Реклама / Ads
9| 21406 |18.05.2018 ГЛАСЪТ

Защо шпионите бяха повече от дипломатите на Софийската среща

.
Радостните коментари от успеха на срещата на върха в София постепенно заглъхват. Всъщност приповдигнати и шумни те бяха само в България. Останалите участници се държаха протоколно вежливо приемаха прегръдките и целувките на българския премиер с тънка ирония.
 
Но се усмихваха за снимките. Така е прието. Дори специално подготвената вечеря от домакина Борисов не предизвика очакваното оживление.
 

В крайна сметка бе приета Декларация за Западните Балкани, която не задължава никого с нищо.  Представителите на Албания, Босна и Херцеговина, Македония и Сърбия присъстваха и си тръгнаха с реалистичното настроение, че техният прием в ЕС ще се случи някого, но неясно кога точно.

 

Европейският съюз показа в София, че кризата в икономиката и интеграцията на страните членки не се решава, а се задълбочава. Преди 10 години ЕС изглеждаше пример за просперитет, но днес това го няма. Има проблеми. Това е коментарът на руския анализатор и директор на дискусионния клуб „Валдай“ Тимофей Бордачов. Според него в София не е направина дори крачка в подобряване на баланса в трансатлантическите отношения, които се промениха след влизането на Доналд Тръмп в Белия дом. Защото именно САЩ има историческата роля в стартирането на европейската интеграция преди 70 години и е главен гарант за безопасността на ЕС. Логично би било в Софийската среща главният въпрос за обсъждане да е споразумението с Иран: позицията на САЩ от една страна, и позициите на Русия, Германия, Франция, Китай и Великобритания от друга. Това не се случи, което е грешка, - категоричен е Бордачов.

 

Според други наблюдатели руските тайни служби са имали рекорден брой свои „представители“ на срещата в София, за да узнаят какво се говори извън кулоарите и официалните експозета. Москва се е интересувала преди всичко от мнението на важните страни по казуса с Иран, особено след ракетната атака на Израел преди дни.

Американските агенти от своя страна също са „записвали“ десетки разговори и мнения. Именно те са послужили за основа на изявлението на Тръмп, че очаква създаването на съюзническа коалиция в подкрепа на Вашингтон за Иран.

 

В потвърждение на това е изявлението на германското външно министерство, че ракетните удари на Израел са предизвикани от провокативни действия на Иран на територията на Сирия. Това означава, че секретните служби на Берлин са предоставили важна информация. Което прави още по-протоколни усмивките на канцлера Ангела Меркел в София.

 

Същото се отнася и за френския президент Макрон, който също топло се усмихваше на срещата в българската столица. През това време една от най-големите френски компании „Тотал“ (оборот за 2017 г. 98 млрд евро, служители – около 100 хил. души) спря своята дейност в Иран по проучване на нови петролни находища… Примерът е последван и от китайски компании, които работят заедно с „Тотал“. Разбира се всичко това едва ли се случва без обстоен анализ от Френската разузнавателна агенция - Communauté française de renseignement.

 

Бодряшките изказвания бяха заглушени от вилици и ножове на неформалната вечеря в София, отбелязват медии в Италия, Испания и др. страни. Те отбелязват, че дори Франция и Германия да имат някакво самостоятелно мнение то Великобритания и болшинството от източноевропейските страни ще приемат позицията на Вашингтон. Иран в този момент се опитва да привлича съмишленици сред слабите звена в ЕС (в това число и България, визитата на икономическия министър Караниколов и лидера на „Атака“ Волен Сидеров, коментирана като неподходяща в сегашната ситуация от западни наблюдатели). В Иран заят, че без САЩ, Франция и още няколко държави огромното газово находище Южен Рас ще остане неразработено, което ще е тежък удар за икономиката на страната.

 

Израелските служби също имаха сериозни мотиви да се интересуват от срещата на ЕС в София. Най-вече за да узнаят докъде се простира влиянието на Турция на Балканите. На Русия също, но все пак на Турция в този момент. Знае се, че Москва е била предупредена за ракетните атаки срещу 50 цели, в това число на пет радарни станции на сирийските ПВО със системи С-200 и С-75. Също и срещу разузнавателната база „Ел Кудс“ и иранската военна база на север от Дамаск. Темата е била дискутирана в тесен кръг от осведомени хора в София.

 

Руски анализатори пък виждат в Софийската среща негласно потвърждение на мнението, че Русия е военна заплаха за ЕС. Някои дори смятат, че военния сблъсък се е приближил поне с две-три крачки. Според Москва това е плод на неумението на ЕС да предложи сихронно развитие на страните от бившия СССР. Най-вече на Украйна.

 

Освен всичко друго, в София не станало въобще дума за алтернативния план за развитието на Западните Балкани с автори Русия и Турция.

 

Събраха се, снимаха се, вечеряха и си тръгнаха. Така американският коментатор Джеймс Ханджес описа в едно изречение срещата в София. Според него охранителите и сервитьорите на моменти са били по-забележими от държавните глави. Какъв е смисълът от такива срещи, когато истинските проблеми се обсъждат в други формати и никога пред светлините на камерите, учудва се Ханджес. И допълва: В крайна сметка за пореден път ще се окаже, че шпионските доклади дават реална възможност за добри решения. Семейните снимки и хапване на месца и сладкиши засилват усещането, че скуката от помпозните мероприятия на комунистическите режими още не си е отишла.

 

Даниел Корницки

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 34535 |21.03.2018 Защо откраднати 16 млрд не са новина, а умрял носорог и врабчета са . 21| 21419 |24.08.2017 Защо президентът бяга от болните български теми . 17| 25392 |19.08.2017 Защо трябва да чистим дебелото черво след изявления на Борисов . 6| 13084 |14.08.2017 Куче направи Павлов нобелист, защо ”празен стол” да не може?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads