Реклама / Ads
13| 38515 |10.05.2018 ГЛАСЪТ

Разтворете краката или как може да преуспее прокурор

.
Този шах с такива фигури се играе...
Още със заглавието дърпам дявола за опашката. Само да поиска, спецпрокурорът Иван Гешев ще ми стъжни живота с някое обвинение. Защото разтварянето на крака може да не се изтълкува като аеробика, а като престъпление. Споменавам неговото име, защото този текст е посветен на него.
 
По-точно на изявата му по Нова тв в четвъртък сутринта. Часове преди да започне заседанието на съда по делото „КТБ“, което е чисто съвпадение. Виктор Николаев си позволи питания, които към подобен представител на властта в държавното обвинение могат да минат и за смелост. С повечко въображение, разбира се. Каза му например, че май всеки, който е свързван по някакъв начин с банкера Цветан Василев или е опонент на прокуратурата, се превръща в обвиняем. Е, няма такова нещо, - засмя се Гешев. В смисъл, че още не всички са обхванати. Но ще бъдат, да му дадем малко време.  

 

Гешев бе отишъл в студиото, за да разкаже нова история. Тя е за това как един от адвокатите на банкера Василев бил замесен в действия за профилактиране на главния свидетел на обвинението Бисер Лазов. Това казал друг свидетел на прокуратурата, който бил чул нещо такова в Белград. Там научил думата профилактиране и като се върнал в София веднага я споделил с Гешев, защото му се сторила много страшна. Василев бил дал 200 000 лв за профилактирането на главния свидетел. Гешев отказа да обясни какво означава това. Сами го тълкувайте, - препоръчва той на Виктор и зрителите. Аз като един от зрителите, например, го тълкувам като свободно съчинение. Или като контратеза на онази, че босът на прокурорите получавал по 100 000 евро всеки месец. Така казал Пеевски на Цветан Василев, който го заяви в интервю. Само че Гешев не раследва такива неща.   

 

Понеже разказът на Гешев не се получаваше по линия на достоверността, той извади нов коз. Въпросният адвокат бил предупредил някои служители на КТБ и Василев, че на 14 юни, 2014 г., барети, каски, щитове, маски, палки и прочие специални сили на службите и МВР ще нахлуят в офиси на банката. За да укриели документи. Откъде адвокатът е знаел? – попита логично Виктор. Имало е изтичане, - светна го Гешев. Странно. Гешев не търси „къртицата“, издала голямата тайна, а обвинява адвокат, че бил научил за операцията. Много тайна ще да е била…

 

Честно казано Розовата пантера и инспектор Дюдю доста биха се позабавлявали с подобни сюжети. Затова и държавното овинение не се гнуси да разчита на кошаревски свидетели.

 

Ако банкерът Василев и негови служители са виновни за това, в което ги обвиняват, прокуратурата да го доказва в съда и да заминават в затвора. Ще е заслужено. Но да ни занимава шеф на Специализираната прокуратура с примитивно сглобени измислици е обидно. Не само за обществото, за него и за прокуратурата въобще.

 





Не е трудно да се сетим, че щом Гешев напира да обяснява колко са им сериозни доказателствата, значи е точно обратното. Ако си бяха свършили работата щяха да са в съдебната зала и да владеят процеса. Многотомният обвинителен акт, подписан от същия Гешев, е подходящ за Гинес, но за Темида е обида.

 

Делото „КТБ“ ще продължи години. През това време ще се сменят управляващите, ще се сменят прокурори, ще се променят обстоятелства и средата. Институциите в един момент ще заработят. Ще станат ясни и резултатите по разследването „Магнитски“ в САЩ. На светло ще излязат нови и нови факти за управлението и поддържащата го клика в държавното обвинение. С казусите ще се заеме и Европейският съд за правата на човека.

 

Там, по всяка вероятност, ще се озове и ареста на кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева. Гешев и за нея се изказа по телевизора. Но вече не е така нападателен и превъзбуден. Дори даде заден за твърденията си отпреди седмици, че тя и заместничката й „светели като коледни елхи“. Може и да не е било така, но и искането на подкуп било престъпление. Ако доказателства на Гешев и Георгиев отпадат с такава скорост като това с елхата, скоро ще се окаже, че Иванчева е виновна, защото не е от ГЕРБ… В тази държава до това се свеждат нещата.  

 





Нека Иван Гешев и тези край и като него да говорят. Колкото повече, толкова по-ясно става всичко. Явно Борисов, Цацаров и Пеевски не разполагат с по-добър матрял.   

 

Руската писателка Арина Холина е автор на есето: „Време е да разтворите краката“. Преди няколко месеца то предизвика много шум и спорове не само в Русия. Холина смята, че „разтварянето на крака“ освен удоволствия, за някои е начин да се изстрелят по кариерната стълбица. Холина не твърди, че е морално или неморално, а че е средство. Не е намек, защото няма СРС-та, свидетелски показания или други данни, че привластовите прокурори са чели есето на Холина. Обаче много им личи, че са наясно. Същински ракети с дизелов двигател…

 

Светослава Димова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 20752 |12.01.2018 Вълшебният стрелец Борисов; „разтворете бузите“ и зайчето Жан-Клод . 15| 16320 |26.11.2017 И Левски може да предскочи оградата... ”Златно ръкостискане” за Вожда . 17| 15000 |07.11.2017 България може да изчезне под руините на политическото невежество . 13| 19051 |25.09.2017 Само Борисов може да спаси света, но големите и Си Ен Ен се ослушват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads