Реклама / Ads
31| 15722 |30.07.2019 ГЛАСЪТ

Репортери без граници: Пропадате все повече в класацията за свобода на словото и корупция

.
Полин Адес-Мевел
В България последните два месеца бяха ужасни за журналистите. Ситуацията се влошава още повече. Страната ви е сама, назад в класацията. Дори Черна Гора е пред нея, а казват, че това е причината да не може да се присъедини към ЕС сега. В Черна Гора нищо не върви на добре, нищо не върви на добре и в България.
 

Това каза пред БНР Полин Адес-Мевел, ръководител на отдел „Европейски съюз и Балкани“ в „Репортери без граници“. От организацията настояват за назначаване на специален еврокомисар, отговорен за медиите.

 

По думите й важни проблеми в страната ни трябва да получат отговор и да бъдат решени. "Разочаровани сме, че всяка година България пропада в класацията ни, а не получаваме отговор, когато призоваваме управляващите да действат. Разочаровани сме от отношението към разследващите журналисти", заяви  още Адес-Мавел.

 

След като до президентската институция е било изпратено писмо, администрацията на Румен Радев се е свързала с организацията и е заявила подкрепа за повишаване на осведомеността по проблема със свободата на словото в страната ни. Писмо е било изпратено и до премиера. Засега отговор оттам не е получен. Адес-Мевал изрази своята загриженост, че Борисов не е обърнал внимеание на призива на "Репортери без граници", а страната ни продължава да е в дъното на класацията им в ЕС и региона.

 

„Българските медии имат три основни проблема. Първият е концентрацията на собственост в ръцете на един човек, чиито връзки с медийната индустрия не са напълно известни. Проблемът е, че тази концентрация не е прозрачна. Ние сме против онези, които се крият и използват медиите си, за да оказват натиск или да предотвратяват разследвания. Вторият проблем е съдебният тормоз върху журналисти. Крайно обезпокоителни са също заплахите и нападенията над журналисти. Трите проблема са свързани един с друг“, каза още тя.

 

"Самата аз бях на първа страница на „Монитор“. Не е изненадващо, предвид връзката на Делян Пеевски и Бойко Борисов, че министър-председателят брани един от своите съюзници. Групата казва, че притежава няколко медии, а всъщност има цял куп. Защо се крият? Защо не признаят, че са техни? Тези, които атакуват непрекъснато организациите, бранещи медийната свобода", коментира медийнта група на депутата от ДПС Делян Пеевски.

 

„Имам усещането, че докато г-н Борисов е на власт, вероятно ще бъде в най-добра позиция да пази определени собственици на медии. Продължаваме да сме камъчето в обувката му“, допълни Адес-Мевел. Според нея не е изненадващо, че много хора бягат от България и че механизмът за сътрудничество и проверка още не е отменен.

 

„За нас е важно да общуваме с премиера, ние го уважаваме. Тъй като той управлява правителството, за нас е важно да общуваме с него, независимо от това дали одобряваме това, което казва или прави, или не.“

 

По думите на Полин Адес-Мевел свободата на словото не е сред най-важните проблеми за българите. „България се е присъединила към ЕС и трябва да покрива определени стандарти. Свободата на медиите е необходима за демокрацията. Нашата роля е да обясним, че ако разследващите журналисти успеят да повдигнат темата, че корупцията тук е по-голяма, от която и да е друга страна, това ще помогне на хората да разберат по-добре, въпреки, че те се интересуват най-вече от всекидневното си оцеляване. Ние не следим само свободата на изразяване, но и нивото на корупцията. В Румъния дори е различно, там можем да се обърнем към властите и те ни отговарят, дори решават някои проблеми. Надяваме се, че г-н Бойко Борисов, дори да бъде презибран за следващ мандат, ще разбере, че в един момент трябва да ни обърне внимание", каза още представителят на "Репортери без граници".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 21401 |29.07.2019 Щом извадиха Алексей Петров от нафталина, значи много са закъсали . 9| 7920 |29.07.2019 Независима съдебна власт ще има само, когато членовете на ВСС се избират от съдебната система . 22| 22375 |27.07.2019 Сайт се превърна в политическа полиция, издирва „лоши“ протестиращи . 32| 20426 |25.07.2019 Заради милиони и офшорки Недялко от Пик брани Иван Гешев като Матросов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads