Реклама / Ads
28| 25163 |07.11.2011 ГЛАСЪТ

Счетоводителите стават шпиони на ДАНС

.
Абсурд! Хората, които ни водят сметките, ще ни клепат пред властта
 
Депутатите намериха безсмислена работа на агенцията, вместо да я закрият

Счетоводителите са в паника. Парламентът със закон ги задължи да станат извънщатни агенти на ДАНС. Безумният текст беше гласуван от депутатите непосредствено преди лятната ваканция, но тогава мина незабелязано. С промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари сред тези, които са задължени да следят и докладват за подозрителни сделки, бяха включени и „лицата, които по занятие извършват счетоводни услуги”.

Сега обаче работата става сериозна. До края на ноември всички фирми, които се занимават със счетоводство, трябва да представят в ДАНС „вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма”. С тях счетоводителите трябва „да установят ясни критерии за разпознаване на съмнителни операции или сделки и клиенти” и „да регламентират събирането, обработването, съхранението и предоставянето на информация на дирекция „Финансово разузнаване" в агенцията. Казано накратко, докато обслужват своите клиенти, те трябва да ги шпионират и да донасят за техните операции на властта. Другият парадокс е, че счетоводителите на трудов договор не са задължени да дават такива сведения. А именно големите фирми, които поддържат собствени счетоводни служби, имат ресурса да извършват мащабни финансови транзакции. Всички по-малки дружества обикновено сключват договор за счетоводно обслужване с външни лица. Следователно законът изисква да бъдат следени за пране на пари малките, а не големите.

Примерният текст на вътрешните правила, качен на сайта на агенцията, е цели 20 страници. Според написаното там счетоводителите трябва да „идентифицират” своите клиенти още в момента на „установяването на търговски или професионални отношения” и да им правят „рисков профил”, както и да „изготвят доклад за съмнителни операции” и да „събират информация дали клиентът е включен в списъка по чл. 5 от Закона за мерките срещу финансирането на тероризма”. Не е ясно защо това не направят т. нар. разузнавачи от агенцията. ДАНС стига дотам да иска от счетоводителите да проверяват „дейността на клиента, включително чрез посещение на негови производствени или административни помещения или чрез събиране на сведения от негови контрагенти”. Забавното е, че сред рисковия контингент, който агенцията препоръчва да се проучва по-подробно, се включват фирмите на депутати, министри и т.н.

Според базата данни „Дакси”, съдържаща информация за всички търговци, регистрирани от 1989 г. до днес, счетоводни услуги в страната извършват над 10 100 еднолични търговци и дружества. Ако всички спазят срока, до края на месеца ДАНС ще бъде
засипана от 200 хиляди страници хартия които нито има ресурса да прочетат, нито ще имат друг резултат освен безсмисленото губене на време и труд. Заедно с правилата счетоводителите трябва да представят още куп книжнина, включително и удостоверение за актуално състояние от Търговския регистър. Този документ всеки може да си извади сам по интернет. Човек остава с впечатление, че служителите на агенцията нямат достъп до мрежата или са заети с някаква друга по-важна работа.
Каква точно? Какво върши ДАНС и защо изобщо съществува е една от големите мистерии на властта.

Агенцията беше създадена от предишния премиер Сергей Станишев, за да намали влиянието на министъра на вътрешните работи Румен Петков. Заради това „българското ФБР” получи огромни пълномощия и персонал. С края на мандата на тройната коалиция всички тези основания отпаднаха. Бойко Борисов обаче не премахна ДАНС, а само намали правата й, като върна повечето от нейните служители обратно в МВР. За четирите години на своето съществуване ДАНС се отличи преди всичко с периодичните скандали, свързани с подслушването на политици и журналисти (операция „Галерия”) и дори на самия премиер Бойко Борисов (заради което председателят на агенцията Цветлин Йовчев подаде оставка). Междувременно ДАНС беше натоварвана няколко пъти с екзотични задачи лично от министър-председателя – например Станишев поиска тя да разбере кой пуска слухове за една банка, пред която се извиха опашки от вложители да си теглят парите, и дори да провери на кого е футболният клуб ЦСКА... За последното си има публични регистри, където всеки за минута може да направи справка.

Представяте ли си ФБР да се занимава с отбора на „Чикаго Булс”? Даже интернет страницата на ДАНС е сбъркана. Линкът https://www.dans.bg/images/stories/promzak/zmip-24062011-bg.pdf води към стара версия на Закона за мерките срещу изпирането на пари, в която не са отразени последните промени от края на юли. Счетоводителите вече скочиха срещу новите шпионски задължения, които им налагат. В мрежата е качена една петиция, която досега е подписана от 993 души. В нея се казва: „С тези задължения ние влизаме в противоречие не само с договорните ни отношения между счетоводител и работодател (предприятие), а и с един от основните принципи в Етичния кодекс на професионалните счетоводители – конфиденциалност. За да можем да съставяме „вярно и честно годишните отчети” (както е съгласно Закона за счетоводството), клиентите ни следва да ни се доверяват и да ни дават информация...”

Страховете на счетоводителите са много. „Ако съмнението ми в някое лице (сделка) ме заведе в съда за клевета, губя всички клиенти” – пише един от тях. Друг се възмущава: „Тази държава поддържа полиция колкото за три такива държави. Ами да бъдат така добри да си вършат работата.” Обаче законът, добър или лош, си е закон и сроковете изтичат. Кое ще е следващото безумие на депутатите? Дали няма да задължат свещениците да докладват на ДАНС след изповед?

Други материали от същия автор ще намерите в интернет на адрес: www.krumblagov.com
Крум Благов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 22672 |02.11.2011 Лето 2011: изборната менажерия . 34| 27005 |31.10.2011 Четвърти километър . 23| 23360 |29.10.2011 Рапортьор . 75| 27255 |27.10.2011 Трупът на столетницата вмириса розата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads