Реклама / Ads
114| 29849 |08.12.2013 ГЛАСЪТ

Смъртта на България - само факти!

.
Ще допуснем ли това...
Ето истинската картина: през 2050 г. циганите в България ще са 3 млн., турците 1,2 млн, а българите – 800 000. В момента населението на страната реално е 6,7 млн. След 20 години циганите ще са болшинство. София е около 2 млн души. По-голяма част от населението е концентрирано в 6-7 града. Селата умират. Пришълци от изток и Африка ще заселят обезлюдените територии.
 
Това не е част от апокалиптичен филм или книга. Това са данни на специалистите по демографските въпроси. Нацията ни е най-застрашена от цял свят от изчезване. Номер едно сме по смъртност, раждаемостта е под криичния минимум. Народът ни се топи. На кой му пука... Политиците нехаят, заети с личните и партийните си интереси. Вероятността през 2050 г. българите да са около 800 000 души е огромна.


Проф. Петър Славейков, ръководител на катедра "Регионално развитие" в СУ "Св. Климент Охридски":

Средната възраст в България се покачва. Тя сега е 70 г. за мъжете и 77 г. за жените, но ако я сравним с ЕС, ние живеем по-кратко с около 8 години.

Българите, които се заселват в САЩ, много бързо забравят родния език. Това е характерно за нашия етнос. Не е престижно да си българин. Но има изказване на Бжежински, който казва, че предимството на САЩ е в това, че те бързо успяват да претопят новите емигранти и си го казва той открито. А това става чрез стандарта на живот. Не е престижно да си жител на България, това е истината. В Германия дори и турците, които се отличават със силно развито чувство на принадлежност към турския етнос, дори някои от тях в Германия забравят откъде произлизат.

От ООН ползват официалните данни от нашата статистика. В България не се цени мнението на специалистите, ами се чака, това мнение да бъде потвърдено отвън. В средата на 21 век ще бъдем малцинство, по данни на ЦРУ и ООН, това се знае от 3-4 години. Нормално е етнос, който стане мнозинство, той да определя правилата.

Например по данни от дирекция на полицията през 1992 г. в България е имало 592 000 души роми. Полицията по-добре знае. Представете си за 20 години колко са – доста повече. Знам фактите, че братята роми имат най-ниска миграционна подвижност по отношение на външната миграция. Изследвайки предишни данни за съотношението между етническите общности у нас и тяхната миграционна подвижност, се оказва, че най-висока миграционна подвижност имат етническите българи – около 11-12%, на второ място са българските турци – с около 8%, а ромите са с 5%, ромите се оказват най- големите родолюбци. Ромите ходят да работят в чужбина, но се връщат в България и внасят парите си в България. А българите остават в чужбина.

Говори се, че през 2050 г. ще има 4-5 големи града в България, в които ще живеят българи и те ще бъдат оградени с телени огради, а наоколо ще има банди, това бяха стряскащи данни от ЦРУ. Това не искам и да си го помислям, че може да стане. Сега най-малко роми има на територията на Габровска област. Факт е, че ромите се концентрират там, където има някаква икономика и те могат с обслужващи дейности да се препитават. В крайна сметка какъвто народът, такива и ромите му. Основният етнос определя законите и правилата.

Обезлюдяването на селата започва още от 50-те години на миналия век. Селските жители се изселват, защото нямат земя, кооперирането води до освобождаване на огромна работна ръка, която се мести да работи в градовете. През 50-те години хората в Трънско например бягат към София и Перник, защото има вече големи заплати, закриват се училищата, а това води до най-големия проблем. Хората мигрират веднага, когато се закриват училища. Българинът държи на образованието, за жалост и тази сфера се срина тотално. Има тотална демотивация в учителите, учениците и студентите. Все се говори, че всяко правителство прави някакви псевдореформи. Преди 1989 г. мисля, че имахме доста високо ниво на образованието от всички в Европа, а сега българските дипломи никъде не се признават.

Има стратегии, писаха от БАН, има стратегии при Георги Първанов, имаше и други стратегии. Първо трябва всички политици да се обединят върху една обща цел по отношение на демографското развитие на страната. Нашата цел е да си увеличим населението, да спрем деградацията в демографско отношение. Някаква ясна цел обаче не е казана. Трябва първо да има ясна цел, след това се предприемат вече конкретни мерки. Борбата с бедността е една от мерките, но това е много общо.

Примерно да отпадне данък ДДС за детските стоки и храни. Ето това е една мярка. Друга мярка: не може да се дават детски надбавки само за майки или семейства, които са с под 350 лева доходи. Кой попада в тази категория, нали се сещате? Повечето хора, които са по-образовани имат по-високи доходи от 350 лева, държавата трябва да стимулира тях. По-образованите искат тяхното поколение да е образовано, да е облечено добре. Те не живеят просто за да оцелеят. Имат идеи, визия за бъдещето.

За ромите осномният проблем е образованието. Защото образованият човек разбира, че има семейно планиране, че не е същността на живота само да раждаш, да пиеш и да хапваш, а и да помислиш какво оставяш след себе си. Много примери има за това, че доста роми, които получават образование, се срамуват от своите хора. Те дори не искат да ги приобщават към тях.

Вече в Монголия имат по-висок стандарт от нас, болно ми е. Където и да отида, виждам, че ние сме някакви индианци.

Докато депутатите си играят на парламент и пилеят нашите пари, демографската криза е на път да се превърне в катастрофа за страната. България все още не може да реши задълбочаващите се проблеми с емиграцията. Никой не слуша специалистите. Ето това е проблемът у нас. До края на 90-те населението намаляваше от емиграция, а сега намаляваме за сметка на отрицателен прираст. За 2012 година имаме 109 000 починали, а родени са едва 69 000. Имаме огромен отрицателен прираст. Вече няма кой да се изселва от страната, защото хората са възрастни.

Населението на България се топи с главоломни темпове. Според данните от последното преброяване за последните 10 години 185 хил. души са напуснали страната без намерение да се завърна. До 2050 година ставаме под 5 млн. души. 1 млрд. лева трябват, за да може за да се изгради и развие стратегия, която да спре демографския срив. Не може да се мисли мандатно, както го правят, а трябва да има концепция и цел, която трябва да се следва от всички, които управляват. За каква икономика говорим, след като населението намалява. Когато нямаш хора, какво ще развиваш. Проблемът е огромен. Това не е криза в демографията, а катастрофа и ако не се вземат спешни мерки и правилни управленски решения, България няма да я има. Населението намалява с 0,8% на година, ние сме уникален случай и на никого не му прави впечатление това. Не може детски храни и дрешки да се облагат с 20%, а хазартът – не.

България е световен шампион по ниво на намаляване на населението, по смъртност, по ниска раждаемост. Ако няма население, няма и държава. Защото хората определят икономиката и облика на една държава.

Наличното население на България е около 6,7 милиона, а като цяло е над 7 милиона. Сега българите сме като по време на война.

 

Проф. Петър Иванов, Център за демографска политика:

България е на 207 място по раждаемост в света и по този показател се нареждаме до страни като Макао. България се нарежда на 8 място в света по смъртност и в това отношение стоим до страни като Сомалия и Афганистан. Като се прибави и емиграцията, излиза, че намаляваме със 7 души на час.

Прогресията показва, че до 2050 г. ромите ще са 3 млн., турското население – 1,2 млн., а българското – 800 000. Можем да стигнем и по-далеч. В края на този век в България ще живеят около 7 млн. роми, 2 млн. турци и 300-400 хил. българи, ако, разбира се, тази тенденция се запази. Що се отнася до икономическото и социалното развитие, очаква ни пълна катастрофа. Ако в момента има около 70% работещи хора в България, къде легално, къде в сивия сектор, то през 2050 г. със сегашните темпове ще стане така, че едва 40-45% от хората ще имат работа. Населението ще е крайно застаряващо, неработоспособно, а и не трябва да изключваме фактора на циганската инвазия, тъй като етносът, който ще е най-многолюден, и днес е с най-голяма безработица.


Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН:

От статистиката става ясно, че на фона на световната тенденция за увеличаване на населението, което вече е 7 милиарда, ние контрастираме, защото намаляваме. По данни на ЕВРОСТАТ, ако сега българите са около 7 млн. души, то след 50 години ще бъдат 5, 5 млн. Проблемът, който произтича от тези данни е, че след половин век човешкият капитал, който ни очаква, ще се състои от по-възрастни, по-болни и по-бедни хора. А това реално означава, че държавата ще трябва да заделя все повече пари, за да покрие разходите им. Това са сериозни рискове за националната сигурност, нужни са „далекобойни“ действия и стратегии.

 

Проф. Трандафил Митев, историк:

България има проблем на проблемите. Ние се топим като държава, изчезваме като нация с всеки изминал ден.Прогнозите на Световната банка са, че към 2050 година населението на света ще се увеличи с 50% – от 6 на 9 млрд. В България обаче то ще спадне с 43% – до към 4,5 млн. души. Основен демографски проблем е увеличаващото се ромско население, което е превърнало раждането в професия – създава се биологична маса, която не продължава интелектуалното си развитие. Нужна е разумна социална политика – със специални държавни структури, които под строг контрол да провеждат серия от политики за образоване на младото ромско поколение.

Наблюдава се влошена възрастова структура на нацията, откъдето идва и логичният песимизъм на хората. Преобладава психологията на възрастния, на болния човек, няма как той да е оптимист. Иначе по начало българинът е оптимист. Основен фактор за негативната тенденция има деиндустриализацията на страната. Младите хора няма къде да реализират интелектуалния си потенциал.

На Балканите преди време всички държави сме били горе-долу на еднакво равнище – под 10 млн. граждани. Сега в Гърция от 6 са станали 9 млн., а в Румъния – от 9 – 21 млн. като се очаква да паднат до 18 милиона. Само при нас тенденцията е толкова остро надолу.

 

Контратеза


Антонина Желязкова, председател на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия

 

Не споделям тези мрачни демографски прогнози за изместване на българския етнос от ромския. Към 2050-та година България ще бъде с население между пет и половина и шест и половина милиона и българите ще бъдат мнозинство в тази държава. Статистически, процентно и коефициентно нищо няма да се е променило, освен това, че общо населението ще е намаляло.

Оповестените данни от изследване на Центъра за демографска политика, според което след 40 години българите ще наброяват едва 800 хиляди души, а в същото време ромите ще достигнат 3,5 милиона души, са абсурдни. Те напълно противоречат на данните на изключително авторитетен институт във Виена, който се занимава с демографските проблеми на европейските страни. Изследването на Центъра по демографска политика е политическа поръчка.

Демографските приливи и отливи се случват по всяко историческо време. Всяко едно племе, всяка общност, всяка нация имат своите демографски приливи и отливи, обусловени от политически или икономически фактори, войни, болести и епидемии. Не трябва непрекъснато да се говори само за спадналата раждаемост при българите и повишената раждаемост при ромите. При ромите има изключително високата смъртност и много високата заболеваемост.

Трябва да бъдем спокойни и да не се поддаваме на такива апокалиптични прогнози. Българите заедно с турците, заедно с ромите, с евреите, арменците и всички други малцинства в България формират една обща нация. Усилията на правителствата и на обществото трябва да се насочат към изравняване на образователния ценз на ромите с този на българите.

Темата с апокалипсиса се хиперболизира поради страхове, както и поради политически спекулации. Едновременно с това съм убедена, че следващите 20-30 г. ще бъдат решаващи за образованието и квалификацията на ромите и за тяхното включване като градивна сила в българския пазар на труда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 15855 |21.11.2013 Приключенията на китайците в България . 86| 22717 |17.10.2013 Пълна промяна! България става Тракия . 16| 20712 |18.08.2013 Тодор Кожухаров: Народът е гладен само във вестниците . 31| 14278 |04.08.2013 110 години след смъртта - опити за свобода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads