Реклама / Ads
37| 14015 |05.11.2015 ГЛАСЪТ

Стига сте лъгали за МВР! Орязването на пари не е реформа

.
Министърът на фиансите Владислав Горанов се опитвал да проведе реформа чрез бюджета. По-голяма глупост отдавна не бе изричана. Кабинетът обаче се опитва да ни внуши, мче иска да прави промени в сектора "Сигурност" именно по този начин.
 
Няма такова словосъчетание в света. Бюджетът е чисто и просто списък с очакваните приходи и разходи за следващата година.

Реформа идва от латинското reformo и простичко казано е промяна на стари правила, отстраняване на грешки с цел да се подобри дадена система. Нито едно от тези неща не предлага Горанов. Просто зачерква едни плащания, за да си натъмани бюджета. В почти конспиративна обстановка премиерът и министрите го тупат по рамото и след това обявяват, че са овладяни от реформаторски дух. Засегнатите служители на МВР, службите, пожарната, армията, затворите и разузнаването обаче не проявиха чувство за хумор, нито възприеха този порив като нещо добро и излязоха на улицата.

Уплашена за привилегиите си, властта насъска най-верните си кучета - медиите. И се започна.

За едно денонощие пеевския медиен конгломерат се опита да внуши, че протестиращите са срещу реформите, както и, че са алчни и нахални хора, които потъпкват Закона за събранията, митингите и манифестациите. Манипулацията дори успя донякъде, съдейки по коментарите на обикновени граждани и публични личности. Най-остри, естствено, са потерпевшите от блокирането на кръстовища и пътни артерии. Да, реформи трябва да има. Да, МВР и службите са жестоко изостанали от партньорите си в белите страни. Корупция и непрофесионализъм властват из коридорите на ведомството. Но кой е виновен за това? ГЕРБ управлява страната вече пета година. Защо не направи нищо през това време? Сегашният премиер пък бе и четири години главен секретар, а на раменете му блестят ей такива златни генералски пагони. По времето на кабинета "Орешарски" наистина се извършиха престъпни безобразия в сектора "Сигурност". Последиците от някои от тях, като прогонването на доказани кадри и назначаването на некадърници и лакеи, ще спъват системата още дълго време. МВР буквално почна да се разпада и то заради интересите на една политико-мафиотска шайка, известна като #Кой. Това обаче можеше да се преодолее, ако управляващите от ГЕРБ имаха воля. Но нямат. Показа го скандалът с бившия вътрешен министър Веселин Вучков. Той подаде рапорт именно заради кадруването на кръга "Пеевски" в системата. Вучков показа достойнство и си тръгна, но останаха хората, докарани от този кръг, за да продължат пагубното си въздействие върху цялата система. Борисов и "дасната" му ръка Цветанов бяха и са наясно с това. Но не направиха нищо, за да променят нещата. Нещо повече, пратиха нямащата понятие за какво иде реч Румяна Бъчварова да ръководи тази сложна, скърцаща и разядена от ръжда машина. С ясното съзнание какво ще стане. И то стана. МВР се докорумпира, ефективността спадна до нулата, за КПД дори не може да се говори, а скандалите около неразкритите престъпления обезсърчиха и последните наивници, че нещо може да се спаси. Не, не може. В този си вид и с това ръководство няма как да стане. Политиката на управляващата партия, ако въобще може да се говори за подобно нещо, в сектор "Сигурност" претърпя тотален провал.

Истински реформи, а не като тази на министър Горанов, отдавна са проведени в много страни. В Швейцария, Австрия, Белгия, Дания, Швеция, Финландия, Холандия и Норвегия са възприели радикалния подход и числения състав на вътрешното ведомство и службите е намален драстично, някъде и наполовина. 24 хиляди са сега служителите в сектора в Австрия, 12 000 във Финландия, 22 000 в Холандия. МИ-5 във Великобритания наброява около 3200 души, по данни от 2014 г. Неговият български събрат - ДАНС - има щат около над 3000 човека. За сравнение Великобритания е със 70 млн население, а ние вече сме под 7 млн...

Дискусията за реформите в тези страни се е водила открито, имало е обществен дебат и това може лесно да се провери - в мрежата е пълно с информация по темата. Заплатите на останалите служители в системата са вдигнати двойно. Условията за труд са отлични, закупена е модерна техника и въоръжение, обзаведени са ултра лаборатории като познатите ни от сериала "От местопрестъплението". На разположение са мощни коли и вертолети. Естествено и разходите са спаднали драстично. Но от самосебе си. Ефективността обаче се е повишила многократно. Статистиките също са налице и всеки може да ги види.

Подобни реформи са извършени в Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения. Не закъсняват с промените и прибалтийските държави. Пред нас вече са Румъния, Сърбия и Хърватска. В скандинавските страни, например, на всички служители е даден шанс да се явят на тестове и да докажат своите умения, за да запазят заеманите позиции или да израстват в ерархията. Минали са и през тест за лоялност към държавата и обществото. Издържалите са преназначени. Останалите са осигурени финансово за период от 9 до 12 месеца, организирани са също курсове за преквалифициране, изплатени са и обезщетения по определени правила. Имало е и недоволни, но прозрачността на реформата е позволила дебатът да се води открито и да се вземат верните решения.  

У нас няма дори намек за нещо подобно. Защо? Защото всички, идващи на власт, предпочитат МВР и службите да са нещо като инструмент за мокри поръчки, печелене на избори, прикриване на престъпления, "чадър" над незаконни трафици, рекет над бизнеса и натиск върху опонентите. Сектор "Сигурност" се превърна в репресивен апарат, на моменти от сталински тип. Преди години това с подобна характеристика се отличаваше само ДАНС, но сега заразата е в цялата система. Който работи, постига резултати и рискува живота си бива изхвърлен. Важните постове се превърнаха в пристан за впиянчени некадърници и нагаждачи, готови на всичко заради единия келепир.

Заслуга за разгрома на МВР обаче има и прокуратурата. Вместо да ръководи разследвания, да събира годни доказателства за пред съда, да защитава обществения интерес и закона, нейни висши представители се замесиха в нечистоплътни схеми и задкулисни интриги. Над всичко това стоеше и продължава да стои кръгът #Кой. Това вече е банален факт, но пораженията от този зловещ модел са толкова колосални, че още години наред ще повтаряме злокобното Кой...

Не се заблуждавайте: Пеевски и кукловодите му от задкулисието нямаше да могат да направят и една крачка, ако нямаха подкрепата на управляващите през петнайсетина години. Сегашното управление продължава тази отвратителна "традиция". Нервното отричане само засилва съмнанията и убеждението за връзки на висшия управленски клир с въпросния кръг.

Реформите са закъснели фатално. Дори сега, когато униформени са на улицата, управляващите така и не намират начини да ни убедят, че са готови за промени. Люшкат се между нападките и заплахите, между обещанията и опитите да провокират спасителни мероприятия. Те просто нямат елементарни идеи, нито цели. Единственият им блян е придобиването на все повече власт. И пари. Професионалистите в МВР и службите са унизени, а немалка част от тях прокудени. Некадърниците, колкото й да са полезни като маши, няма да сътворят нищо смислено. Оставките на министър Бъчварова и недоразумението Георги Костов няма да промени нищо. Нужен е експертен радикализъм без да бъдат нарушени правата и на един служител.

Като капак на цялата идиотщина управлението разчита пеевските медии да му изграждат обществен авторитет, което прави картината съвсем гротескна. Защото самите пеевски медии отдавна са компрометирани. Те бяха превърнати от техния владелец в машина за оклеветяване и рекет.

Нерядко български полицаи изглеждат неугледно, груби са, не зачитат правата на гражданите, склонни са към корупция, не блестят и с професионализъм. Но за това вината е в ръководството на ведомството в частност и на политиците като цяло. Именно те създадоха система, която да обслужва тях, а не за защита на гражданите. Това трябва да се промени. Ще е страшно трудно, но без истински реформи фаталните последици няма да ни подминат. Вече се появяват информации, че в мътната вода сред в ДПС опитват да провокират предсрочни избори, та да управляват в следващ кабинет с ГЕРБ, на мястото на Реформаторския блок и патриотите. Пропагандната им машина - същите споменати медии - вече тръби в тази посока. Ако не се направи нещо спешно и умно, хаосът не ни мърда. Кръв и барикади - също. Хората са жестоки, когато ги предават и унижават непрекъснато. Чувството, че си Ким Ир Сен, Сталин, Бай Тошо и Путин едновременно е подвеждало не един временен победител.  

 

Огнян Стефанов 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 208| 34097 |09.07.2014 ГЕРБ да си опичат акъла, стига са пласирали агенти във властта . 47| 43024 |09.05.2012 Стига рев за Дъбене! Всички села са зле! . 27| 12637 |28.11.2009 „АА”: Оскотяхме от пиене, стига толкова!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads