Реклама / Ads
26| 10066 |12.10.2013 ГЛАСЪТ

Танц със саби и съдия срещу 9 българи юнаци в Ереван

.
Ето така те стигнаха до победата...
България бе близо до епично реми с 9 оцелели футболисти в Армения. Дори победа бе реална, защото имаше100-процентови положения, които щяха да принудят гермаския съдия да търси други начини, за да осигури загубата на нашия тим.
 
Но все пак чудото не се случи, въпреки усилията и волята на нашите състезатели. Без изключение всички те заслужават уважение и аплодисменти за поведението си на стадион „Республиканский”, където 12 000 арменски фенове показаха що е омраза.

Голове на Арас Йозбелис и Юра Мовсисян, и жестоки съдийски отсъждания на германеца Феликс Брих ни причиниха тежка загуба и усещане за несправедливост. Господ в петък вечерта бе забравил за нас. Не успяхме да удържим дори равенството, което ни оставяше в играта за плейоф.

Във вторник приемаме Чехия у нас. Ако бием запазваме някакъв шанс, но по-важно е да покажем, че сме отбор и не се предаваме до последно. Запалянковците ще разберат и ще оценят. Не онези с качулките, които посрамиха „Левски” и целия български спорт. Те не са част от истинската игра... Но това е друга тема.

Какво стана в Ереван.
Реферът изгони в 44-ата минута Николай Бодуров с директен червен картон. Секунди след това Йозбелиз вкара прецизен гол, който при по-добра реакция от страна на вратаря можеше да бъде спасен. Нейсе... Продължихме напред с хъс и упорство.

Изравнихме като по ноти с брилянтен фаул на Ивелин Попов. За съжаление същият Попов и Станислав Манолев изпуснаха 3 стопроцентови положения. Сякаш някой бе орисал нашите момчета да пропукат такива златни шансове по време на всички мачове в квалификациите.

Арменците дадоха всичко, за да стигнат до победа, която за тях бе историческа. Сякаш играеха танцът със саби на Хачатурян. Изпробваха всичко, а и личеше огромното желания за мъст – да си върнат за случилото се преди година в София, когато след непредизвикани грубиянщини двама техни футболити бяха изгонени. В Ереван съдията изгони двама от нашите - Светослав Дяков и Бодуров. Така им се получи на арменците да се докопат до победата – иначе нямаха шанс.

Селекционерът ни Любослав Пенев е абсолютно прав: станахме добри, почнахме да побеждаваме и се превърнахме в неудобен отбор. Моментално съдиите се заеха да ни поставят на мястото ни, сиреч по-далеч от фаворитите. Иначе няма как да се обясни слепотата на съдията, който не показа червен картон за бруталните фалове срещу Георги Миланов, например.

И пак стигаме до онази шекспирова фраза, че „има нещо гнило в Дания”. Дори и клише, тя изведнъж стана актуална. Очевидно някои кръгове в световния футбол предпочитат именно Дания да играе на Мондиала в Бразилия, а не ние.

А арменците... Те стигнаха дотам, да изразяват открита омраза към нашите спортисти и към страната ни. Защо? Заради някакъв мач и заради комплексите си на малка футболна сила? Излишно е да им се припомня историята и какво са направили българите за тях в трудни времена. Излишно е да споменаваме и Яворов с прекрасното му стихотворение, каквото дори арменец не е написал... Оставаме с успокоението, че тъпите и агресивни изяви в Ереван са дело на арменски лумпени, побратими на нашите лумпени.

Нека се радват. Постигнаха така мечтаната победа и си отвикаха, че сме цигани. Да са живи и здрави.

Ние пък може да съжаляваме за световното, но нямаме основание да се срамуваме от националите и техният треньор Любо Пенев. Те играха така, както трябваше да играят. Просто липсваше шанс, късмет и дявол знае какво още. Не се получи. Този път.

Но не сме с наведени глави и не ни е срам.

 

Румен Попов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 42587 |07.05.2012 Казашки танц удря кючека в БФС: Стоичков срещу Боби Михайлов . 26| 11306 |20.11.2009 Ром, Бенатова и съдия във вихъра на справедливостта . 14| 7998 |16.12.2008 Политиците и честните хора вече танцуват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads