Реклама / Ads
9| 24207 |18.07.2017 ГЛАСЪТ

Списък ”77” на Турция показва обвързаности на властта в София

.
Входът на Националната разузнавателна служба на Турция
Българските власти и служби отричат да са знаели нещо за „черния” списък на Анкара. В него се „подвизават” 77 българи, свързани с терористична дейност и организации. Това твърдят от Турската разузнавателна служба – МИТ. Нашите служби заявяват, че многократно са отправяли питания до турските си колеги по различни поводи и твърдения на Анкара, но не са получавали отговор.
 
От тези обяснения може да се направи извод, че българските институции, работещи в тази сфера, не са били в известност за списъка.

 

Лошо, поне по две причини.

 

Първата: Партньорски служби ни нямат доверие и не ни предупреждават за свои разследвания, засягащи България и нейни граждани.

 

Втората: Би трябвало нашите служби да имат свои източници и канали за добиване на секретна информация. Въпросните списъци са в огромен обем и за съставянето им се е работило дълго време от много звена и хора. Щом не сме разбрали, значи нещо в София куца. Силно куца.

 

Има и трети вариант – още по-лош: Да сме знаели и по политически причини информацията да е „спестена”. А/ За да не се отвлича вниманието на населението от строителството на светло бъдеще. Б/ За да не се хвърля сянка върху международната обиколка за овации на премиера Борисов.

 

Първото отпада заради иронията, която предизвиква.

Второто е позорно.

 

Премиерът Борисов не за първи поставя българските служби в деликатна, - да не кажа друга дума – ситуация. Те са принудени да използват слаби и дори смущаващи аргументи, за да оправдаят своята „неинформираност”. Това удря върху техния авторитет и професионализъм не само у нас, но и зад граница. Авторитет, граден десетилетия наред.

 

Дори повърхностен анализ показва съвсем друга картина.

 

Не само службите ни, но и други институции отдавна са наясно, че ако някъде се появи списък с хора, свързани с терористични организации и в него има българи – трябва да са нащрек. В случая обаче притесненията им идват от това как ще реагира властта, а не от разследването и изясняването на детайлите. Това се случва рядко и ако все пак се случи, то е, зада се придобие информация, която да се използва за цели, обслужващи определени кръгове, а не обществения интерес.

 

Защото:

 

1. Още през 2015 г още, а след това през 2016 и 2017 г. чужди служби подават сигнали за българи, свързани с терористи. 

Германската гранична полиция вече е задържала няколко джихадисти, издирвани от Интерпол, които се движат с истински български документи, твърди германският вестник, като се позовава на агент под прикритие, работещ в Близкия Изток.

 

Българската мафия осигурява истински паспорти на бойци от „Ислямска държава“ (ИД), като печели по 20-30 хил. евро от всеки издаден документ. Това бише черно на бяло германският вестник „Ди велт”. Изданието се позовава на агент под прикритие, работещ в Близкия Изток.

 

Европа е следващата стъпка в утвърждаването на ИД като важен играч на световната политическа сцена и сред стичащите се към западноевропейските държави бежанци от Сирия и Северна Африка има голяма група внедрени джихадисти, чиято цел е да се установят в Западна Европа, пише още изданието. Един от основните пътищата минава през България, която, като най-бедна държава в Европейския съюз, е много удобна за транзитно преминаване на бойците, внедрени сред потоците бежанци. Сред висшето ръководство на ИД има бивши офицери от режима на Саддам Хюсеин, обучавани в бившите социалистически страни, а тайните служби на Източния блок бяха изключително професионални, твърди източникът на „Ди велт“.

 

Информация за организирано насочване на бежанския поток към България и издаването на български документи е част от конфиденциален доклад на немските разузнавателни служби, съобщават и други германски медии.

 

Журналисти от печатното издание „Билдцайтунг” са попаднали на нов доклад на германските власти със заглавие „За развитието на ситуацията с мигрантите в България”. Той е създаден от структурата „Общ център за анализи и стратегии относно нелегалната миграция”, в която участват германската полиция и германските разузнавателни служби. Авторите предупреждават, че потокът от бежанци се пренасочва от Турция през България и отам към Западна Европа. (Ако анализът бе направен в службите ни, те щяха да са наясно, че турците имат информация по въпроса.) Според в-к „Билд” в доклада става ясно, че вече от години в България действат съответните организирани структури за прехвърляне и снабдяване с документи.

 

Няма как нашите служби да не са запознати с тази информация. Наясно са също, че истински документи могат да издадат само съответни служители от съответни звена в системата на МВР, ДАНС, ГДБОП и пр. И ако оригинален паспорт струва 20-30 хиляди евро, то комплект с шофьорска книжка и дебитна карта цената скача над 50 000 евро.

 

Това прави около 200 – 250 млн евро на година при средния поток на преминаващи.

 

При това положение няма как да не се появят съмнения, че премълчаването е с цел да се прикрият служители и звена, които снабдяват бойци и командири от „Ислямска държава”, отиващи в Западна Европа.

 

Информацията е налична с всички подробности в базата за обмен между партньорските служби на страните членки на НАТО. Знае се кои в България имат достъп до тази информация. Знае се също, че техен пряк ръководител е министър-председателят.

 

2. Турските служби от две години и половина съобщават за участие на наши политици и бизнесмени в контрабандата на цигари от България през Турция към Сирия и Ирак. Има доклад по въпроса, огласен и от някои български медии, извън кръга на Делян Пеевски. Това е естествено, тъй като името на Пеевски е споменавано в тези доклади като съсобственик на „Булгартабак” и разкритата контрабанда на цигари именно от „Булгартабак”. Турските служби категорично назовават данни за финансиране на терористични организации с част от печалбата от цигарената контрабанда. Главният прокурор Сотир Цацаров два пъти бе привикан на килимчето при турския президент Ердоган, което е изключително рядко явление. Естествено е да се предполага, че той, както и премиерът Борисов са информирани за неприятната ситуация. Доказва го и обявяването на Делян Пеевски и Ахмед Доган за нежелани в Турция. Поводът е именно цигарената контрабанда и връзката с терористични групировки.

 

По същият казус са работили американското ЦРУ и британската служба МИ-6. Не е сериозно да смятаме, че нашите служби не знаят и за това...

 

3. От известно време в тесни кръгове „броди” информация, че български бизнесмени (сред тях и собственичка на банка), адвокат, политик и представители на висш управленец регистрират фирми на територията на Иракски Кюрдистан. Подали са дори документи за банков лиценз. Това не е останало незабелязано от някои партньорски служби, със сигурност турската МИТ е наясно поради значението на Иракски Кюрдистан за националната сигурност на Турция. Предполага се, че през тези фирми ще се пренасочи някакъв трафик, който ще осигурява печалби, които да компенсират спрения такъв на незаконни цигари. Споменават се амфетамини, оръжие и други „дефицитни” и скъпи стоки.

 

Ще припомня, че в края на м. май премиерът Борисов прие в София лидерът на автономията Иракски Кюрдистан Масуд Барзани. Съветник на Барзани по-късно заяви пред журналисти, че България щяла да окаже подкрепа, включително с оръжие, на Иракски Кюрдистан. Само човек с тежки здравословни проблеми би допуснал, че турското разузнаване не е работило упорито по добиване на информация за въпросната  среща и договорки... Премиерът Борисов от своя страна би трябвало да е наясно с позицията на Анкара и нейните възможности. Както и за собствените си възможности.

 

Това са само три точки, които показват, че дори турската МИТ да не е отговаряла на запитванията от София, тук нашите спецове би трябвало да са си написали домашното. Всеки журналист, интересуващ се от темата, би изброил трийсетина български политици и бизнесмени, които имат място в „черния” списък на Анкара. Заради съмнителните връзки и бизнеси с лица и организации, свързвани с тероризма. При по-сериозен анализ може да стигне и до по-голямо число...

 

Тези хора отдавна би трябвало да са в полезрението на службите и прокуратурата, които да работят по разкриване на противозаконната им дейност или по оневиняването им, ако не са забъркани в такава. Фактът, че не се прави нищо, говори повече за прикриване на тази дейност и дори съучастие в нея, отколкото за желание нещата да бъдат прозрачни.

 

Не упреквам българските разузнавателни служби, опазил ме Бог. Те вероятно се опитват да си вършат работата както трябва. Смущаващо е огромното желание на политици и управници да се месят в тяхната работа и да поставят личните си и тези на определени кръгове интереси над националните и обществените. Убеждавал съм се в това в разговори с представители на тези служби. Те самите страдат от политическите поръчки и „съображения”, които са принудени да изпълняват и да се съобразяват.

 

Излишно е да казвам, че това нанася огромни вреди на националната сигурност – всеки се досеща.

 

Национално предателство е да поставяш олигархичните интереси на Пеевски и кръга около него над тези на страната. Недопустимо е съмнителните деяния на това лице да бъдат под закрилата на властта и прокуратурата. И ударите заради него да инкасира държавата. Това поведение е демонстративен отказ от прилагане на държавността и върховенството на закона.

 

***

Какво е МИТ.

Националната разузнавателна служба на Турция (Milli İstihbarat Teşkilatı, MİT) съществува с това име от 22 юли 1965 г. Основната и задача е придобиване на информация за заплахите срещу националната сигурност на страната. Според ексхперти турската МИТ е в Топ 5 на разузнавателните служби в света, заедно с американските, руските, израелските и британските.

 

Хакан Фидан, ръководител на МИТ.

 

Шеф на турското разузнаване е Хакан Фидан. Роден е през 1968 г. в Анкара. Завършил е военно училище. Бил е унтер-офицер в Корпуса за бързо реагиране на НАТО, дислоциран в Германия. Учил в Германия, спациализирал в Университета на щата Мериленд, САЩ. Има магистратура по „Политика и държавно управление”. По-късно завършва и Университета Билкент в Анкара по специалността „Международни отношения”. Работил в Министерство на външните работи. Участвал в специални мисии. Знае няколко езика.

 

Организационна структура:

- управление на разузнаването
- управление „Операции”
- управление „Психологически операции”
- управление „Електронно и техническо разузнаване”
- управление „Компютърни системи и мрежи”
- отделения в центровете и вилаетите
- задгранична резидентура.

 

Не прилича на служба, която би се занимавала със свободни съчинения, нали?

Според германските тайни служби в Германия за Турското разузнаване работят около 6000 агенти и информатори.

Колко ли са в България?

 

А ще каже ли някой политик колко души от т.нар. български елит са в „черния” списък на САЩ и посолството не им издава визи? Почнете с Пеевски и Доган, минете през първата редичка на олигархията и политиците - няма да сбъркате...

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 13349 |17.07.2017 Властта мълчи гузно за тежките присъди по делото „Гранити” . 5| 7282 |09.01.2017 Мерил Стрийп: Журналистиката да държи сметка на властта! . 17| 22076 |14.12.2016 Властта върти кървав пиар с „даренията” за Хитрино

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads