Реклама / Ads
18| 9209 |17.07.2019 ГЛАСЪТ

Шефът на МВР да се извини на руснаците, американците и на нас

.
Младенов между Русия и Ф-16
Шефът на МВР Младен Маринов вчера обвърза хакерската атака с руски сайт и договора за покупката на изтребителите Ф-16. След задържането на 20-годишния Кристиян стана ясно, че Младенов, представян в някои медии и с прозвището Мето, или се опитва да влезе в ролята на манипулатор, или просто е свикнал да си говори едно към гьотере.
 

Има и трети вариант, който също звучи доста кофти за него – някой да му е „сложил“ думите в устата и да му е наредил да пробута на обществото руската връзка като основна версия за пробива в системата на НАП.


Ако Младенов беше политик, щеше да е по-разбираемо, че се опитва да преметне народа по толкова балъшки начин. Но да държиш в ръцете си всички служби с най-парещата информация в тях, и да говориш откровени неистини и то часове преди да стане ясна каква е развръзката, си е грандиозен гаф. В нормалните страни за подобни изцепки не се искат оставка, защото сгафилите сами си я подават.  Въпрос на чест и достойнство. Тук, обаче е друга бира. Колкото повече грешиш, толкова повече се бетонираш на мястото си. Вероятно, защото такива са нарежданията.


Ченгета на високо ниво наскоро разказаха пред Фрог, че за Младен Маринов се грижат външни пиари, които с ежеседмични занимания шлифоват поведението му пред камера. Ако това наистина е вярно, по-добре да се „гръмнат“. Защото за има-няма 5 минути, вътрешният министър вкара страната ни в международен скандал, в който въвлече и двете най- велики сили - Русия и САЩ. Пиарите би трябвало да са научили Младенов на най-важното правило от занаята, а то е че шефът на МВР говори само с доказани факти.

 

Свободните съчинения и хипотези на Младенов по темата за хакерската атака в стил „една жена каза“, удариха не само по неговия имидж и институцията, която ръководи. Те буквално дескредитираха държавата пред Европа и света. Какво биха си казали партньорските служби? Какво доверие биха имали към ръководител на МВР, чиито анализи и прогнози се разбиват на пух и прах за часове. Никакво! Дори по-лошо - скъсват се от смях.

 

Не мина много време, само ден, и казаното от Младен Маринов звучи смехотворно, почти като виц: „Най-вероятно атаката е отвън. Всяка отворена система има своите уязвимости. Това е първи случай на кражба на много лични данни. Системата най-вероятно не е съвършена.  Групите търсят да осребрят действията си. Вчера бе взето решение за закупуване на Ф-16. Мейла е руски“. Давате ли си сметка, че почти всичко, което твърдеше министърът, е неистина. Малко по-късно финансовият министър Владислав Горанов побърза да замаже гафа на Младенов, наричайки спекулация обвързването на руския сайт със сделката за Ф-16.

 

Очевидно е, че шефът на МВР има още на какво се да учи по отношение на медийното си поведение. Хубаво е да знае, че ако се чуди какво да каже, по-добре да каже истината. Както и че ако е сгафил, е редно да се извини. На първо време на американците, руснаците и разбира се на нас-българите. Но преди това, някой около Младенов е добре да му напомни, че постовете са временни, но срамът от излагацията е за цял живот.

 

Невена Миткова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 15706 |10.10.2017 Шефът на КОНПИ да каже колко пари е профукал за прехваления иск към Цветан Василев . 7| 13742 |26.09.2017 Прецака ли шефът на КОНПИ съдебно дело за един милиард евро? . 71| 53857 |17.12.2012 Шефът на военното ни разузнаване преди 9 септември – агент на НКВД

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads