Реклама / Ads
16| 17986 |26.01.2017 ГЛАСЪТ

Статуквото си има министри. Решението - железен Радев

.
Румен Радев
Ако президентът Румен Радев бе чукнал в Гугъл имената, които са му предложили за министри, щеше да си спести известно количество критики. Първо, служебният кабинет нямаше да е същият и второ – тези, които гласуваха за него като за промяна, щяха да въздъхнат доволни. Уви.
 
Служебният кабинет прилича на хибрид, в който изпъкват лица, свързани със стари и по-нови съмнителни схеми, обвързаности и зависимости.

 

Сякаш сме орисани да се сблъскваме отново и отново с Първия закон на Скот: Когато нещата изглеждат добре — бъдете нащрек. Те неминуемо ще се влошат.

 

Да видим.

 

Огнян Герджиков, служебен премиер.

 

Чухме всички Ах и Ох от негови приятели и съпартийци. Сигурно е страхотен преподавател, добър човек, с чувство за хумор, пее и танцува, душа на компанията, пише детски стихове. Обича спорта. Въобще – готин пич. Но, дявол да го вземе, не ни трябва за възпитател в детска градина, нито ще ни представя в преглед на художествената самодейност или някое тв шоу. Става дума за премиер в тежък период с огромни отговорности. Страната от години е умъртвявана бавно от мафиотския модел #Кой и Герджиков трябва да направи първите крачки срещу него. А той дори не е обелил и дума за това.

 

Само преди три месеца Герджиков бе издигнат от инициативен комитет за кандидат президент в последната кампания. Това предизвика разнопосочни реакции у политолози и социолози. Самият Герджиков се отказа от надпреварата и написа открито писмо: "Номинацията ми предизвика смут дори и в средите на политическите сили, които са ме номинирали. Това показва, че не мога да обединя нито лявото, нито дясното политическо пространство, а какво остава за обединение на нацията. Освен това президентът на България трябва да е с международен авторитет. Това е особено наложително сега, когато светът е изправен пред огромни изпитания. Имал съм многократно поводи да лансирам такава фигура, с авторитет и тежест в света. Докато аз съм непознат навън. Всичко това ме кара да мисля, че не отговарям на високите изисквания, които се поставят за президент на републиката".

 

Има немалко противоречиви мнения и за участието на Герджиков като синдик на Агробизнесбанк в Пловдив, участието му в „Агропромстрой” – Монтана, спасяването на министър Шулева от въпросите за криминалната приватизация на „Булгартабак”, ЕРП-тата и пр.

 

Освен това проф. Герджиков представлява НДСВ, партия, която от години избирателят не припознава като нужна на България... Такава е оценката на избирателите.

 

И не на последно място, Герджиков е представян главно като човек, който не се конфронтира. Тогава как ще войва с мафията и корупцията?

 

Христо Алексиев, служебен министър на транспорта.


Човек от политическия кабинет на транспортния министър от БСП в тройната коалиция Петър Мутафчиев. Алексиев е назначен за зам.-шеф на Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), за да отговаря за евросредствата и обществените поръчки. Самото му назначение е съпътствано със скандали, защото експертите там не го искат. Въпреки това заема поста.

 

НКЖИ е известна с много неща, но няколко се набиват на очи. Релсовият път в страната е на ниво 50-те години на ХХ век. От това безопасността е в трагично състояние, което и доведе до ужасния инцидент в Хитрино. Как така? Ами от компанията бяха източени стотици милиони, но за контрол и безопасност – нищо. Именно в НКЖИ са генерирани невероятни злоупотреби, които не са разследвани и до ден днешен. Защото над участниците в грабежа е опънат "политически чадър”. Опъва го предимно Делян Пеевски. Именно фирми, свързвани с неговото име, са сред най-облагодетелстваните.

 

Парите идват от усвояването на средствата предоставяни от БДЖ за поддържане и развитие на железопътната инфраструктура.

 

Например в периода 2010-2012 НКЖИ е провела 20 аварийни поръчки (чл. 90 от ЗОП договаряне без обявление) на обща стойност над 120 млн. лв без ДДС или около 142 млн. лв с ДДС. Само през 2012 г. са възложени 13 аварийни поръчки на обща стойност 77,6 млн. лв без ДДС или около 93.2 млн. лв с ДДС.

 

Тръжните документи и техническите спецификации на всички поръчки са еднотипни и почти идентични, макар че касаят различни обекти, което означава че при тяхното възлагане се е прилагала една и съща схема.

 

Цените за изпълнение на предвидените работи надвишават с над 2, 3 и повече пъти пазарните цени. Строителните работи са извършвани без реално приети проекти.

 

За изпълнението на аварийните поръчки са канени едни и същи компании, без реална обосновка защо точно те. Всички поръчки се печелят от много ограничен кръг фирми: едната, „Крам комплекс” е считана за близка до тогавашния генерален директор, а другата – „Водстрой” до депутата от ДПС Делян Пеевски.

 

Има направо убийствени данни. Например при ремонт на отсечката Сомоводене – Велико Търново са наляти 16,2 млн лв, което прави за ремонтираните 355 м стойност от 45 млн лв за километър! Друга поръчка, за авариен ремонт на междугарието Черниче – Пейо Яворов са платени 6,8 млн лв за 175 м, което прави около 40 млн лв за км. Има поне още десетина такива примери. Такива цени не съществуват в световната история на железопътните ремонти!

 

Кръгът от фирми, разпределил 450 млн по рамков договор за 4 г. се състои от "Крам Комплекс", "Водстрой 98", Трейс, ДП ТСВ, Енерджи Груп, Енемона.

 

По времето на Христо Алексиев НКЖИ е закупила около 6 700 тона железопътни релси на силно завишени цени. Загубите са за над 3,5 млн лв.

 

Гълъб Донев, служебен министър на труда и социалната политика

 

Досега бил зам.-министър на труда и социалната политика във втория кабинет на Бойко Борисов. Назначен с личното одобрение на премиера.

 

Завършил Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски”. След това учил финанси в УНСС и право в Русенския университет. Дотук добре – бивш военен, вероятно познат на президента Радев от ВНВУ в Долна Митрополия. Но как

От 2009 до 2014 г. Донев е зам.-председател на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”. Преди него за резерва е отговорял Делян Пеевски като зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев.

 

Яне Янев, лидер на РЗС и личен съветник на премиера Борисов по въпросите за борба с корупцията, твърди, че в ДАНС има разработка за далавери на Делян Пеевски в Държавния резерв. Досъдебно производство обаче така и не е образувано. Бившият шеф на Държавния резерв ген. Димитров е категоричен, че „резерва” е ограбен и щетите са за над 500 милиона, но досега няма никой в затвора за това престъпление.

 

По същото време там се е вихрил и бизнесменът Мирчо Петков, известен още като Мирчо Циганина, считан за доверен човек на ДПС, на Доган и Пеевски. За годините като зам.-председател на Държавния резерв Гълъб Донев не е подал нито един сигнал за грабежа в прокуратурата. Съпричастност, укривателство, замитане на следи или зависимости? Няма друго обяснение.

 

Малина Крумова, министър на еврофондовете.

 

До момента работи в екипа на Томислав Дончев. Дамата е с интересна биография. Тя е директор на Управляващия орган при замразяването на средствата по Оперативна програма “Околна среда” през 2013 г. Възстановяването на плащанията от Европейската комисия става възможно година по-късно, едва след като България превежда от държавния бюджет над 100 милиона евро под формата на “плоска” финансова корекция на цялата програма.

 

В края на 2013 г., когато Европейската комисия замразява разплащанията по Оперативна програма “Околна среда” заради нарушения при обществени поръчки в периода 2011-2013 г., Крумова отрича като директор на Управляващия орган да има вина за гафовете, но все пак напуска министерството.

 

От началото на 2014 г. до август месец същата година е съветник по европейските фондове към парламентарната група на ГЕРБ. Депутати твърдят, че е личен избор на Цветан Цветанов.

 

Крумова се връща в изпълнителната власт при втория служебен кабинет на Росен Плевнелиев като съветник на вицепремиера по еврофондовете Илиана Цанова.

 

След като Томислав Дончев отново поема ресор “Управление на средствата от ЕС” при втория мандат на Бойко Борисов Крумова става първоначално директор на Дирекция “Системи за управление на средствата от ЕС”, а по-късно е назначена за директор на Дирекция “Централно координационно звено” на Министерски съвет. Забележете: три години след началото на програмния период 2014-2020 година нивото на усвояемост на средствата от ЕС, което страната ни е постигнала, възлиза на 7,55% или 1,337 млрд. лв., при бюджет от над 17 млрд. лв.

 

Не се спираме на обвиненията в някои медии, че Крумова е продукт на организации свързани със Сорос в България.

 

Не коментираме качествата и професионализма на тези министри. Но има смущаващи неща в тяхната работа досега. Както и странни обвързаности и зависимости. Така изглеждат нещата отстрани. Очевидно от „Дондуков” 2 изглеждат по друг начин.

 

Мария Павлова, служебен министър на правосъдието

 

Мария Павлова е следовател от Националната следствена служба. Съпругът й е прокурор Александър Павлов от Софийската градска прокуратура. Как тази кандидатура се наложи над обсъжданите проф. Емилия Друмева, проф. Екатерина Михайлова и проф. Мария Славова е пълна загадка. За неинформираните. Информираните се усмихват. Те са чували за топлите връзки на Павлова с напусналия следствието Петьо Петров - Пепи Еврото, известен като човек на Делян Пеевски. Същият бе уличен от Върховния съд в даване на лъжливи показания с цел оклеветяване на бившия военен министър Николай Цонев. Спаси го главният прокурор Сотир Цацаров, който го освободи, вместо да бъде разследван.

 

Шефът на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова също е считана за част от приятелския кръг на „следовател Пеевски”. Тя замени Христо Динев, който подаде оставка и който бе в този кръг.

 

Мария Павлова се е занимавала с икономически дела. Точно такива, от които е „имунизиран” депутатът от ДПС и останалите от кръга #Кой.

 

Павлова е член и на Комисията за атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС. Същият ВСС, за който в доклада на ЕК има само остри критики.

Много по-вероятно е да получиш от умрял писмо, отколкото от Мария Павлова реформи в съдебната система, коментират нейни колеги. По-скоро щяла да бъде Раймонда Диен на статуквото.

 

Кирил Ананиев, служебен министър на финансите.

 

За него вече писахме, а и други медии обърнаха внимание на сложната плетеница от отношения на Ананиев с представители на модела #Кой. Съветник на Пламен Орешарски в може би най-слабото правителство в периода на прехода. Свързван с ДПС и Делян Пеевски. Финансисти се обзалагат, че Ананиев е получил указания каквото й да става да не пипа шефовете на НАП и Комисията по хазарта. Сами си отговорете защо и откъде могат да дойдат подобни разпореждания. Това комай стига.

 

Очакваме президентът Радев да наложи дисциплина и морал в действията на членовете на кабинета.

 

За повечето от останалите министри – поздравления. Някои от тях са с впечатляващи биографии и изключителни оценки за работата им досега. Дано.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 8539 |22.04.2024 Внимавайте какво ще ви кажат за пуделчетата, чекмеджетата и корупцията! От това зависи как ще живеем . 35| 45427 |20.04.2024 Защо 20 април не е национален празник: Познайте, какво щеше да стори Бенковски с Главчев и Борисов . 7| 6773 |19.04.2024 Хубаво е да си министър, дявол да го вземе! Новите отровители или какво е газлайтинг? . 25| 10416 |17.04.2024 Няма вече "Мутри, вън!". Има сделка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads