Реклама / Ads
9| 12971 |13.06.2016 ГЛАСЪТ

Аз ще запомня брега, този бряг на борците

.
„Аз ще запомня брега, този бряг на борците. Те застраховат сега, изкупуват земите”, за този припев от популярен скеч от края на 90-те години на клуб НЛО се сеща човек като гледа „сводката” от събитията от последните дни в курорта Слънчев бряг. Аналогията с разцвета на мутрите от края на миналия век се натрапва от само себе си. И няма как да е иначе.
 

Една от витрините на социализма и „Балкантурист” Слънчев бряг отдавна няма нищо общо с думата курорт. Презастроеният и претъпкан до козирката комплекс отдавна е в ръцете на различни групировки, начело с уж изчазналата ВИС-2, ако се вярва на думите на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Заради преразпределение на територии в комплекса се проля много кръв, но явно има и още за проливане след последната изява на „главанаци”, участвали в „махленска свада” с 30 изстрела, един убит и двама тежко ранени. Публична тайна е, че след „преразпределенията”, грабливата приватизация и разпродажбата под масата на терени, край морето се роди слънчевбрягска република. Нещо като репликата от времето на соца: На изток България граничи с „Балкантурист”. Само последната дума да се замени с мутри. Публична тайна е, че в комплекса за всичко се плаща на висаджии, техни отломки и всякаква друга сволоч. Дори за продажба на царевица или сладолед.

 

Преди години се оказа, че и от циганите файтонджии е събиран рекет- или 1000 лв. на месец или ще ядеш бой. Още от времената на Васил Илиев висаджиите и техни представители от региона овладяха курорта. Те го държат и до днес. Такъв един представител е и Димитър Желязков-Митьо Очите. Започнал като пазвантин охранител в зората на мутренските години Очите се превърна в тартор и бос на наркоимперията, наричана в района поморийско-несебърската бригада. А че ВИС-2 командва Слънчев бряг е видимо с просто око. Достатъчно е да се види хотел „Дюн”, построен директно на плажа от братя Васил и Георги Илиеви. През 2007 г. лично тогавашният главен прокурор Борис Велчев се закани да го събори като незаконен.

 

Върховната касационна прокуратура натисна ДНСК да го обяви за незаконен. Хотелът обаче си е още там. Даже вдовицата на Георги Илиев Мая се опита да го продаде за 12 млн. евро преди четири години. Заедно с него бяха пуснати за продажба и други два хотела на висаджиите „Орел” и „Астория”. Не е ясна съдбата на т.нар. „Буда бар”, където през 2005 г. Георги Илиев бе разстрелян от снайперист. Бившият охранител на брат му Васил Илиев- Радослав Барзанов държи дискотека „Бедрум” на плажа Какао бийч, а всъщност и целият плаж. В уж спокойнят според МВР курорт, Бързанов, известен още като Слънцето, оцелява в опит за атентат с бомба, поставена под колата му. Пак в острова на стабилността-Слънчев бряг, където стават само дребни махленски свади, няма летен сезон, в който да няма масови побои във висаджийската дискотека „Бедрум”. Последният як побой беше между гардове на дискотеката от фирма „Аркус”, по случайност неин представител край морето е Митьо Очите и софийска охранителна бригада начело с Каратиста. В мелето потрадаха над 20 души. Пак в Слънчев бряг, този път в дискотеката на другия главен герой от махленската свада между главанаци Божидар Кузманов-Божо Козела, миналата година бяха жестоко пребити трими цивилни полицаи.

 

Самият Кузманов вече няколко години води жестока мутренска война за преразпределение на имоти, хотели и магазини, останали в наследство от разстреляния бос от СИК Милчо Бонев-Бай Миле. През 1995 г. през няколко месеца бяха разстреляни двама души, пряко свързани със Слънчев бряг-бившият полицай и охранител Георги Николов-Мечката и шефа на ВИС Васил Илиев. 24 часа преди смъртта си Мечката е на купон по случай откриването на емблемата на ВИС в курорта дискотека „Айсберг”, като на приема присъства освен Георги Илиев многобройна свита от депутати от управляващата тогава БСП.

 

„Айсберг” беше щаба на „борците”, докато те приватизираха и застроховаха, тоест превземаха Слънчев бряг. Между впрочем някогашните мутри и пазванти вече облякоха костюми и се превърнаха в бизнесмени и политици. Такъв е Христо Широков-Широката, съден за незаконно оръжие и рекет в София и Слънчев бряг, охранител на Очите, но сега общински съветник от ДПС в Поморие. Мила родна картинка. Твърди се, че Широков и още двама от обкръжението на Желязков държат в ръцете си целият град Поморие. Слухове, както би казала Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи. В Несебър пък оперира друг още по-знатен герой Чавдар Александров -Чочо Несебърския, млад милионер, казват издигнал се от небитието с подкрепата на фамозния Делян Пеевски. Мъжът с над 30 фирми, парадира с богатство-собствени яхти, частни самолети и манекенките си.

 

Според разследвания на журналиста Асен Йорданов кариерата на Несебърския стартира от близките му връзки с Георги Илиев от ВИС-2. Александров също е сред крупните приватизатори на Слънчев бряг. След ВИС-2 Несебърския минава под крилото на Делян Пеевски и става нещо като негова дясна ръка край морето. Според Асен Йорданов има съмнителни връзки между партията на Александров-ДЕЛА и Ирландската републиканска армия-ИРА, както и с италиански мафиотски групи, занимававащи се с доставката на кокаин в Европа. Преди четири години Интерпол засече как хора на ИРА перат пари като купуват имоти по Южното Черноморие. Заради далаверите в Слънчев бряг бе разстрелян шефът на общинския съвет в Несебър Димитър Янков. Съпругата на Желязков-Очите, брат й и техен бодигард бяха взривени с кола-бомба през ноември 2001 г. Взрив под автомобила уби семейството на концесионера на плажа в Обзор Рали Пенков, един от създателите на Първа частна милиция, заедно с Мечката. И още и още. И то в спокойния курорт, според властта, Слънчев бряг.

 

 

Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 12923 |27.03.2024 Как падна Търновската крепост: Защо на харвардци не им се получи Win-Win стратегията за преговори? . 16| 8290 |24.03.2024 Манол Глишев: „Крокус“: поредният „Норд-Ост“? . 18| 8733 |22.03.2024 Копейките и готиното бъдеще без НАТО: Копайте, копайте, ние сме от отдел „Пропаганда“ . 39| 24057 |21.03.2024 Драги дами Габриел, Назарян, Сачева и Петкова, да поговорим откровено за мафията, а?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads