Реклама / Ads
0| 5078 |26.03.2007 ГЛАСЪТ

За торeнтите или не дотам светлото европейско бъдеще

.
Почти всички български сайтове за музика и филми са затворени за неопределен период от време. Това включва и сървърите на интернет доставчици, от които беше възможно да се тегли музика и филми. Спор няма, че полицейската акция е в съответствие с политиките и разпоредбите на ЕС. Почти всички страни-членки се стремят да противодействат на така-нареченото интернет пиратство под натиска на музикалната
 
Като член на ЕС България не може да действа по друг начин. Както в другите страни от ЕС, така и тук правителството ще лиши активното поколение от възможността и правото да гледа филми и да слуша музика.
На пръв поглед това твърдение изглежда прекалено крайно. Какво толкова, просто ходете на кино и си купувайте музика. Но приликите между България и другите ЕС членки свършват дотук. Няма как да не обсъдя и положението в САЩ, тъй като все пак повечето филми и песни, които се теглят тук (а и навсякъде по света) са американски.
Един авторски диск с музика струва около 25 лева. В САЩ един диск е около 25 долара. Статистиката на американското бюро по труда за 2002 г. показва, че средната годишна заплата е 36 764 долара. Това прави около 3000 долара на месец. Да приемем, че средната заплата в България е 600 лева (реалната е толкова, като отчетем ролите на сивата икономика, двойното счетоводство и укриването на доходи) или 400 долара. За човек, изкарващ 400 долара на месец в САЩ би било комплимент, че е социално слаб. Най-много да ти пратят цветя, защото с тези пари трябва да си умрял.
В България заплатите са измежду най-ниските в Европа и със сигурност най-ниските в ЕС. Дори румънците изкарват повече от нас. Ако един немец или англичанин може да си позволи да ходи на кино и да купува авторска музика, то един българин не може. А и доходите на младите хора в България, тези които теглеха от Арена, са нищожни, граничещи с несъществуващи.
Пиратството ограбва. Спор няма, “безплатното” (плащаме интернет) теглене на музика нанася щети на българските музиканти. Те го изтъкват при всяка възможност. Обаче в една страна, където лекарите взимат 200 лева на месец, щетите понесени от музикантите далеч не са най-големия проблем. Що се отнася до чуждестранните, световно известни музиканти, те спокойно могат да минат без постъпления от българска страна. Това са го преценили, все пак Арена е американски сайт.
Разбира се, това не променя факта, че е незаконно да се тегли безплатно. Парите, които плащаме на интернет доставчици не са малко. Да използват част от тях като компенсация за авторски права вместо да конфискуват компютрите на децата. Но едва ли ще го направят. Защо? Защото е твърде лесно и твърде логично. МВР предпочита да организира гръмки полицейски акции и да отчита дейност пред великите сили от ЕС. Разликата между българската действителност и тази в Европа е от тук до Луната, но това не се взима предвид.
Храната и тока в България са на европейски цени. За парното се каза и написа твърде много. В една европейска страна фирма като Топлофикация не би могла да съществува. Но тук си е жива и здрава и просперира на гърба на крайния потребител. Ако ще възприемаме политиките на ЕС, да ги възприемаме във всяка една насока. Защо оставяме незаконни фирми и безскрупулни бизнесмени да вилнеят безнаказано? Защо 16 линейки в окаяно състояние обслужват цяла София, град с 2 милиона население?
Дотук с реторичните въпроси. В заключение ще изтъкна, че преди време бяха разкрити терабайтове музика и филми, изтеглени незаконно от служители на МВР. Ще ви оставя сами да си направите изводите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 8527 |22.04.2024 Внимавайте какво ще ви кажат за пуделчетата, чекмеджетата и корупцията! От това зависи как ще живеем . 35| 45412 |20.04.2024 Защо 20 април не е национален празник: Познайте, какво щеше да стори Бенковски с Главчев и Борисов . 7| 6764 |19.04.2024 Хубаво е да си министър, дявол да го вземе! Новите отровители или какво е газлайтинг? . 25| 10409 |17.04.2024 Няма вече "Мутри, вън!". Има сделка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads