Реклама / Ads
25| 23313 |04.12.2019 ГЛАСЪТ

След като оправи държавата, Борисов ще стане разследващ журналист с камерка и сайтче

.
Един ден с камерката...
Много съм добър в разследванията, защото съм бил полицай. Много по-добър съм от разследващите журналисти. Като напусна властта, ще взема една камерка и ще тичам по разследвания. И ще викам, че съм издател, та никой да не ме закача. Този изчерпателен монолог бе посветен на издателите, някои от които не били доволни от прокуратурата и властта.
 

Премиерът ги изброи: Иво Прокопиев, Сашо Дончев и Делян Пеевски. Недоволните – то се подразбира – са Прокопиев и Дончев. За Пеевски - като за покойниците - или добро или нищо… Министър-председателят само го спомена сред издателите и повече забрави за него. Дори когато каза за фалита на КТБ не намеси името му. Защото вярва на новия главен прокурор Иван Гешев, който твърди, че Пеевски не фигурира никъде в стотиците хиляди страници по делото „КТБ“. Е, и ние също вече вярваме.

 

Да уточня: премиерът Борисов бе в студиото на бТВ, в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице“. Водещата се опита да влезе в тона на премиера и му предложи да му направят специална рубрика в нейното предаване за неговите бъдещи журналистически подвизи. Не се получи весело. Но тъжно стана.

 

По-нататък стана и страшно. Защото действието не се развиваше в оперетата или в „Комиците“, а си бе чисто реалити с екстремни преживявания.

Няма човек, екип, медия или група медии, които биха могли да пресъздадат неподправеното поведение и думи на премиера. Той е като Ниагарския водопад: трябва да се види, защото не може да се опише с думи. И също толкова пълноводен. Не като язовир „Студена“, който пресъхна и сега перничани са на водна диета. Освен, че постят някои от тях – не по желание...

Цветанка: Г-н Борисов, как си обяснявате, че от САЩ изпращат в посолството си в София специален човек по въпросите на върховенството на закона, корупцията и свободата на медиите?

Премиерът: При тях не ми хареса. Въобще. Значи там, което видях, техни медии, журналисти, как се блъскат, дърпат и се бият… Аз това не го харесвам. Не искам тук да е така.

Следва порция водопадни обяснения, които трудно могат да бъдат подчинени на познатата от хората логика.

 

Минава време. Цветанка не може да пробие във водовъртежа, защото няма спасителен пояс. Няма, то се видя, защото отваряше и затваряше уста, сякаш иса да каже нещо или да извика… SOS или нещо такова. Накрая все пак се вклини:

-         Защо, все пак, според Вас, изпращат специален човек в посолството за корупцията, свободата на медии…

-         Аз така казах.

-         Как вие сте казал…

-         Аз така поисках, да пратят хора, да видят какво е, за да не се говори… Нека видят. Има ли новина, нещо дори, което да не е публикувано? Нещо, бе, каквото и да е?! Нали, вчера бяха при мен… как…

-         Репортери без граница, - помага Цвети.

-         Да, те… Много симпатични, така… Казах им, няма нещо, което да не се публикува. Сега, за самоцензурата, нали… Казва им собственика и те правят нещо. Аз не отговарям. Помните БНР… Аз там не съм се месил. Даже не давам интервюта за тях, защото това е моят протест. Тук давам. И другаде. При Бойко Василев в „Панорама“ веднъж на 5-6 месеца…

 

Трийсет минути премиерът не спря. Същинска картечница „Печенег“ или М240. 950 изстрела в минута. Цветанка под обстрел. Зрителите на първия ред събират гилзи. И ръководството на бТВ, което Борисов забелязва да се навърта около студиото, докато течеше разговора, също е под пара. Дано са били с каски...

 

Виждали ли сте човек, който иска да каже страшно много неща за кратко време. Бърза и почти не чува и не вижда какво става край него. Спринтира, сякаш го гони мечка. Прескача от тема на тема, повтаря думи, натъртва, после пак на бегом. Не всеки може.

 

За да е по-убедителен, Борисов вдига децибелите. Ръкомаха, на лицето му се редуват различни мимики и състояния. Очите му горят, присвива ги, разширяват се… Търси потвърждение, че е успял. Но и това не му стига. Иска още и още. Иска признание. Иска противника – видим и невидим, да се признае за победен и да вдигне белия байрак. Пред най-големия. Пред Великана!

 

И понеже покрай сухото гори и мокрото - отнесе го и Путин. Не бил добре информиран, колко бързо напредва строителството на частта от газопровода Турски поток на наша територия. Пет километра на ден. Темпо, темпо… Ама Владимир Владимирович не разбрал. Но пък схванал, че като сме ударили руските шпиони, значи нема лабаво. Е, някакъв съдия пуснал Николай Малинов в Москва, където Путин го наградил с орден, ама иначе сме железни. (Борисов не казва и дума за осмината агенти на ГРУ, които са идвали у нас и какво са правили, освен, че опитали да отровят трима българи с "Новичок"...)

Освен това ставаме супер силни, - каза Борисов. Щото тук идват нови самолети, кораби и прочие страховита техника. Когато сме силни, тогава, нали – обобщи милитъри темата премиерът. Като САЩ и Русия са много силни, - показва с два юмрука, които се срещат, но не се удрят, - тогава е добре. Тогава се говори за газ, АЕЦ и прочие – обобщава.

 

И като стана дума за прокурори и съдии… Майко мила! Към Ниагарския се прибави и водопадът Виктория. В словесно изражение. Над 1000 кубика в секунда! Най-много съм помогнал да бъде избран за съдия Лозан Панов, - отсече като парен чук Борисов.

-         Лозан Панов?... - едва не изтърва химикалката Цветанка.

-         Точно така. През парламентарната група… Аз съм им казал. Идвал е и при мен. Много пъти… Аз съм го направил…

Това се повтаря няколко пъти. След това темата се връща отново към правосъдието и главния прокурор.

-         Цацаров е много начетен. Чел е много. Много книги е чел и може така, да обхване… Той може да спори с всеки, щото чел, чел… Ще го убеди. А Гешев… той… практик, на терен действа. Той с МВР ще се разбере много… Знае практически да действа… Ше видите…

-         Можеше да предложите някой друг, да има състезание, - Цветанка не се отказва. Още не е разбрала, че е трудно между водопад и картечница. Нищо, опитът й ще се отчете като плюс.

-         Говорил съм. С други. Не стават. Мързи ги. Много ги мързи. Мързи ги, много… Не стават. Това са най-добрите. Няма други. Мързеливи…

 

***

Драги съотечественици, без плавници, шнорхел и бронежилетка – толкова. Разбира се, за десерт - повишения кредитен рейтинг на страната. Това е оценката за нашата работа. Няма казал президента, премиера или политици. Казали са го скъпо платени експерти  от световна агенция ("Стандарт енд пуърс" (S&P Global Ratings)). И имаме най-нисък дълг от целия Европейски съюз. Щото сме пестеливи и внимаваме. Нашите деца и внуци няма да плащат като някои други. Имаме резерв и готовност, ако стане нещо, да го покриваме, - каза тежката си дума премиерът Борисов.

Няма лабаво, както виждате.

 

***

И като стана дума за външни дългове… Топ 10 на страните с най-висок външен дълг: САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Нидерландия, Япония, Испания, Италия, Ирландия и Люксембург. Тези са и сред най-развитите икономики и демокрации в света. Странно, нали?

 

Най-нисък външен дълг имат Северна Корея, Палау, Ниуе, Уолис и Футуна…

 

***

Едно предаване, а толкова много новини. И всичките от добри по-добри. Да не забравя: Само Борисов е бил пред камината с американския президент. Като го дават по медиите с едно лице..., такова... дупки по него... Ама на живо е много приятен. Говорихме два часа, сакаш една минута... Умен е, - описа американските завоевания премиерът Борисов.

 

***

Пейте джуджета и ти, Снежанке! Коледа идва.

При другите Дядо Коледа ходи веднъж в годината. Тук обаче всеки ден е Коледа! Защото??????? Точно така – познахте. И беше при Цветанка Ризова. И ни обясни как стоят нещата по целия свят и у нас. За което сме благодарни и всички ние, естествено. И щастливи.

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 14359 |27.11.2019 Доц. Ана Кочева: ”Въздухът трепери” като се ”подгаврюваме” и ”подбъзикваме” с Патриарха . 17| 14162 |19.11.2019 След 30 години демокрация бизнесът поиска медии като в Северна Корея . 26| 12306 |11.11.2019 Изборът на Гешев е законен, но и Левски е обесен законно - като ръководител на ОПГ . 24| 13795 |04.11.2019 След изборите: Три ножа и крокодил в езерото с жълтици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads