Реклама / Ads
37| 12469 |14.02.2019 ГЛАСЪТ

От толкова скандали аха да се счупи клона, ама не

.
Корупционните скандалите у нас започнаха да се препъват един в друг. Докато един тръгне да надига глава, друг вземе че го измести. Тъкмо вторият започне да се разраства, трети неочаквано го отвява. Близо 10 мегаскандала, кой от кой по-заплетен, се завихриха у нас в последно време. При подобни ситуации в нормалните държави правителсвата си тръгват на десетата минута. У нас, обаче властта няма такива скруполи.
 

Социалистите смятаха, че с аферата „Ало, Банов съм“ ще докара предсрочни  избори. Или най-малкото, че разкритията за игра в полза на частна фирма от страна на министър, ще държи влага на управляващите поне няколко месеца. Очакванията бяха подкрепени и от активността на прокуратурата. И докато притихнали очаквахме развръзка, една медия от Великобритания ни върна три години назад. Разкритията за отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев и неговия син потвърдиха съмненията ни, че българските служби отдавна са част от задкулисието и работят по прикриването, а не по разкриването на престъпления. Главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на МВР Младен Маринов направиха жалък опит да ни убедят, че са си свършили работата както трябва, но повече нямало какво да се направи. Оказа се, че има...


Затова и доверието в институциите съвсем изтъня, заради десетките въпроси, които станаха без отговори. Капак на всичко се оказаха разкритията на президента Росен Плевнелиев. Той сподели, че до него не е достигнала и грам от чувствителната информация за посегателството срещу един от най-сериозните хора във ВПК. Усетила ли е ДАНС присъствието на хора от ГРУ у нас? Знаели ли са агентите от родното ФБР какво правят руски шпиони на наша територия? Ако да, какво са предприели и защо случаят с отравянето  на Гебрев е бил спестен в докладите, които по закон би трябвало да се предоставят на държавния глава? Защо извършителите и до днес са останали неизвестни за нашите служби за разлика от британските? Щеше ли да се задвижи машината на родното разследване преди дни, ако случаят „Гебрев“ не беше гръмнал от чужбина?  Управляващи и прокуратура пък се правят на разсеяни за данните, че офшорката "Виафот", свързана с Делян Пеевски се мъчи да прилапа предприятието на Гебрев-оръжейния завод ”Дунарит”. Не случайно анализатори направиха връзка между отровата и меракът да се посегне  на  "Дунарит".

 

Докато се опитвахме да търсим отговорите, на бял свят „възкръсна“ позабравена история. От АПИ ни зарадваха, че „Джи Пи Груп“ ще строи тунел „Железница“. Ама как така, нали фирмата публично се отказа от проекта заради скандалните разкрития на „Биволъ“ за нагласени процедури за печелене на обществени поръчки? Нали Бойко Борисов лично нареди  „Джи Пи“ да бъде извадена от  проектите с държавно и европейско финансиране? Така е, казаха управляващите, ама отказът на дружеството не бил писмен. Те пък се оправдаха, че ще строят в името на обществения интерес. С една дума-правят го за наше добро. „Невиждан цинизъм. Държавата официализира този вид корупция-злоупотребата с обществени средства и еврофондове“, коментира  пред екипа ни журналистът Асен Йорданов. И напомни, че прокуратурата не е направила нищо по случая с разкритията за „Джи Пи“. Фирмата говори като обиграните депутатите, които всеки ден се скъсват да обяснават, че каквото и да направят, всичко е в името на народа. А той, милият, все  си мълчи!

 

Докато пренощуваме с мисълта дали трябва да вярваме на думи, събуждаме се и хоп-скочихме в нов филм. Оказа се латиноамериканска сапунка. Петролната компания на Венецуела е превеждала  по сметка в българска банка милиарди евро. Преди три дни, обаче от САЩ нададоха вой и нашите служби се раздвижиха по сигнал за пране на пари. Къде са били досега, един Господ знае. Занизаха се пак въпрос след въпрос.


Между тези скандали път си проправиха и чисто нашенски дела като това, че общините на ГЕРБ и ДПС са получавали милиарди, за сметка на тези от БСП. Оказа се, че общата сума, отпусната с постановления на МС, за периода юли 2017 – декември 2018г. е 547 812 988лв., разпределена в 177 общини. Общините, управлявани от ГЕРБ са получили 394 056 466 лв., от ДПС - 94 186 718 лв., от други партии, МК и ИК - 48 700 295 лв., от БСП – 10 869 509 лв. Забележете-до края на 2018 г. 88 общини с население 1 300 000 жители не са получили нито един лев допълнително финансиране за ремонт и изграждане на общинска инфраструктура – пътища, водопроводи, училища, читалища, храмове. Нито лев! Но народът какво-нищо!


Без много емоции в медиите като по терлици премина информацията, че ООН е информирала 320 държави и организации за отвличането на либийския танкер в България. А министрите на Борисов се надпреварваха да обясняват по тв студията, че става дума за частноправен спор. Главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на МВР Младен Маринов отидоха на крак в ОАЕ, за да си говорят за борбата с тероризма, както съобщиха пресцентровете на ведомствата им. В същото време ЕК предложи Саудитска Арабия да влезе в списък, свързан с пране на пари и тероризъм.

 

Ако свежите спомени по случайност ви върнат към историята с апартамента на финансовия министър Владислав Горанов и проверката на КПКОНПИ за конфликт на интереси, не се радвайте, защото ще ударите на камък. От този храст заек не чакайте, защото резултатът е засекретен. Поне засега. " Всички разкрития за Гебрев, „Виафот“, отравянето и парите от Венецуела водят до един център", обясни Асен Йорданов. По тези теми политиците дружно мълчат. Без значение дали са от ГЕРБ, ДПС, БСП или от Патриотите. Вероятно защото същият този център ги ръководи и тях. Да не са луди да отхапят ръката, която ги храни. Народът и той като политиците ни - мълчи!


И днес не ни беше скучно. От ранни зори се развихриха междупартийни скандали и скубане на коси заради промените в Изборния кодекс. Изплуваха подозрения, че управляващите правят всичко възможно, за да си гарантират победата на следващите избори. Основателни са опасенията, че сме на крачка демокрацията ни да бъде напълно погребана. Докато пишем тези редове, гръмна нова сага. От БиБиСи ни "изненадаха" в гръб: Българи ръководят мрежа за продажба на кучета за боеве в Европа.  Значи отваряме нова страница. Да видим докога?  Ако след всичко това животът продължава да ви изглежда скучен, може да се впуснете в рефрешнатите разпри по „вечните“ злободневни  теми като „за“ и „против“ абортите, „за“ и „против“ ромите, „за“ и „против“ кафето и рукулата.


Мълчете!  To be continued!

 

Екип на Фрог нюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 18330 |21.06.2018 Г-н Цветанов, то бива лицемерие, ама чак толкова.... . 24| 27718 |04.01.2018 Счупихме тъпомера: От Бай Тошо до Бай… Бойко. Израел и Иран . 6| 17465 |05.04.2017 След поредните скандали, кого прокуратурата няма да пипне . 16| 13425 |16.03.2017 Новият правен съвет на президента – с дъх на скандали и...ДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads