Реклама / Ads
30| 12697 |05.06.2019 ГЛАСЪТ

Не ставаме за нищо, щом немеем пред самодоволни и самовлюбени гадини

.
Май не ставаме за нищо. Дори и за чеп за зеле. Не го казваме ние, хората сами го признават пред себе си, когато им дойде до гуша от блатото, в което са хвърлени да плуват. И когато видят, че други в тяхното положение са намерили смелост да надигнат глава и полагат усилия да се преборят за по-нормален и достоен живот.
 

Днес също имаме повод да си го кажем това за "чепа", след като над 100 000 жители на Прага излязоха на протест, искайки оставката на чешкия премиер Андрей Бабиш. И то не защото съдът е казал, че нещо е стъпил накриво. А само заради съмнения, свързани с измами с евросредства и конфликт на интереси. Преди няколко месеца същото се случи и в съседните държави Сърбия и Румъния. Първите скочиха срещу президента Александър Вучич, издигайки лозунги от рода на: "Ние сме за хората, срещу бившите и настоящи крадци!". Жителите от северната ни съседка пък яростно възнегодуваха срещу опитите на управлаващите да подчинят румънската съдебна система, като превърнат магистратите им в кукли на конци.

 

Вълна от недоволство има в Черна Гора, Гърция и Албания. Както се казва на Балканите ври и кипи, защото народите  им не искат да бъдат управлявани със заблуда, манипулации и в робство. Единственият спокоен пристан се оказва България-страната, която е първа по корупция, бедност и смъртност в Европа. Страната, която фигурира в международните доклади като лош пример за тотална липса на върховенство на закона и свобода на словото. Страната, от която чуждите инвеститори палят с 200, за да си тръгнат час по-скоро и никога повече да не се връщат. Няма по-разумно обяснение за този парадокс от това, което преди дни каза депутатката Менда Стоянова: „Хората не искат промяна, искат да живеят по този начин“.

 

Скандалите за злоупотреби на властимащите станаха ежедневие, но на хората явно не им пука за тях. Обществени поръчки, апартаментгейт, къщи за гости, тераси, балкони... И в тях виждаме само от началник нагоре. Еми явно му харесва на българина да си живее така, потопен до шия в блатото. Все му е тая, че ги ограбват по всевъзможен начин и че децата му не издържаха и забегнаха от тази земя. Я се върнат някога, я не. Не му дреме, че за негова сметка едни хора със съмнително, дори криминално минало, станаха несметно богати и тихомълком започнаха да разполагат с живота му.

 

Мълчи си, нищо, че убиват родителите му за по 5 лева на село. И че, унизително вдигат пенсията им със 7 лева. Трае си още и когато разбере, че близките му, болни от рак, не могат да се лекуват, защото системата нещо се е бъгнала. Мълчи за нечовешките изтезания на задържаните, нищо, че цъка с език, когато види подобни сцени. И дума не обелва на глас за цирковете на прокуратурата и откровеното погазване на човешките права, за липсата на безнаказаност, за слабата и зависима полиция, за продажната съдебна система, за прогонването на журналисти, за лекотата, с която се унищожават човешки съдби, за лъжите на политиците... Немее пред самодоволни и самовлюбени гадини! Даже се научи да им се кланя!


"Нашият православен народ е достигнал до такова гнуснаво скотско положение, щото аз не зная какво още по-голямо зло може да съществува на светът, което да го накара да се стресне и да протестува против своите скотски теглила. Тука се подиграват с имотът ти, с животът ти, с трудът ти, с децата ти и с най-свещените предмети на твоето човешко съществуване, а ти мълчиш като риба, търпиш като вол, молиш се богу като най-последният грешник и чакаш второто дохождане на Месия, за да добиеш награда за своите пети-вековни страдания. Какво искате от подобен народ? Той е роб, и роб безусловен, и аз имам пълно человеческо право да го прокълна от сичкото си сърце и душа, ако той и занапред остане така равнодушен към своята горчива съдба. Проклет да е, ако той не въстане против своите кръвопийци!" Познахте ли думите на Христо Ботев? А себе си? Или  се презряхте....



Невена Миткова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 29761 |03.06.2019 Борисов да се готви за кървава битка с кадрите на Цeцо . 40| 21317 |03.06.2019 Затворете ”онова нещо” от ГЕРБ в оловен ковчег! . 19| 21093 |31.05.2019 Мис Пиги: Дон Делян, не изяждай повече от това, което можеш да вдигнеш . 9| 12557 |28.05.2019 Швейцарски доклад: Българската икономика е сред най-неконкурентоспособните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads