Реклама / Ads
37| 14744 |08.06.2015 ГЛАСЪТ

Сянката на ген. Ратко Младич над Борисов и България

.
Ген. Борисов и ген. Младич
Аз съм по-внимателен в етническия проблем, който цъка в България със страшна сила. За разлика от другите аз съм отговорен човек и знам, че мога много бързо за един час да стана Ратко Младич на Балканите. Аз съм внимателен. Това заяви в интервю за Нова телевизия министър-председателят Бойко Борисов.
 
Какво е усетил премиерът? Че етническият конфликт в България пари под краката ни? Гърмен не гръмна, но затишието май е пред буря. Циганският проблем е мина. Някой чу ли думите на анализатора Халаф, че Ислямска държава, щяла да мине през цигавнските махали? Помаците и турците уж са притихнали, но дали е случайна срещата на Местан с Давутоглу тези дни, както и непрестанните  ДПС атаки в парламента. Споменаването на Младич от премиера Борисов не е от днес, а още по време на  създаване на четворната коалиция. Още тогава той заяви, че реформаторите искали да е като генерал Младич и да подгони ДПС, но той  нямало  да да допусне етнически конфликт в страната.

Преди двайсетина години група журналисти бяхме командировани в Сараево. Заведоха ни на планинския редут Пале, от чиито хълмове сръбските войници на генерал Ратко Младич са разстрелвали бошняците в сараевската "Алея на снайпериста". Някои дори се снимаха на огневата точка, където е бил генералът и си взеха за спомен гилзи от позициите. Кой от двата образа на ген. Младич може да бъде премиерът Борисов? На онзи  Младич, разстрелвал бошняци, или на генерала, национален герой за много сърби?

С куршумите, от гилзите за спомен, са били убивани мюсюлмани край  Моста на Дрина. Онези мюсюлмани, които преди това живееха със сърбите и хърватите от люлката до гроба. Мюсюлманите също дадоха своята лепта в братоубийствената война и извършиха не едно и две зверства.

Кой е генерал Ратко Младич и може ли Борисов да стане за един час като него? Наричан "касапинът на Балканите", Младич е обвинен, че е основният отговорник за клането на хиляди мюсюлмани в Сребреница  и за обсадата на Сараево. Той е обвинен от Трибунала в Хага за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Роден на 12 март 1943 г. в Божиновици (Източна Босна), той е на две години, когато баща му е убит от членове на пронацистката хърватска организация Усташи, които заедно с мюсюлманите стават негови заклети врагове. Той служи на идеята за "Велика Сърбия и се определя като защитник на "сръбския народ, заплашен от геноцид и обречен да изчезне при проникването на исляма на европейската територия". Лидер на сръбските сепаратистки милиции в Хърватия през 1992 г., след обявяването на Република Сръбска в Босна той е назначен за командир на сръбските сили в Босна от Генералния щаб в Белград

"Границите винаги са били прокарвани с кръв, а държавите са разделени от гробове", с това верую той организира обсадата на Сараево в продължение на три години и се бори за прокарването на коридор в Бръчко (Северозападна Босна).

През юли 1995 г. неговите войски завземат мюсюлманския анклав Сребреница и избиват близо 8000 невъоръжени мюсюлмани. След издаването на международна заповед за арест срещу него Младич е уволнен през ноември 1996 г. от президента на Република Сръбска Биляна Плавшич. Той се барикадира в своя бастион Хан Пиесак, военна база близо до Сараево, след което живее в Белград до падането на режима на Слободан Милошевич през 2000 г.

През февруари 2006 г. доклад на тайните служби в Белград разкрива, че той се е ползвал със защитата на сръбската армия до юни 2002 г. На 11 юни 2009 г. босненската телевизия показа кадри с Младич, като съобщи, че някои от тях са били заснети "много наскоро, може би през зимата". През април 2011 г. съпругата му Босилка заяви, че той е мъртъв.

Бившият военен лидер на босненските сърби генерал Младич беше арестуван в Сърбия след близо 16-годишно бягство. Той е обвинен, че е един от основните идеолози на войната в Босна, при която загинаха над 200 000 души между 1992 и 1995 г.

Обвиненията срещу Младич се основават на неговата лична и висша длъжностна наказателна отговорност, като срещу него са повдигнати 13 обвинения за престъпления срещу човечеството и за нарушения на законите и обичаите на водене на война за предполагаемото му участие в преследване, убийства, депортиране и нехуманни действия, мъчения и вземане на заложници. Освен това срещу него има две обвинения в геноцид – включително, но не само за клането на близо 8 000 босненски мюсюлмани, мъже и момчета, по време на сръбското нападение срещу убежището Сребреница през юли 1995 г., което бе под закрилата на ООН. Според обвинителния акт Младич "е извършил или по друг начин е подпомогнал и насърчил планирането, подготовката или изпълнението на умишленото частично унищожаване на националната, етническата, расовата или религиозна група на босненските мюсюлмани от Ключ, Котор Варош, Приедор, Сански Мост и Сребреница". Зад тази присъда се подписват всички мюсюлмани в Босна и Херцеговина.Подкрепиха ги и българските правителства след края на войната.

Но има и друго мнение. За всички сърби в Босна и голяма част от тези в Сърбия Ратко Младич е национален герой. Това споделят и немалка част българи. За тях Младич е един достоен сърбин, борил се за запазване на страната си. Това, което се случи в Сараево е все едно българските мюсюлмани да поискат независимост във Варна или Пловдив например. И понеже правителството отказва, се намесва американците. Проблемите на една държава са проблеми на самата държава. Никоя външна сила няма право да се намесва в суверенитета на една държава. В този смисъл американските военни и президенти трябва да бъдат съдени. А членовете на Трибуналът в Хага с всичките му членове трябва да бъдат арестувани и изпратени в затвора за престъпления срещу независимостта на една държава. Това е другото мнение.

Какъв може да стане Борисов за един час - национален герой или престъпник? За кой от двата образа говори премиерът? Дали сянката на генерал Младич от Сараево се премества към България?! Обица ли е на премиерсокото ухо и докога? Или пък тези размисли са под акомпанимента на тъпани и зурли?

Имат ли нещо общо с цъкащата етническа бомба изявленията на Борисов, че ако ДПС се освободи от Пеевски, с движението ще може да се говори по различни въпроси. Сега партията инкасирала само негативи от присъствието на олицетворяващия кръга #Кой.

В задкулисието май се кроят нови планове. Да видим чия глава ще играе ролята на разменна монета...

Дарин Драмски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 11431 |06.06.2015 След взрива в Анево храбрият Шивач пак ще ни будалка . 15| 11643 |04.06.2015 Нестандартни методи срещу КОЙрупцията в железниците . 16| 8171 |03.06.2015 Мартин Лутър след Гърмен: Какво направи ТИ за другите?! . 40| 16259 |01.06.2015 Окончателно! Пеевски е сивият кардинал в сърцето на Бойко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads