Реклама / Ads
33| 6255 |19.03.2008 ГЛАСЪТ

Ракия за политически зъбобол или портокал с часовников механизъм

.
Корупционен скандал в МВР и държавата. Поредният. Този път герой е Иван Иванов, зам.-шеф на ГДБОП. Случаят бе осветен благодарение на човек от опозицията, вместо от ръководството на вътрешното ведомство.
 
Което е малко странно, в светлината на декларациите за откритост. Чухме и братски поздрави към главния прокурор, че е действал бързо и безкомпромисно. Малко прибързано, според мен, защото очевидно той е знаел за случващото се, но след като почнаха да шумят и медиите, нямаше как да си трае. Докъде ще стигнат магистратите е съвсем друг въпрос. Голям залък лапни, голяма дума не казвай. Напомням тази прекрасна българска пословица, защото и друг път сме чували бомбастични изявления от страна на следователи и прокурори. След това уж бетонни дела, а са изтичали като вода в тоалетна чиния. Ще припомня случаите с Маргините, Стефан Софиянски, шефът на БЧК, Вальо Топлото... Предостатъчни са, за да се обясни недоверието към институциите, свързани с реда и закона. Също ни казват и от Брюксел, както и няколко посланика на големи държави в София.

Но нека оставим прокуратурата да си свърши работата, пък тя може и да ни изненада приятно. В смисъл, да открие и докаже виновност. Представяте ли си?! Аз- не, но съм готов да приема дори шок в тази посока.  Дай Боже, дай Боже...
През тези дни вниманието като магнит привличат реакциите на министър Румен Петков и главния секретар на МВР Валентин Петров. Веднага след избухването на скандала те заявиха, че не са знаели за разработките. На пресконференция в Пловдив повториха същото, при това на доста висок глас. Което не ги прави по-убедителни. Всеки, който има дори елементарно понятие от субординацията в МВР, няма да клъвне на тази стръв. Тяхната увереност обаче ми подсказва, че изеннади няма да има.
Въпреки това спрямо общественото мение ще се положат известни усилия да бъде убедено в чистотата и морала на сегашното ръководство. Всеки има право да се защити, ни учи демокрацията. Най-вероятно ще бъде приложена овехтялата тактика, която включва т.нар. „поведение на победителя" и тактически прийоми от сорта на „атакувай пръв" и „отричай до край". Обикновено така майките съветват дъщерите си, когато са спипани от съпрузите си "на калъп" с чужд мъж. Плоско и тъпо, но по нашите географски ширини върши работа. Помагаме и всички ние, с поведението си на олигофрени, които кимат и при най-абсурдните обяснения. В тази връзка очаквам в най-скоро време да ни облъчат с радостната новина, как ръководството на МВР е проявило доблест в разкриването на Иван Иванов. Да, хора от системата наистина са в основата на скандалните разкрития, но те далеч не са част ръководството, а са си свършили работата въпреки ръководството. Това трябва да е пределно ясно на всички - ще използвам този любим израз на министър Петков. През следващите дни ще чуем също тезата, че мрачни сили се опитват да злепоставят шефовете в МВР, заради тяхната непримиримост към корупцията. Бъдете сигурни, че ще чуем това, но аз няма да коментирам - в крайна сметка всеки има глава на раменете. Ще ни трябват чадъри и заради задаващия се статистически водопад. Получeни по някакъв мичуриновски почин цифри, ще ни убеждават, че в САЩ и Западна Европа престъпленията са с пъти повече от тези у нас, а по разкриваемост партньорските служби могат само да ни гледат номера на фланелката. Ще чуем и язвителни реплики по адрес на хора, които кртикуват МВР. В същото време усилията на цялото ръководство, сплотено и единно, ще се насочат към разкриване източниците на информация. И пипнат ли ги - дупе да им е яко. Като гледах министър Петков на пресконференцията в Пловдив, тръпки ме побиха, а си представям какво са си мислили обикновените служители в МВР. както обикновено мозъците на върхушката във вътрешното ведомство са заети с мисълта защо ни се случва това и откъде идва, а не дали е вярно. Няма да бъдат пощадени и някои разпасали се журналя, които са публикували класифицирана информация. Това е една от причината немалко колеги да премълчават това, което знаят дори от собствените си началници. Повярвайте ми, така е. Мълчанието е злато обаче е главната причина някои медийни шефове да се правят, че не разбират за какво точно става дума, но това е друга тема. Те се държат като братя точно с тези хора, „протекли" при разработката, както и с началниците на тези, които трябва да работят по разработката. Не е лесно да балансираш между читателите и бизнес интересите си, но усилията сигурно си струват. Само като погледнеш някой такъв началник и виждаш колко мнооого си струват...
portokal.jpg В крайна сметка общественото пространство ще заприлича на Цалапица и Суходол - ще е пълно с думи и фрази, които трудно се побират в бали, а по вонята, която излъчват биха засрамили и скункса-шампион. В крайна сметка ще узнаем, че всичко идва още от времената на Иван Костов и Симеон Сакскобургготски. Днес храбрите шефове в МВР ще победят ламята на престъпността, а ние се чудим как да им повярваме, като от джобовете им надничат отдавна прибраните златни ябълки. Подлата ламя обаче ще опита и гадории от сорта на доноси до Брюксел, а защо не и платени под масата публикации в чужди медии. Всъщност дали не е тази ламя, която ни накисна за европрограмите та ни спряха парите? Както вече споменах по-горе, колкото по-тъпа изглежда една такава тактика, толкова шансовете й за успех у нас са по-големи. В края на краищата прокуратурата ще смотолеви че СРС-тата може би са използвани незаконно и виновните трябва да си получат заслуженото. Това в голяма степен обяснява мълчанието на агнетата, т.е. на редовите служители в МВР. Разприказва се бившият шеф на НСБОП Ваньо Танов и изрече доста тежки обвинения, за които имал и доказателства. Но зад него е ГЕРБ и Бойко Борисов. Въпреки това министър Петков намекна дебело, че бивши служители са тези, които са поканили Куйович у нас и са му осигурили мегдан за действие. А зад всички знайни и незнайни бойци, които се опитват почтено да си изкарват прехраната в редовете на МВР не стои никой? Не бива да искаме от тях за едната чест да похарчват и себе си, и семействата си. Защото знаем какви са обичаите у нас. Не говоря за боклуците от МВР, които са ни писнали от години. В случая са зесегнати бизнес интереси и влияние за стотици милиони, така че е твърде наивно да очакваме милост към разкриващите нелицеприятни факти.  
Ако ставаше дума единствено за Румен Петков и Валентин Петров, нямаше да ви занимавам толкова дълго с поредния скандал. Вече е застрашена държавността в система като МВР, което засега е страшно, а може да стане и фатално. Не знам какво да си мисля, като слушам как министърът иронизира случая „Куйович", изкривявайки името на сръбския бандит по твърде странен начин, което пък може и да е чест за човек на такъв пост. Откъде да знам, нали не съм припарвал толкова високо, там, както се казва и птичките са по-гласовити и пр. Размечтах се. Та за Куйович. Някакви уж информирани хора споделят, че въпросният сърбин пред следователи разказал, че оставял пликове с пари в магазини на бул. „Витоша" в София. Оттам те били отнасяни до съответните хора в МВР, които били помагачи на Куйович. Малко като на кино ми изглежда тази работа. Затова аз вярвам на г-н Петков, въпреки опитите на червейчето на съмнението да смущава сънищата ми. Нощес се ядосах, казах му: "Къш, гадино невярна!" и след това заспах като къпан. Моля се дано по-скоро прокуратурата разсее всички нездрави очаквания и да възтържествува истината. А тя е, че хората във властта никога не грешат. Примери няма да давам, защото списъкът е дълъг и някои отегчени читатели могат да тръгнат към редакцията, за да излеят справедливия си гняв. За да избегнем евентуално насилие предлагам трудови колективи от цялата страна, полицейски управления, фирми, заводи и отделни граждани, да изпратят телеграми в подкрепа на ръководството на МВР. Нека покажем, че въпреки напъните на някои среди, ние сме сплотени зад линията на трите партии, които ни управляват по такъв далновиден и демократичен начин. А защо да не издигнем и стария лозунг „Народ и милиция - единни!" Няма остарели неща, когато пулсът на живота диктува тяхната актуалност. Който мисли, че иронизирам - да си гледа работата. Вижте колко се вдигат доходите на населението, а инфлацията се гърчи като ранена пепелянка. Цените не растат - растат весели и свободни деца сираци в домове - слънца. Върнете радиаторите на вторични суровини и ще се убедите, че и от парното има полза. Здравеопазването процъвтява, влакове пресичат като мълнии плодородните поля на Родината, а възторжени пътници пеят "Пред нас са блеснали житата", а не "Пожарът на бунта гори", както искат да ни представят нещата някои медии отвън, което си е антибългарска кампания. И образованието е във възход: дечица с грейнали лица събират фасове от ганджа и ги хвърлят в определените за това места, а едно на три деца само пуши, а не всяко. Над цялото това благополучие пътят осветяват ликовете на светата троица. Сърцето ми се изпълва с възторг и ми се иска да запея като един Bulgarian idol.

Вероятно наистина става дума за обикновен политически зъбобол, който се лекува с малко ракия, може и от Пещера, а не за скандал, който може да срине Петков, МВР, че и държавата дори... Защото ако е така, значи става дума за портокал с часовников механизъм, както биха се изразили британците. Бум - и почваме отначало. Всъщност някои и сега се отнасят с нас като с чехълчета и амеби... Живи твари, но незначителни.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8875 |15.03.2008 Засега само педофилите са загрижени 100% за децата в домовете . 18| 6838 |12.03.2008 Опразнете банките, г-да македонци, нещата може и да потръгнат! . 5| 7578 |10.03.2008 Крайно време е София да удари с юмрук пред Скопие . 41| 8945 |07.03.2008 България се подпали в Червен бряг, но изгоря в Симитли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads