Реклама / Ads
69| 32356 |11.11.2011 ГЛАСЪТ

Страната на срама

.
Заради психари, корумпирани, лицемери и изкуствени персонажи светът гледа на България с ирония и неприязън. Спасението е да назоваваме нещата с истинските им имена
 

В Израел има Стена на плача. Хора от цял свят се стичат пред нея, молят се и оставят на листчета съкровените си желания в очакване да се сбъднат. У нас „стена плача” наричат мястото, където се изнасят резултатите от кандидатстудентските изпити. Неравностойно сравнение. Както много други, впрочем. За повечето неуспели зрелостници и двойкаджиите това си е „стена на срама”, но й казват другояче за благозвучност и от съжаление към двойкаджиите. Българите не обичаме да си признаваме, когато сме се провалили. Една национална Стена на срама би ни помогнала да се избавим от този комплекс. Час по-скоро трябва да започнем да говорим за грешките си, без това да се счита за невъзпитано. Не е нужно да си зъл, но критичен и ироничен – задължително, казва писателят Сан Антонио.

У нас нравите са по-различни, дари след падането на Берлинската стена. Живеем като на прикритие. Смеем се на абсолютни простотии, но умните неща подминаваме с мълчание. Да не ни заподозрат в мисловна дейност...

Така я караме, а не бива  Тъкмо стана ясно, че обвинителният акт срещу Алексей Петров и съратниците му от „Октопода” е вече в съда, и веднага се появи контрановина: ген. Веселин Пенгезов е възстановен на шефското място в Софийския апелативен съд! Браво и ужас – това са имената на двете емоции. Сами изберете коя къде да закачите. Пенгезов го върна петчленен състав на Върховния административен съд начело със съдия Галина Солакова. Това не бива да се забравя. Както и че няколко адвокатски колектива отворили шампанско по този повод, а обвиняеми по няколко знакови дела се прегръщали като братя.

Ген. Пенгезов бе освободен от Висшия съдебен съвет заради замесването на името му в скандал с евтини имоти в Приморско. Установено бе, че право на строеж като „социално слаба” е получила дъщеря му Ана Пенгезова. Срещу 2200 лева горката девойка придобила право да строи върху общински имот на брега на морето. Още по-шокиращо бе разкритието, че семейството на Пенгезов живее в една от най-скъпите сгради в страната, известна като „Белия дом”. Всичко това бе гарнирано с предхождащи съмнения около избора му за шеф на Софийския апелативен съд.  Железният Пенгезов обаче не се смути и отпразнува назначението си в резиденция „Лозенец”. Почетоха го верни другари, между които президентът Георги Първанов и тогавашният вътрешен министър Михаил Миков. Купонът съвпадна с деня на траур в памет на загиналите 16 българи, пометени от автобус край Ямбол. Нещо, което вече се превръща в традиция.

Решения като това на ВАС за Пенгезов поставят в конфузно положение понятието „справедливост”, олицетворявано от гръцката богиня Темида, римската Юстиция и египетската Ма’ат. Срамуват се дори невръстните дъщери на Темида – Дике и Астея, но кой ти гледа. Ето например Сергей Станишев. Втора седмица след изборите той продължава да търси вината за неудачите в БСП у ГЕРБ и Бойко Борисов. Очевидно насаденото чувство за непогрешимост не му позволява да изрече простите думички „Честито на победителите” и „Извинявайте” - на своите. След всички избори има победители и победени. За да печели, Станишев трябва да се научи да губи. В противен случай огромното му желание за реванш може да го заведе в една тъмна гора, където скрит в засада го очаква другарят Първанов. Нищо не може да го спаси, дори Киплинг и неговата „Книга за джунглата”. Такъв е животът.

По подобен начин се държи и вождът на оцелелите „сини” Мартин Димитров. И той не признава, че носи вина дясното да се свие до един резерват хора. Така и не разбра, че в лулата на мира старите партийни муцуни му сложиха отровно биле вместо сух прахан, а той дърпа ли дърпа лютивия пушек, самозалъгвайки се, че скоро ще го обгърне розов облак...

Но не само от политиката трябва да се чувстваме неудобно. Някогашната актриса Ирен Кривошиева направи много в тази посока. Звездата от соцкиното се върна след двайсетинагодишен престой в Америка и заля публичното пространство с личните си драми и щения. След странните и леко объркващи интервюта написа автобиографична книга, която разлюла наивния читател между гърдите на Чочарка, братчетата на Гаврош и бедрата на Емануела. В крайна сметка всички разбират, че Кривошиева не си е губила времето и била истинска мъжемелачка Най-много обаче й се иска Стефан Данаилов публично да признае, че е баща на детето й. За да е циркът пълен, синът й откровеничи, че няма нужда от баща, защото вече има такъв и това е Господ. Дали пък Ирен не е всъщност новата Дева Мария?

Може би отговорът се крие в главата на пламенната Илиана Беновска. За десетина дни три пъти експресивната дама блесна в ролята на Сабина (руски вариант на Лудото Ленче), затруднила някога дори Фройд и Юнг с поставянето на диагноза. Невъзможно е да се предадат думите, гримасите и жестовете на Беновска в НДК на двата тура на изборите. Едно обаче е ясно: тя се възприема като последна инстанция, единствен борец срещу медийния монопол и лого на Морала с главно М. И понеже в изборните нощи в НДК не се мяркаха представители на „Св. Наум”, наложи се в ролята на психотерапевт да влезе премиерът Борисов. Постижение, без всякаква ирония, достойно за БПА (Българската психиатрична асоциация), за Световната такава и за Хавайската декларация от 1983 г. за защита на психично болните. Или както се изрази Христо Стоичков след поредната акция на Беновска: „Сядай на трактора, че си е е...о майката!” И Ленин би завидял на тази прямота...
Беновска е от кръга на Алексей Петров. В момента го защитава всеотдайно, но не бе толкова отдавна времето, когато го смяташе за доказан бандит. След време, ако нещата... но това си го знаем.

Към Стената на срама се е устремила и проф. Елка Владова Името й се появи (колко логично) в новата формация на Алексей Петров – Трактора ЕКИП. Факт, който провокира поне три въпроса: това митничарката Владова ли е, която бе обвинявана в далавери, контрабанда и какво ли още не? Ако е тя, кога е станала професор и по какво. Всезнаещият Гугъл не свързва по никакъв начин името Елка Владова с научна титла. Тряктора обаче както винаги знае повече от Гугъл. Милиционерският му нюх е показал, че Владова наистина е професор по специалността „далавери в митниците”. От родината на Швейк пък долетя новината, че някой си Витко Витков раздавал хилядарки на някакви хора, за да го направят посланик в Прага. Очевидно и в Чехия здравеопазването има проблеми.

Сега внимавайте! Теодора Стефанова, известна (предимно у нас) като личната гадателка на Берлускони, се опитва да привлече вниманието с поредната порция безумни пророчества, подходящи за тест на олигофрени До 2016 г. Европейският съюз щял се разпадне и да съществува под друга форма – ще има структурни промени. Решението на кризата в Гърция щяло да е временно, а гръцкият премиер щял да си тръгне. Колумб – та това беше ясно и на кучетата от квартал Факултета. Френският президент Никола Саркози пък щял да загуби изборите. Канцлерът Ангела Меркел също щяла да има проблеми, но към 2016 г. Най-трудна за целия свят щяла да бъде 2012 г. България била богоизбрана страна, но българите трябвало да сме по-позитивни (как пък никой не се сети). Не знам дали знаете, но на Теодорчето тези неща й ги нашепва някакво зелено човече Унилсън от планетата Ванфим. Ще я разочаровам, както и нейните фенове, но на 11 ноември 2011 г. от Белия дом в САЩ официално съобщиха, че няма доказателства за съществуването на извънземни. Сори.

В известна степен тази новина се опровергава от българските щангисти. Докато един от тях е обвинен в Бразилия, че е наркомуле, други пък бяха изгонени от Световното първенство заради непредаден списък с адреси и телефони на Световната федерация. Както се казва, да влезе убитият...

За да се гордееш с нещо, трябва да има с какво да го сравниш, е казал още Пеерикъл и дал пример с героите и предателите. Било е в древността, но и до днес важи. Не може да се правим, че всички са готини и вършат само добри неща. Това просто не е вярно. В култовия сериал „Ало, ало” Френската съпротива и английските офицери са показани като пълни идиоти, но това не прави заслугите на Франция и Англия за победата над фашизма по-малки. В днешно време да кажеш, че Берлускони и Саркози си падат по тънката част, е все едно си казал „здрасти” на съседа. Ако кажеш обаче, че Първанов е женкар – това е обида. Може и да си изпатиш.

От друга страна, някаква кака се прави на Господ и предсказва дивотии, но медиите й дават трибуна, защото тълпа кретени й вярват, макар да се вижда и от самолет, че женицата става единствено за слугиня. Други пък се изживяват като стожери на морала и справедливостта, макар около тях да вони на предателство и продажност като в екарисаж. Опомнете се, бе, хора. Лицемерието и съпътстващото го българско търпение са на път да ни затрият от европейската карта. Време е да казваме открито кои са свестните хора и кои - боклуци.

Много е просто: Дами и господа! Елвис напусна сградата! Или: Дами и господа! Тези са луди, не ги пускайте в сградата!
Довиждане.

Огнян Стефанов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 27989 |07.11.2011 Четвърти километър . 28| 25165 |07.11.2011 Счетоводителите стават шпиони на ДАНС . 34| 22672 |02.11.2011 Лето 2011: изборната менажерия . 34| 27005 |31.10.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads