Реклама / Ads
38| 27387 |12.03.2016 ГЛАСЪТ

Радослав Миленков се изпусна: разкри важни истини за КТБ

.
Радослав Миленков
Откраднати са 2.5 млрд лева пари на банките, държавата няма да загуби нито лев, Цветан Василев не може да бъде съден. В изявата си снощи в студиото на БНТ председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Радослав Миленков издаде четата, организирала и осъществила вероятно най-крупния обир в новата ни история - аферата с КТБ.
 
Разбира се, това назначеният от сегашните управляващи послушен чиновник направи без да иска, но в искреното си желание да покаже колко са верни твърденията на пропагандната машина, съставена от властимащи, електронни медии и сайтове близки или собственост на Делян Пеевски.

Поводът за появата на иначе добре пазеният от медиите чиновник бе изнесена от журналиста Григор Лилов информация за сключилата договор с ФГВБ английска фирма, която трябваше да покаже кой и как е източил трезора. Самият факт, че Миленков се изказа по този въпрос, говори колко той е актуален и вероятно опасен за него.

Както и да е. Сега за думите му. Първото фундаментално нещо, което висшият и добре платен чиновник каза е, че държавата няма да загуби и лев от фалита на КТБ и ще си получи всичките дадени пари за изплащане на гарантираните депозити.

Това веднага поставя въпроса: Като каква държавата преследва Цветан Василев и иска екстрадирането му, след като не е налице нейна финансова загуба? Ще направи ли същото и за други компании, обявени във фалит у нас или в процес на фалит, както например търговските вериги „Пикадили” и „Карфур”, които също са в трудно положение, имат запори на сметки и са с дългове за десетки милиони пред доставчици?

Или всичко, играно в момента от Сотир Цацаров и компания е просто театър с цел печелене на време. И какво би написал главният прокурор в искането си за екстрадиция на Василев при условие, че държавата не е загубила нито лев от фалита на трезора до сръбския съд?

Второто фундаментално нещо, изречено от Миленков е това, че всъщност грабежът на КТБ е на ония пари, които бяха в наличност във ФГВБ преди фалита на трезора. Става дума за около 2.5 милиарда лева. Ето какво са откраднали група хора, подпомогнати от правителството на Орешарски, прокуратурата, МВР и дори опозицията в предишния парламент. А самата КТБ е била инструмент, с който кражбата да се представи като „гигантска злоупотреба” и да се заметат следите.

Третото фундаментално признание на Миленков касае връщането на „източените” около 4 милиарда според оценките на назначени от властта оценители на „дупката” в трезора.

По това чиновникът бе смайващо искрен - той предрече връщането на не-повече от 10-20 % от липсите, като при това гарнира своето предположение с едно „надявам се”. Това взривява всякакви по-нататъшни усилия на държавата по връщането на парите от КТБ и прави безсмислено пилеенето на сили и средства за това.

 Но това е и оценка, че става дума за шашма от чист вид - ако има наистина откраднати пари, те би трябвало да са оставили следи и да има съответните фирми-получатели или теглили необезпечени кредити, които могат да бъдат притиснати, както и техните собственици. Ако няма такива, откъде се взе „дупката”, погълнала трезора в рамките на дни след перфектно организирана кампания от прокуратурата и МВР. Ако наистина имаше изнесени нанякъде милиарди нали прехвалената "АликсандърПартнър сорвисис" щеше да ги е открила и вече да й се строи паметник пред БНБ. Но такъв няма, защото няма и изнесени пари. Остават активите, които се разпродават под носа на синдици, прокуратура, финансовото министерство, ДАНС и пр. институции, но на тях не им пука.

Браво, Миленков, така се прави. Ти си кажи, пък нека който има уши, да слуша, който има очи, да гледа.

Петър Колев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 11322 |10.03.2016 КЗК като "Солунската митница" - ставаш милионер за нула време . 32| 11998 |09.03.2016 Alixpartners Services - Дамоклев меч над главите на лъжците . 50| 53676 |07.03.2016 Международна афера! Подставена фирма пише доклада за КТБ! . 60| 22330 |06.03.2016 Светът откачи: 12-годишна стана палач, изнасилена се радва на извергите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads