Реклама / Ads
12| 6062 |13.09.2007 ГЛАСЪТ

Статистиката на МВР ни вкара в Марианската падина

.
Огнян Стефанов Зашеметяващ отчет на МВР: спад на престъпността, увеличена разкриваемост, бием по всички показатели другите членки на ЕС. 8000 престъпления на 100 000 души в Германия, а в България само някъде към 1600!
 
Да се чуди човек, защо германците продължават да живеят в шок и ужас, а не дойдат на острова на спокойствието... Разбрах също, че МВР е достигнало нивото до 1990 г. и ми стана някак мило. Заслугата обаче не е моя, а на доблестното МВР на Румен Петков. Прекрасните данни и цифри бяха изнесени пред десетки представители на чужди посолства у нас в Експо центъра, по време на Петата международна конференция "Сигурността като предизвикателство пред европейската перспектива на Югоизточна Европа". Форум, под патронажа на президента Георги Първанов.

Няма да се заяждам с вътрешното министерство. Такава статистика им е била нужна, такава са си осигурили. Няма да забравя обаче ироничните усмивки на чуждестранните гости.

Не ми е безразлично подобно отношение, затова се зарових в предишни доклади и отчети. Искаше ми се да им натрия носовете на тия надменни чужденци.

И ето какво открих.

2006 година. „България е нанесла тежки удари на организираната престъпност и на корупцията по високите етажи на властта, но Евросъюзът продължава да не забелязва успехите ни. Това е изводът от срещата на българските депутати с членовете на Европарламента в Брюксел. Евродепутатите са получили справка, която показва, че България не само не изостава от Румъния, но се бори по-добре с престъпността и от много страни в Евросъюза. Така например, ако средният дял на жертвите на престъпления в ЕС е 15,6%, в България е 12,9%. Значително по-зле са Великобритания (25%), Швеция и Дания (19%), Белгия (18%), Германия (15,3%), Франция (14,5%), Австрия (14,4%). Ако се погледне колко престъпления се падат на 100 000 души от населението, най-зле е Германия с над 8000, следвана от Австрия със 7400 и Люксембург с близо 6000. България е далеч назад с 1776 престъпления. Спадът на престъпленията у нас е осезаем и достига 8,7%.

2005 година. „Румен Петков е представил доклад за напредъка през последните месеци, в който отчел намаляване със 7% на престъпленията и нарастване на разкриваемостта. Тези положителни данни съвпаднаха с интервюто, което президентът Георги Първанов е дал за ирландския вестник "Айриш таймс" при посещението си в страната.

2004 година. „Намалява броят на извършените престъпления - общо със 7, 2 на сто. Регистриран е спад с 45 пункта спрямо 2003 г."

2003 година. „МВР съобщава за спад на престъпността с 6,9 %."

2002 година."Само през първото тримесечие е отчетен по-нисък ръст на престъпността с 15,9%, а за цялата година той е 11,8%."

2001 година. „През тази година отчитаме намаление на криминалната престъпност: опити за убийства - с 32,5%, изнасилвания - с 13,7%, телесни повреди - със 17,8%, домови кражби - с 5,8%, измами - с 40,8%, изнудвания - с 39,7%, грабежи на МПС - с 53,8%. Общо престъпността е намаляла с 10,2 %.

2000 година. „Престъпността е намаляла с 5%."

Излиза, че през последните 7 години, престъпността у нас е намаляла с 56,7%. Остават някакви си 43,9%, които разпределени равномерно показват, че в останалите 11 години преход се пада спад с по 3,9 на сто. Само че фактите сочат друго. През 1997 г. е отбелязано спадане на престъпността с 10,4 % , а през 1996, например, процентите са 8,7. Логично или не - стоте процента са минати. Това означава чисто и просто, че има някаква шмекерия или от МВР продължават да ни считат за пълни идиоти, чието мнение няма никакво значение. Вероятно имат основание за това, защото вече втори ден никой не реагира адекватно на статистиките им. А изчисленията за увеличаване на разкриваемостта са още по-смазващи. Там висотите превишават 150% разкриваемост. Стефка Костадинова ряпа да яде с нейния рекорд. Тук е редно да вметна, че въпросните цифри не се препоръчват на западни експерти със слаби сърца.

marianatrenchlocationa4b940is6.jpgИма и друг интересен факт, на който се натъкнах. През годините статистиките, които са изнасяни от МВР, главния секретар, Националната полиция, НСБОП и др. често са се разминавали. Например Георги Петканов като вътрешен министър няколко пъти споменава различни цифри за спад на престъпността в една и съща година. Ген. Васил Василев и министър Емануил Йорданов също цитират различни проценти в свои изказвания и доклади. За Румен Петков няма да говоря, защото той е новият герой. Само две години министър, а престъпните групировки вече брои само с пръстите на едната си ръка.  Къде са Мистер Сенко и Факира Мити да видят истински фокуси. Да си свалиш главата, всеки знае. Но да откъснеш главите на толкова групировки, сякаш са пилета, се иска голям майсторлък. Ако приемем, че в София като столица са останали две групировчици, за Пловдив, Варна и Бургас остават по една. Цялата останала страна вече е освободена и може да посреща с цветя, хляб и сол победителя. Как само звучи: Румен Петков - победителят на групировки! Не иронизирам.

След краткото, но впечатляващо упражнение по смятане, се замислих и изведнъж разбрах защо премиерът Сергей Станишев отказа да включи в отчета на правителството статистиката на МВР. Вероятно е събрал две и две и му е светнало, че ще стане за смях. 

Според един доклад на ЕС от 2005-2006 г. е записано, че в много от новоприетите страни членки, се забелязва висок процент на незаявени престъпления. В Източна Европа това било дори практика. Според Хелзинския комитет, миналата година 53 на сто от престъпленията у нас не се заявяват от пострадалите.

Ако нещата се развиваха в сюжет на Достоевски, на това място от изложението, авторът на това писание трябваше кротко да се отдалечи от компютъра, да си събере тоалетните принадлежности (без самобръсначката) и да хване маршрутка в посока УСБАЛНП „Св. Наум" на 4-ти километър.

Но това би било много егоистично: спасение поединично. Обществото също иска някак да се измъкне от лапите на МВР-аритметиката, което означава, че именно МВР трябва да надуе синия буркан и да отпраши спешно към лечебното заведение. Защото вече е ясно, че има силна зависимост между престъпност и лудост. В смисъл, че темповете на падане на престъпността, са обратно пропорционални на повишаването на лудостта.

Министър Румен Петков е математик по диплома. Какво ще покаже неговата сметка, ако вземе докладите на своите предшественици от Освобождението насам и открие, че всеки от тях е прибавял проценти в спада на престъпността, за да докаже колко е велик и по-добър от останалите. Възможно е да се окаже, че у нас, за някакви си 129 години  престъпността е намаляла с над 200%, което значи че сме я преборили, че и оттатък и в момента се намираме в Марианската падина на престъпността. По българската политико-аритметична система това може и да е възможно, но по тази, която ползват нормалните демокрации - не.  

Браво Станишев, мъдър ход!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6496 |01.09.2007 България отказва на училището ни в Братислава 1-ви клас . 23| 6196 |29.08.2007 Да станем кубинци, преди лъжите на властта да ни погребат в розово . 10| 6616 |28.08.2007 Кой подлудява цените на храните? . 18| 6961 |21.08.2007 Вътрешният министър между циганския въпрос и „Св. Наум"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads