Реклама / Ads
22| 14845 |22.07.2013 ГЛАСЪТ

Сметната палата с амнезия за „черните” партийни каси

.
Докато хиляди продължават да протестират в София, Сметната палата ни пробута поредния финансов отчет на 25 партии, 7 коалиции и един инициативен комитет за изборите на 12 май.
 

Става дума за около 18 млн лв народна пара. Думичката „пробутвам” сигурно ще подразни шефовете на Сметната палата, но те отлично знаят, че на тях са им пробутали едни отчети, които те са подредили акуратно и предоставили на нашето внимание. Знаят, че тези отчети са абсолютно фалшиви, но процедурата е спазена формално и Сметната палата си е измила ръцете, без да носи отговорност за финансовите манипулации под масата.

Истината е простичка: похарчени са минимум 40 млн лева. Минимум!

Аргументите са известни отдавна. Поне половината от платените пари за реклама и ПР по време на кампанията са извадени от „черните” партийни каси и вкарани в „черните” каси на социологически агенции, печатници, ПР-агенции, певци и артисти, медии и най-вече за купуване на гласове. Да не говорим за налетите пари в самите партии от доброволни и недоброволни „дарения”, както и от чист рекет. Собственици на строителна фирма в София признават неофициално, че от управляващата доскоро партия са им поискали 500 000 лв. По места депутати от съответните партии са провели разговори на „четири очи” с всички, от които може да се извлече финансова полза. Това е обществена тайна, на която Сметната палата не обръща внимание, защото няма официални данни и заявени публично доказателства. Но ако премълчаваш нещо, не означава, че то не съществува. Впрочем, коя от институциите вярва, че тъпият номер минава?

 

Съгласете се, че е най-малкото странно прокуратурата да е отчела еди колко си разкрити случая на купуване на гласове, еди колко си от тях предадени на съд и дори да има осъдени, а те да не влизат в отчета на финансите. Откъде са дошли парите за тези случаи? Нали не си представяте, че са издадени касови бонове и фактури на съответните лица...

 

Да не би Сметната палата да не знае това? Знае, но си върши формално работата и друго не я интересува. За сведение, всички партии, които днес са в парламента, са пуснали сигнали за купуване на гласове от други политически сили. Значи самите те признават, че това се е случило. Да не би да са осчетоводени тези средства? Друг път.

 

Най-скъпа е била кампанията на ДПС, според публикуваните отчети. 3 959 821 лева е размерът на извършените разходи от Движението. Сумата е набрана от членски внос – 1 242 000 лева, и държавна субсидия – 2 741 821 лева.

 

Разходите за материали в това число, канцеларски материали, гориво и други са на стойност 1 827 579 лева. Разходите за външни услуги, които включват медийни услуги, социологически проучвания, консултантски услуги, разходи за флайери, диплянки, брошури и други, както и разходи за масови прояви, наеми за помещения и други са на стойност 2 132 242 лева. В отчета не са посочени разходи за командировки.

 

БСП е похарчила 2 910 089,38 лева за предизборната кампания, а общият размер на финансирането на предизборната кампания е 3 230 749,94 лева. Набраните средства за финансиране на кампанията са 3 019 475,24 лева. Собствените средства на политическите партии, участващи в коалицията, са 2 865 613,72 лева. Размерът на получените дарения е 77 885 лева. Средствата на кандидати, издигнати от коалицията, са 75 976,52 лева.

 

1 956 867,85 лева е общият размер на извършените разходи от партия ГЕРБ. Държавната субсидия била 1 956 867,85 лева. На същата стойност са и извършените разходи по време на предизборната кампания. Разходите за материали в това число, канцеларски материали, гориво и други са на стойност 19 859,73 лева. Разходите за външни услуги, които включват медийни услуги, социологически проучвания, консултантски услуги, разходи за флайери, диплянки, брошури и други, както и разходи за масови прояви, наеми за помещения и други са на стойност 1 844 169,47 лева.

 

584 430 лева е размерът на извършените от партия "Атака" разходи за предизборната кампания, на същата стойност са и набраните средства за финансиране на кампанията.

 

Сред най-скъпите агитации е тази на коалицията между Слави Бинев и Алексей Петров "Горда България" - 31,03 лв. И те си имат прилежен отчет.

Отчетът на към, а след това и от Сметната палата, е абсолютно формален. Той дава изключително изкривена картина на действително похарчените пари.

 

Най-важният въпрос обаче не е колко точно милиони са вкарали партиите в кампанията - 30, 40, 50 млн... Много по-важно е откъде са дошли тези кешови, нелегални плащания. Естествено от сивата икономика. От контрабанда, наркотрафик, източване на ДДС, откровени кражби и далавери, а защо не и от убийства. Няма откъде другаде. Фирми и партии плащат милиони, за да си осигурят достъп до властта, чрез която впоследствие ще си върнат „инвестициите”, че и отгоре. Става дума за обществени поръчки, за достъп до европейски програми, консултантски услуги, ПР-услуги, реклами и пр. Така се процедира от 23 години насам.

Шефът на Сметната палата проф. Валери Димитров откровеничи на 23 април: „Ние не можем да хванем „черните” каси на партиите. Това е работа на други органи”. Чудно признание и оправдание едновременно. Значи Сметната палата съвсем съзнателно изнася някакви цифри, знаеки по презумпция, че са неадекватни. За какво ни е тогава този отчет?

Резонно е да попитаме на свой ред: къде са другите институции, които уж трябва да кажат какво е истинското положение?

 

Къде са ДАНС, икономическа полиция, ГДБОП, финансово разузтаване, НАП и пр? Свикнахме те да произвеждат повече кадрови резили и политически скандали, отколкото резултати по професионална характеристика. Например да кажат кой и колко е платил за „онези” бюлетини в Костинброд, за разкритите хиляди купени гласове във Варна, Враца и другаде. Отговорът е едно добре тренирано мълчание.

 

Същото е и с други отчети на Сметната палата. Например за имотното състояние на политици, министри, президенти и пр. Винаги ни сервират дежурното обяснение: това е декларирано, това изнасяме. Толкова е тъпо, че дори не е смешно. Толкова декларирали... Но нали хората с очите си виждат палати и луксозен живот, кйто водят хора от т.нар. елит.

 

На формалните декларации ли да вярват или на очите си? Грозна бутафория, чиновничество от най-противен тип. Като няма да казвате истината, поне ни спестете лъжите. Иначе излиза, че Сметната палата и останалите институции просто отбиват номера с разни отчети, за да оправдаят съществуването си. А ние продължаваме да сме балъците, пред които всичко минава.

 

Димитър Попкутуев 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 17137 |20.07.2013 В ДАНС да си запишат: Няма вечни тайни! . 11| 22257 |18.07.2013 Преходът – Апология на човешката алчност . 140| 24440 |16.07.2013 Защо Едвин Сугарев трябва да живее – няколко аргумента . 71| 18660 |13.07.2013 Райнхард Везер: Гражданите срещу мафията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads