Реклама / Ads
21| 8778 |16.09.2009 ГЛАСЪТ

Ръката на народа ще посочи новия шеф на БОК

.
Активисти, псевдоактивисти и чисти шмекери обикалят от известно време спортните среди и агитират настървено срещу Стефка Костадинова. Идеята е сегашният председател на Българския олимпийски комитет да бъде сменен от Светла Оцетова, сегашна нейна заместничка (такава е, защото Стефка сама я предложи за поста, макар че Оцетова загуби надпреварата през 2005 г.).
 



Така постъпват големите. В надпреварата по оплюване на Костадинова се включиха и някои медии, но не от принципни позиции, а по принуда, тъй като една от критичките на Костадинова е съпруга на шеф в германска медийна групировка.

В кампанията се използват овехтели способи от идеологическия арсенал: откровени лъжи, повтаряни постоянно. Дали самата Светла Оцетова има нужда от подобни агитатори е друг въпрос. Тя обаче не се разграничи от манипулативната кампания, което автоматично я прави част от нея.


И най-беглия анализ показва, че със сегашната оплювателна кампания се цели монопол на гребните спортове над останалите. Такива са фактите. Спортен министър е Свилен Нейков, съпруг и треньор на олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова. Сегашната шефка на федерацията по гребни спортове Светла Оцетова е тяхна кума. Ако оглави БОК освободеното място във федерацията ще се заеме от Руми Нейкова... Така твърдят наблюдатели от спортната гилдия. Друг кадър на гребните спортове – каякарът Петър Божилов от ЦСКА междувременно оглави апетитната Национална спортна база. Без да е икономист, финансист или да се е занимавал някога с бизнес. Треньорът от кану-каяка Дамян Дамянов пък се стяга за шеф на Тотото.

За да се реализира мечтата му премахнаха изискването за юридическо или икономическо образование...
Семейство Нейкови обаче сигурно си спомнят „неутралитета”, който Оцетова зае по време на Олимпиадата в Сидни, когато Румяна бе лишена от златото чрез фотофиниша.

Защо останалите федерации си траят пред очевидните апетити за власт на гребането – никой не знае. Ако някой разчита, че по такъв начин ще си осигури любовта на шефовете и по-големи бюджети – жестоко се лъже. Иначе дащо ще е тази люта битка за постове.

Не е лошо обаче да се припомнят някои неща на светлаоцетовите агитатори. В не толкова далечната 1992 г. именно Оцетова оглави Конфедерацията на спортните федерации. Тогава всички се надяваха, че тя ще помогне нещата ще тръгнат по новому и пред спорта ни ще блеснат нови хоризонти. Нищо подобно! Конфедерацията не се превърна в посредник между спорта и държавата, провали надеждите на хората и се разпадна...

Оцетова и Васил Иванов-Лучано, бивш спортен министър, спец по тортения бизнес и активен агитатор срещу Костадинова, преди време отговаряха за кандидатурата на София за домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 г. Идеята се провали, а заслугата това да стане в голяма степен бе тяхна. Дори не си направиха труда да напишат един доклад или анализ, че не сме конкурентни, че не му е времето, нямаме ресурс. Нищо. Вдигаха пушилка известно време, след това тихомълком погребаха идеята.

Срещу Стефка агитирал и Иван Славков. Батето не ревнувал толкова за изгубения пост, който световната шампионка наследи от него, колкото бил ядосан, че точно тя му объркала сметките около апетитния имот на БОК на ул. „Марин Дринов” в София. Именно той дарил скъпоценната сграда на Асоциацията на българските олимпийски клубове, които пък я пуснали за продажба в интернет за 2,2 млн евро. Е как да не я намразиш тази Стефка...

Оцетова заслужи преди време „Златен скункс”. Наградата на „Господари на ефира” тя заслужи с невероятното си решение наградени с автомобили гребци да ги върнат или заплатят от джоба си...



И така от телефон на телефон, с интриги и манипулации неколцина „революционери” се опитват да свалят Стефка Костадинова и да сложат на нейно място „новото” лице Светла Оцетова. Както се казва, не е важно кой заслужава, а кой е нашият човек. Мечтателите за победа чрез омаскаряване обаче не са отчели най-важния елемент, който все по-често накланя везните в една или друга посока - невидимата ръка на народа. Тя ще посочи своя фаворит на 18 септември.

Ще го направи чрез спортните федерации. Те са се наслушали на всякакви обещания, нагледали са се на интриги и лицемерие. Писнало им е да ги правят на будали. Знаят, че в опоскана държава богат олимпийски комитет няма как да има. Знаят също, че трябва да се сплотени, за да оцелеят. Убедили са се в живота, че малките, но реални очаквания са по-добри от пълните с хелий балони. И ще гласуват мъдро. Както им диктува съвестта.

Цветан Великов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 14507 |15.09.2009 15. 09. и 15‒те обещания за промяна . 24| 11388 |14.09.2009 Признаваме без бой: МВР е невинно! . 44| 38618 |10.09.2009 Уплашеният човек * . 17| 17044 |09.09.2009 „Да не би...” – капанът за държавници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads