвуча изявлението на г-жа Диана Ковачева, допреди пет минути правосъден министър, че си пише шестица за 14-те месеца докато ръководеше ведомството. Пълна отличничка, браво. Извиканите журналисти на брифинга я гледаха в очите, като упоени с райски газ.  

 

А в Англия министър Крис Хюн ще лежи в затвора 8 месеца или 32 седмици, или 240 дена. За една лъжа отпреди години. Колко брутално.

 

По време на протестите един от неформалните лидери издигна глас, че в Англия лихвите по кредитите били 1,5%, а тук са 6-7 и нагоре. Несправедливо е, - изохка той. Така си е, направо е лошо, подкрепиха го неколцина сподвижници. Но за това си има причини, драги бунтовници. И тя се крие в разликите между Лондон и София. Докато министри и политици в Англия влизат в затвора за една лъжа кой е карал колата, а тук политически талибани са на свобода, каквото и да направят, колкото и да откраднат – няма да има ниски лихви и високи заплати. Няма. И вместо да скандирате на Орлов мост, идете пред домовете на Масларова и колегите й в Бояна, Драгалевци и други „скромни” квартали, а също и пред Съдебната палата. Там опанете палатки, пуснете уредбите и скандирайте. Може някой да ви чуе или поне да развалите съня на конкретни типове, виновни за доста поразии в държавата. Когато политическият елит усети, че правосъдието си е на мястото, а това ще стане, когато 5-6 души от този елит вместо на поредния прием или виенски бал се окажат в затвора, тогава ще можем да говорим и за промяна на системата. Засега има викове и искания, на които се отговаря с лъжи, манипулации и обещания.

 

А Хюн вече е в затвора...  

 

Мартин Велев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 66| 48501 |18.07.2012 Граждани, съдии, министри и мафиоти . 23| 7167 |10.12.2007 Наши министри си платили пътуването до Монако! Да бе, а в Сахара валя сняг... . 1| 11209 |31.05.2007 Да спасим честните политици и министри от нападките на луди генерали – това е девизът днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads