Реклама / Ads
20| 10432 |02.02.2020 ГЛАСЪТ

Сълзи или поздрави за Великобритания – малко числа

.
Великобритания си тръгна от ЕС. Чувството за хумор обаче не напуска британците. На нас винаги ни върви, - казват те. До Брекзит за всички проблеми обвинявахме ЕС. След Брекзит за всички проблеми ще обвиняваме Брекзит.
 

Едни се радват, други страдат. В България се чуват различни коментари: от такива, че Великобритания ще загине, до такива, че скоро Лондон ще поиска да се върне в ЕС. Един бивш финансов министър дори се изцепи по БНТ, че ако това стане, България ще има думата, защото ще сме много важен фактор. Бре…

 

Великобритания е девета или десета икономика в света, според различни изследвания за 2018 година. Брутният вътрешен продукт на страната е близо 3 трилиона долара. На глава от населението се падат по 44,7 хил. долара годишно.

 

Британия осъществява 10% от световния експорт на услуги – банкови, застрахователни, брокерски, консултантски и в областта на компютърното програмиране. Лондон е известен като световната финансова столица.

 

Страната изнася 6 пъти повече промишлени продукти отколкото суровини.

 

Великобритания е лидер на Британската общност – съюз на 53 държави. Между тях Австралия, Бахамите, Бангладеш, Барбадос, Ботсвана, Доминика, Гамбия, Гана, Индия, Камерун, Замбия, Канада, Кипър, Кения, Карибите, Малайзия, Малта, Нигерия, Нова Зеландия, Пакистан, Сингапур, Сейшелите, Свазиленд, Южна Африка, Шри Ланка, Ямайка и др.

Алжир, Судан, Йемен и Мадагаскар кандидатстват в общността.

 

Великобритания е на 3-о място след Япония и САЩ по инвестиции в други страни по света.

В същото време именно Япония и САЩ са най-големите инвеститори във Великобритания.

 

Британците са на 4-о масто по износ на промишлена продукция.

Само през 2001 г. Великобритания е изнесла продукция за 337 млрд долара.

 

След излизането на страната от ЕС тя ще подпише най-големият в историята търговски договор със САЩ.

 

Дълги години Великобритания заема първо място в света по развитие на финансовата система. След нея са САЩ и Австралия.

 

Само преди три години Великобритания е била 8-а икономическа сила в света. Премиерът Борис Джонсън е категоричен, че страната му ще се върне на това място и дори ще мине още по-нагоре.

 

45% от лекарствата в Европа са британско производство. Страната е на първо място по производство и разработка на медикаменти за тежки заболявания.

 

По развитие на биотехнологиите страната е втора в света след САЩ.

 

Авиокосмическата промишленост на Великобритания е първа в Европа и втора в света след САЩ – 17% от световния пазар. Страната е лидер по производство на самолетни двигатели.

 

Автомобилните гиганти „Jaguar”, “Land Rover”, “Ford”, “BMW”, “Toyota“, “Nissan“, “Honda” и още 37 компании имат разгърнати производства във Великобритания.

 

60 на сто от охладените хранителни продукти в Европа се произвеждат във Великобритания.

 

9 на сто от научните открития в света всяка година са от Великобритания.

 

Най-много носители на Нобелова награда са възпитаници на Кембриджския университет.

 

Нещо супер важно: В Лондон се намират най-важните товарни и фондови платформи в света. Сред тях са Лондонската фондова борса, Лондонската борса за метали, Международната борса на петролни продукти, Балтийската борса (търговия с кораби, танкери и пр.) и Лондонската борса за финансови фючърси.

 

Разбира се Великобритания има и сериозни проблеми. Но след изброените по-горе неща е малко странно да оплакваме страната, която от десетилетия е в Топ 10 по най-важните жизнени показатели.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 15157 |10.04.2019 Моралните оставки, сълзите на Делян и народното море от любов . 16| 16866 |13.04.2018 Някой има полза “Желяз и момчетата“ да е Биг Брадър – сълзи и сополи . 25| 22006 |14.03.2018 New Борисов: Крокодилски сълзи за евреите, лъжи за ЧЕЗ и плажове за свои . 7| 17932 |01.06.2017 Сълзите на Цветанов и сицилианското противоречие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads