Реклама / Ads
29| 22592 |31.12.2019 ГЛАСЪТ

Тайната е разбулена: Ето кой е отговорен за водната криза в Перник

.
Изобретение по принуда...
Според Бойко Борисов виновни за водната трагедия в Перник са кметовете и сушата. По-късно премиерът допълва, че прокуратурата и МВР разследват и който каквото е вършил да си носи отговорността. Звучи добре, но от министър-председателя се очакваше да посочи виновните за лошото управление на ВиК – Перник.
 

Това е в правомощията му по силата на Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация. Не го прави, неясно защо.
 

Кой кой е в Пернишкото дружество ВиК?

Съгласно последната пререгистрация на основния капитал с дялово участие е разпределено между Държавата и Общините в Пернишка област, както следва:

 

Държавата представлявана от МРРБ 2091 дяла - 51%

Община Перник 1394 дяла - 34%

Община Радомир 328 дяла - 8%

Община Брезник 123 дяла - 3%

Община Трън 82 дяла - 2%

Община Земен 123 дяла - 2%

 

Тези субекти са собственици, те са заинтересованите страни дружеството да функционира правилно. Това обаче не става и се стига до кризата.






Петя Аврамова е министър от 20.09.2018 г.

Николай Нанков е министър от месец май 2017 г. След катастрофата на автобус до Своге с много жертви той подава оставка. По-късно премиерът Борисов го назначава за зам.-министър в същото министерство.

Лиляна Павлова става министър на 7.09.2011 г. На мястото на Росен Плевнелиев, който се кандидатира за президент. Павлова е министър и във втория кабинет на Борисов.

Росен Плевнелиев е министър на МРРБ от 2009 до 2011 г.

 

Като министър на МРРБ през 2016 г. Лиляна Павлова заявява:

Рехабилитацията на яз. „Студена“ става със средства от държавния бюджет.  32 млн. лева ще бъдат дадени за цялостна рехабилитация на язовирната стена и водопроводната мрежа. Ще се изгради и пречиствателната станция за питейни води. Този язовир е строен преди 60 години . Ще гарантираме на перничани чисти и питейни води. Това гарантира преди всичко живота и здравето на хората. Правителството инвестира за първи път в нови язовири за питейни води със средства на държавния бюджет и с подкрепата на Световната банка. Това е инвестиция от общо 150 млн. лева. Проектът за язовир „Студена“ е толкова специален, толкова нов, че по никакъв начин водоснабдяването на перничани няма да бъде ограничавано“.

 

Хората са повярвали на Лиляна Павлова. И са сбъркали.

 

Информация има, действия - не

 

Министерството на Регионалното развитие и благоустройството е било регулярно уведомявано от Хидровъзел „Студена” за: нивото на язовир „Студена”, количеството вода на изход от язовир „Студена” и контрол на работата на дренажните помпи в дренажната галерия на язовирната стена.






На 09.11.2016 г е даден старта на „Проект за развитие на общинската инфраструктура, Проект за рехабилитация на яз.„Студена”, финансиран от Европейската банка за възстановяване и развитие. Вместо подобрение се стига до воден режим.

 

Довеждащи водопроводи-Общата дължина на довеждащите водопроводи е 490,05 км. Главни водопроводи - най-важните основни водопроводи в мрежата са тези за доставка на вода от източници с голям воден капацитет. От язовир „Студена”до пречиствателната станция за питейни води има два водопровода. Единият е основен бетонен водопровод с яйцевидно сечение с размери 1,75 х 1,2 м и дължина 8455 метра. Вторият е авариен стоманен водопровод с диаметър 800 мм. От ПСПВ – гр.Перник по стоманен водопровод с диаметър 1200 мм се водоснабдява град Перник и част от селата на Община Перник. От „Витошките водохващания”, по чугунен водопровод с диаметър 250 мм,водата се подава към град Перник и населени места в община Перник. От ПСПВ -град Брезник по два основни водопровода - единият, стоманен с диаметър 250 мм е за водоснабдяване на град Брезник, а другият -от азбестоцимент с диаметър 150 мм - за водоснабдителната група „Брезник-Секирна”.

 

Всякаква повреда може да доведе до сериозно прекъсване на доставянето на вода до потребителите. Това означава висок риск за осигуряване на питейна вода. Състоянието на основните преносни водопроводи е лошо. Те са изградени преди повече от 50 години. Основните проблеми са течове, причинени от корозия на стоманени тръби или от неправилни връзки между бетонни или азбестоциментови тръби. Рехабилитацията на тръбите за гарантиране сигурността на водоснабдителните мрежи е необходимост с висок приоритет.

 

Техническото състояние на водоснабдителните мрежи в областта се дължи най-вече на тяхната възраст. Повечето от мрежите са на повече от 50 години. Цялата дължина на водоснабдителната мрежа е с изтекъл амортизационен срок, включително чугунените и стоманените тръби. Това означава, че в момента състоянието на водоснабдителните мрежи е лошо и води до множество течове.Освен това азбестоциментовите тръби представляват сериозен проблем, поради своята ненадеждност и потенциалните рискове за здравето.

 

Документи за управление и контрол колкото щете, но на кой му пука…

 

39 наредби, поправки в Закона за водите, Закон за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, ЗУТ, Закон за измерванията уреждат дейността по експлоатация и ремонт на водните съоръжения. За прилагането и спазването отговаря МРРБ. Отговаря, но нищо не се случва…






Защо? Трябва да отговарят преди всичко министрите. В Постановление на Окръжна прокуратура Перник от 10.12.2019 г. се казва, че министрите на регионалното развитие Петя Аврамова и на околната среда и водите Нено Димов са виновни за водната криза в Перник. В документа е записано, че с бездействията си министрите не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото, в резултат на което са последвали щети и вреди за човешкото здраве. 

 

Решението вече е препратено към Спецпрокуратурата.

 

Отговорност обаче носи и министър-председателят. Съгласно действащата българска Конституция министър-председателят:  

- предлага структурата на Министерския съвет за одобряване от Народното събрание;
- избира и предлага за одобряване от Народното събрание министрите в кабинета си;
- назначава и уволнява заместник-министрите на министерствата и другите ръководители на ведомства, които са пряко подчинени на МС.

 

УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК
на Министерския съвет и на неговата администрация
Чл. 10. (1) Министър-председателят ръководи общата политика на правителството и координира дейността на членовете на Министерския съвет по нейното осъществяване.

 (2) Министър-председателят ръководи текущата дейност на Министерския съвет, като утвърждава дневния ред, свиква и председателства заседанията на правителството.

Чл. 12. (1) Министрите са централни еднолични органи на изпълнителната власт със специална компетентност, които осъществяват държавната политика в ръководената от тях сфера на обществения живот в съответствие със законите и приетата от правителството програма за управление на страната.

 

 (2) Министрите осъществяват общо ръководство и координация на дейността на създадените към тях държавни комисии, изпълнителни агенции и други административни структури.

 

 (3) Министрите осъществяват координация на дейността на държавни агенции, държавни комисии и други административни структури към Министерския съвет, когато това им е възложено с акт на правителството или със заповед на министър-председателя.






След всичко това става ясно кой носи отговорност за водната криза в Перник. Разбира се, в момента абсолютен приоритет е осигуряване на вода за перничани. Успоредно с това обаче трябва да се търси отговорност от виновните за нея. А каква е гаранцията, че Николай Нанков и Петя Аврамова, които досега не са разрешили проблема, ще го направят сега?

 

И какво прави там икономическият министър Емил Караниколов? Как ще му се търси отговорност ако сгафи нещо?

 

Екип на Фрог нюз

 

П.П. Какъв е сценарият оттук насетне? Виновни, които ще бъдат посочени от управляващите: социализма, Иван Костов, Пламен Орешарски, Корнелия Нинова... Рефрена ще е: да оставим МВР и прокуратурата да си свършат работата. "Работата" ще се върши дълго време, докато темата се размие и бъде засенчена от следващи скандали... Лиляна Павлова ще си остане вице на Европейската инвестиционна банка. Николай Нанков ще продължи да е зам.-министър на МРРБ и любим спътник на Борисов за обиколките с джипа. Ако положението стане напечено в ролята на бушон ще влезе Петя Аврамова... Видните анализатори проф. Антоанета Христова, Георги Харизанов (бивш шеф в "Напоителни системи" сега телевизионен шеф...), депутатът Тома Биков и депутатът Георги Марков ще отбележат, че ГЕРБ е излязла от скандала "воден режим" още по-сплотена и силна, а лидерът й Борисов с още по-голямо доверие. В международен план...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 25867 |21.10.2019 Строго секретно! Тайната мисия на Петимата в САЩ и мистерията с двете снимки . 19| 101638 |07.02.2019 Разкрита е супертайната за посещението на Цацаров и Маринов в Дубай . 31| 15980 |22.12.2013 Ходорковски - тайната целувка между Путин и Меркел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads