Реклама / Ads
26| 12927 |20.08.2015 ГЛАСЪТ

Сензация! САЩ са "признали" украинския сепаратистки регион Донбас още през 1959 г.?

.
Американският сенат
САЩ са "признали" украинския сепаратистки регион Донбас още през 1959 г., публикува в. "Московский комсомолец". Това се е случило с публичен закон номер 86-90 от 17 юли 1959 г., приет от Сената и Камарата на представителите в рамките на Седмицата на поробените народи, цитира вестникът съобщение на канадското издание "Глобал рисърч".
 
Журналистите публикуват документ-резолюция, подновяван в Щатите всяка година от 16 години насам, уточнява руският всекидневник. Седмицата на поробените народи бе обявена в САЩ през 1953 г., за да привлече вниманието на американците към проблема с народите, контролирани от комунистически режими, предаде БТА.

През 1959 г. Конгресът на САЩ направи Седмицата официална, а президентът Дуайт Айзенхауер й придаде сила на закон, напомня "Московский комсомолец". Днешен Донбас е наречен в документа "страна Казакия" и се споменава отделно и от Русия, и от Украйна, изтъква вестникът. "Глобал рисърч" пояснява: "Казакия е американски геополитически термин, описващ региона, където са живели казаците в бивша Русия и в Съветския съюз". Изданието уточнява, че "Казакия" включва териториите на провъзгласените Донецка и Луганска народни републики в днешна сепаратистка Източна Украйна, а също и Запорожка област.

"Империалистическата политика на комунистическа Русия чрез пряка и косвена агресия е поробила и отнела националната независимост на Полша, Унгария, Литва, Украйна, Чехословакия, Латвия, Естония, Белорусия, Румъния, Източна Германия, България, континентален Китай, Армения. Азербайджан, Грузия, Северна Корея, Албания, Идел-Урал (мюсюлманска държава, просъществувала от 1917 до 1918 г. в днешен Татарстан по време на руската гражданска война, б. р.),Тибет, Казакия, Туркестан (средноазиатски исторически регион, б. р.), Северен Виетнам и други", се казва в документа, пише изданието.

Украйна и "Казакия" фигурират в резолюцията като отделни страни и народи

Според документа, "и двете нации имат право на съществуване", пише "Глобал рисърч", цитиран от "Московский комсомолец". САЩ "трябва по съответния официален начин ясно да покажат на тези народи историческия факт, че народът на Съединените щати споделя копненията им отново да добият свобода и независимост", се казва в закона. Тази година документът по традиция пак бе подновен, явно без да се вниква в същината му, пише ежедневникът "Московский комсомолец".

Земляческата организация от САЩ, Конгрес на руските американци от години настоява да бъде отменен или поне променен законът, провъзгласяващ руския народ за "поробител" на други нации. След забраната на руската компартия през 1991 г. конгресменът Рорабакър предложи документът да бъде преразгледан, но срещна крайно силна съпротива от страна на украинската общност в САЩ, поради което предложението не бе подкрепено от Конгреса, добавя руският вестник.

Признанието на територията на днешните ДНР и ЛНР за независима от Украйна се е случило още през 1959 година, когато Сенатът и Конгресът приемат Резолюция за Седмицата на поробените нации

Сензационната новина съобщи на 10 август канадското издание на Global Research, цитирано от РИА Новости. Изданието подчерта, че  Резолюцията, известна също така като Закона 86-90 от 17 юли 1959 г., ежегодно се е препотвърждавала през последните 56 години. В текста й се посочвало изрично, че става дума за т. нар. Казакия, в територията на която са включени Донбас и Запорожката област на Украйна.

В документа Украйна и Казакия били позиционирани като отделни страни, а тяхното население - като отделни народи, "подчинени на политиката на комунистическа Русия".

Според тази резолюция и двете нации имат право на съществуване, отбелязва Global Research, като подчертава, че и през тази година документът отново е бил официално препотвърден. Седмицата на поробените нации по традиция се проведе отново в края на юли тази година. В своето изказване по този повод президентът на САЩ Барак Обама заяви: "Призовавам народа на Съединените щати да потвърди нашата дълбока привързаност към всички правителства и народи, предани на свободата, достойнството и равните възможности за всички", припомня изданието RT.

Логично възникват въпросите:

  • Защо САЩ и ЕС извиваха ръцете на Русия със санкции за нещо, което отдавна самите политици в Сената и Конгреса са признали?
  • Защо в ЕС никой от лидерите на държавите-членки не бе уведомен за това десетилетно признание;
  • Как ще се измъкнат сега политиците от Вашингтон и Брюксел от конфузната ситуация, която показа колко са първични в решенията и послушанието си пред Белия дом?
  • Как родните политици ще обяснят на българските граждани, че са се хванали на грешното хоро и са ги направили смешни и жалки и САЩ и ЕС?
  • След тази публикация на "Глобал рисърч" май ще се окаже, че санкции трябва да има за Украйна, за Брюксел, за Щатите, но не и за Русия;

Къде са президентът ни, лидерите на политическите партии да си посипят главите с пепел и да престанат да коленичат и слугуват на ЕС и САЩ?

Няма да има посипване на глави с пепел защото за подобен жест се иска достойнство и мъжество.

Едва ли български политик ще признае, че всички вкупом са станали жертви на нескопосаната американска пропаганда и нейното европейско отражение...

Нима Щатите си признаха, че $1 млн. от ЦРУ са отишли в ръцете на "Ал Кайда"?

Нима някой от родните политици или европейските им „учители” реагира, когато Барак Обама призна: ние бяхме посредници при смяната на властта в Украйна?

Стигна се дотам, Вашингтон да заплаши Москва с нови санкции, ако не спре да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна?!

Даже авторитетното издание "Вашингтон пост" написа: Антиамериканската треска в Русия надхвърля тази от съветската епоха.

Някой реагира ли на съобщението, че в батальона "Азов" воюват нацисти?

Антируската истерия стигна дотам, българският президент Росен Плевнелиев да откаже на поканата от Москва за парада на 9 май?!

Пишман дисидентът Лех Валенса поиска ядрени ракети срещу Русия?!

Един британски журналист написа: В Украйна Европа създаде Франкенщайн и се уплаши.

От началото на кризата в Украйна Западът въвежда санкции четири пъти. Първите две вълни последваха след присъединяването на Крим, третата – след катастрофата на малайзийския „Боинг“, макар тогава да не бе започнало още разследването

Четвъртата вълна от санкции е още по-нелогична, тъй като точно в този момент бе започнал диалогът между Порошенко и Путин.

Наскоро френски депутати посетиха Москва и подкрепиха присъединяването на Крим към Русия.

„Всички ние смятаме, че Крим е част от Русия“, подчерта членът на делегацията Никола Дюик. По неговите думи, руският президент е защитил православното население на полуострова от гражданска война. Ако Крим не се бе присъединил към Русия, то там щеше да има борба с екстремисти, такива като Петро Порошенко, счита френският депутат.

„Част от нас смятат, че Крим отдавна е съставна част от Русия. Това се обяснява с исторически предпоставки и е свързано с мнението на населението на Крим и всички цивилизационни ценности, които то изповядва, както и с културата. Към тази позиция се придържам аз, и другите депутати, влизащи в моята делегация“, заяви Тиери Мариани, ръководителят на делегацията френски депутати пред руски журналисти.

Географското разположение на ПРО на САЩ в Европа говори, че целта й не е Иран, коментира посланикът на РФ в ЕС, Владимир Чижов в интервю за Sputnik, предаде РИА Новости.

„Фактът, че сделката с Иран сега стана реалност, макар да е необходимо нейното изпълнение от всички страни, всъщност снема първоначалната причина за създаване на европейска система за ПРО“, заяви Чижов.

Той припомни, че президентът на САЩ Барак Обама през 2009 г. публично е заявил, че ако иранската ядрена програма бъде урегулирана, то задачата за създаване на европейски сегмент за противоракетна отбрана ще отпадне.

„Днес ние чуваме от Вашингтон друго нещо“, отбеляза руският дипломат.

„Това бе публично изказване, не юридически обвързващо изявление, но самите географски контури на тази система, включваща разполагането на елементи от европейска ПРО в страни като Полша и Румъния, в силата на своята география показват, че Иран може и да не е истинската цел“, добави той.

Темата за разгръщането на американската система за ПРО в Европа под предлог за защита от заплаха от страна на Иран е един от най-сериозните проблеми в отношенията между САЩ и Русия през последните години. САЩ твърдят, че ПРО не е насочена срещу Русия, но отказват да дадат юридически гаранции за това.

Явно е, че Щатите са имали план за разполагане на ПРО в Европа, но също така е необяснимо, защо съветниците на Обама в Белия дом, не са намерили друга, по-убедителна причина за това разполагане.

Истината е, че Щатите не за първи път в международната дипломация се изложиха, действайки урбулешката. Така наречената заместник-държавен секретар на САЩ, Виктория Нюланд, която се прочу с фразата „Майната й на Европа”, заяви най-арогантно че САЩ са готови да засилят натиска над Русия в случай на ескалация на конфликта в Донбас

Като че ли няма прегласуване на Закон номер 86-90 от 17 юли 1959 г., приет от Сената и Камарата на представителите в рамките на Седмицата на поробените народи – закон, който и досега всяка година се прегласува, признавайки независимостта на Донбас и Луганск!

Конфликтът в Донбас ескалира заради агресията на Украйна, и не е необходимо Нюланд да търси причини за натиск в Русия вместо в официален Киев. Все пак не сме идиоти!

Каква излезе тя накрая с независимостта на Донбас и Луганск – Крадецът вика: „Дръжте крадеца!”

 

Люба Манолова

lubamanolova.info

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 119| 58028 |18.08.2015 Биг Брадър - порно зрелище без елементи на разум . 27| 17097 |16.08.2015 Le Figaro: По следите на Наполеон: Бородино - руският мираж . 56| 14608 |14.08.2015 Борисов да се поучи от Сталин за жертвите на пътя . 8| 9316 |13.08.2015 Пинокио в Страната на лъжата и ром(е)ите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads