Реклама / Ads
27| 73198 |20.11.2016 ГЛАСЪТ

Триумвиратът Цацаров, Борисов, Пеевски – злото е тук

.
Някой да не ни харесва?...
Трябва ясно да се изрече най-сетне причината за наказателния вот. Това е протест срещу триумвирата между Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Делян Пеевски. Този съюз е ядрото на т.нар. модел #Кой. Идеологическата платформа е: властта - в ръцете на задкулисието.
 
Първият триумвират е създаден 60 г. пр.н.е. между Гней Помпей, Гай Юлий Цезар и Марк Лициний Крас. Велики римски пълководци и политици, които в крайна сметка се изпокарват, а животът им завършва трагично... Най-добре управлението им е описано от Цицерон. Освен това тези тримата са правили всичко в името на Рим и неговото величие, колкото и клиширано да звучи. Нашата „тройка” тъкмо обратното – докара страната и гражданите до ръба на пропастта. Никакви лъжи и манипулирани данни за икономически растеж и благополучие не могат да скрият истината. Хората я прозряха и показаха отвращението си пред урните. Приказките на Борисов и кръжеца от неколцина министри и депутати за някаква битка с популизма е 24-каратово лицемерие.

Важно е да се подчертае и друго: ако в първия римски триумвират Цезар е имал доминираща роля, в нашенския вариант не Борисов е водачът. Друг/и дърпат конците...  

Да, Борисов е знаел, че Цецка Цачева не става за президент. Честно казано не става и за шеф на Народното събрание. Посочи я, за да си отвори вратичка за напускане.

 

Трябват му няколко месеца, за да изчисли шансовете си да се завърне на бял кон. Ако не се получи, ще се стопи в мъглата на късата българска памет.

 

Д-р Тони Филипов (Стойко Тонев) изброява онзи ден 6 грешки на Бойко Борисов в свой анализ, които доведоха до падането на кабинета Му. И шестте са налице. Споменавам това, защото въпросният анализ е от малкото, които отразяват действителността такава, каквато е. Разбира се, налични са глупостта и самонадеяността. Но зад грешките се крие нещо. Нещо коварно, бъдете сигурни.

 

Премиерът в оставка Борисов през 2013 г. е знаел за плана КТБ да бъде съборена. Имало е сбирка на важни лица в държавата още през лятото на 2013 г., на която са обсъдени действията по ликвидацията на КТБ. Той е информиран надлежно. На съвещанието са присъствали висши прокурори, двама министри, шеф от БНБ, депутати и един от главните свидетели на държавното обвинение – Бисер Лазов. Твърди се, че има запис от тайната сбирка, който доказвал, че фалирането на КТБ е политически заговор. Целта не била само унищожението на Василев и бизнеса му, но и срив на финансовата система. Това трябвало да се случи, докато Борисов е в опозиция, за да не бъде уличен в съучастие. Освен това било предвидено след това да си припише заслуги за връщане на стабилността. Известно е, че и други банки са били в списъка за атака, ако поради някакви причини КТБ удържи на удара. Подчертавам: не само една, както се смята от мнозина. На това съвещание е обсъден и вариантът с т.нар. „убийство на Пеевски”, за да се легитимират репресивните действия срещу Василев и бизнеса му.

 

Маските на Борисов

 

Когато Борисов и ГЕРБ се върнаха във властта, едно от първите неща, които той заяви, бе, че знае виновните за фалита на КТБ. Няколко пъти назова публично Иван Искров, управител на БНБ (с изтичащ мандат), Петър Чобанов (финансов министър в кабинета „Орешарски”, депутат от ДПС) и Пламен Орешарски, премиер на орташкия кабинет на ДПС и БСП. Нито дума или намек за Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров. Не спомена дори вътрешния министър Цветлин Йовчев, който също е играл важна роля в събитията. Първите трима обаче нямат мотив за удара срещу КТБ. Освен това и тримата са видяли само добро от Василев – сещайте се какво. Те биха съдействали само под натиск или ако са зависими. Което и да си изберете, няма да сбъркате. Истински мотив има Делян Пеевски, който дължи - чрез негови фирми и такива на майка му - стотици милиони на КТБ. Срива банката, превзема фирмите и бизнеса на Цветан Василев, доскоро негов приятел и благодетел, след което започва най-голямото лапане в новата история – на банковите активи. Ако някой вярва, че Борисов не е знаел схемата – да звънне веднага на 112 – може и да му помогнат...

 

Пеевски обаче не би могъл да осъществи удара срещу КТБ сам. Подобен акт е по силите на цели институции. Пак те биха могли за известно време да прикрият заговора с някакви законови действия. Използвайки анонимен сигнал за готвен атентат срещу Пеевски, в МВР е сформирана група, която да извърши арести. Прокуратурата осигурява съответните „доказателства” и обвинения. Задържани са трима души, а спецполицаи, следователи и ченгета нахлуват в офиси на фирми, близки до Василев и банката. Балонът с „убийството на Пеевски” е спукан от СГС поради липса на каквито и да било доказателства, но злото вече е сторено. Сотир Цацаров признава гафа с арестите и се извинява, но това вече е без значение. Банката е на колене и последните акорди идват от пеевските медии, че Василев е откраднал 4-5 милиарда. 

 

В последният момент Василев успява да напусне страната и това спасява животът му. Вероятно и на семейството му. Защото е имало план за зрелищното му задържане на летище „София”, а след това в ареста той да не издържи психически и да посегне на живота си. Това не е конспиративна теория, а действителната ситуация. Самият Борисов, когато излезе в опозиция, обяви, че Доган е искал смъртта му. Каза също, че имало план да бъде ликвидиран в ареста. Може заради това да се е сдружил с Пеевски, а може и други причини да има.

 

Докато тече саморазправата с КТБ Борисов отсъства от сцената. Но е зад кулисите и следи събитията. Част от активите – предприятия, фирми и заводи го интересуват живо. Към тях са насочени интересите на хора от най-близкият му кръг, които работят за него.

 

Когато очаквано печели изборите и идва за втори път на власт, той заявява, че ще направи всичко за да върне откраднатите милиарди. Само че прави тъкмо обратното: затваря си очите, за да бъдат разграбени активите от тези, които фалираха КТБ. Това ако не е популизъм, здраве му кажи. Не е нужно човек да е голям детектив или финансист, за да прозре двойната игра на Борисов: народен спасител и мафиотски покровител едновременно.

 

Цацаров по това време е под „обстрела” на правосъдния министър Христо Иванов и още неколцина политици и магистрати, желаещи да се случат дългоочакваните реформи в съдебната система.  Борисов обаче се възползва от медийните атаки – познайте на чии медии – и създава разнобой в РБ. Иванов подава оставка, а Цацаров и „рИформите” са спасени.

 

Маските падат

 

Тогава започва невиждания мафиотски грабеж, от който биха се втрещили дори Ориана Фалачи и Роберто Савиано. Под благосклонния поглед на Борисов и Цацаров, подставени фирми изкупуват на безценица всички активи, обявени преди това за откраднати от Цветан Василев. Процесът е съпровождан от постоянния медиен шум на пеевските медии, че се случва обратното – Василев върлува и краде. Това продължава и до днес, въпреки очевидното.

 

Чувал съм подмятания, че съм защитавал банкера Василев, защото наливал милиони в някакви фантомни мои фирми. Това е толкова нелепо, колкото и писанията на същите тези медии, че съм имал незаконен син, който работел в ДАНС и ме снабдявал с големи тайни. Вярно е обаче, че съм казвал на Василев, че има грях, който не може да изплати приживе към българите и това е Пеевски. Освен това винаги съм твърдял, че е добре час по-скоро съдът да се произнесе за КТБ. Само че прокуратурата май не сколасва с обвинителния акт. Дали защото няма какво съществено да вкара в него?

 

Както и да е. Започнаха да излизат материали и доказателства за обвързаности на премиера с Пеевски в различни фирми и под различни форми. Например в „Булгартабак”. Борисов отрича, но има достатъчно свидетели. Затова вместо да разпореди проверка и евентуално да разсее съмненията прокуратурата отказа да се занимава със случая. Което прави Борисов зависим, а далаверата още по-вонлива.

 

През октомври 2015 г. се появи сензационното съобщение, че български политици са разследвани за пране на пари в Лихтенщайн. Проверяват се техни сметки и произхода на сумите в тях. Публикуван бе документ с имената на Бойко Борисов, Ахмед Доган и Делян Пеевски. Гробно мълчание – и от споменатите лица, и от държавното обвинение, ДАНС, финансовото разузнаване, Министерство на финансите, НАП и пр.

 

Защо ли? И по чие нареждане?

 

Облаците над премиерската глава се сгъстиха, когато в сайта „Биволъ” започнаха да излизат записи по т.нар. скандал „Яневагейт”. Трима души: шефът на СГС Владимира Янева, съдия Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки, считан за доверено лице на Пеевски, Цацаров и Борисов, водят разговор, който ракрива потресаващи неща за обвързаностите и зависимостите между властите в България. Става ясно и как триумвиратът се разпорежда с държавата. Засегнатите се правят на ударени и ровят около въпроса кой е записвал, а не съдържанието. Нападнаха и Ченалова, проектирайки я като единствен виновник, но нещата почват да е променят Ченалова ги изненада с качествата си на боец, преборил страха. Скоро и други магистрати ще проговорят – още по-страшни неща ще научим.

 

През всичкото това време Борисов не се разграничи нито веднъж от Пеевски и модела #Кой, като яростно се отбраняваше, че имало институции, които трябвало да се произнесат. Не призова обаче тези институции да се намесят и да си свършат работата по закон нито веднъж. А и МВР, и службите, и ДАНС, и финансовото ведомство, и НАП са му подчинени. Изпускането на нерви обаче само по себе си показва каква е истината. И забележете: нито един журналист и тв водещ не зададе въпроса за триумвирата на Борисов. Което не пречи да се раздават награди за смелост, доблест, гражданска позиция и пр. Щеше да е забавно, ако не беше толкова тъжно.

 

Новоназначените синдици на мястото на квесторите в КТБ продължиха да улесняват и подпомагат грабежа на активи по всякакъв начин. Спираха едни цесии и си затваряха очите за скандални такива. Не спряха нито една от съмнителните сделки на главния прокурорски свидетел Бисер Лазов и Пеевски по придобиване на активи за стотици милиони.

 

Борисов се сепна, чак когато руски и британски издания написаха, че има нещо много гнило около сделката по заграбването на Виваком и БТК от Спас Русев и компания. Стресна се, защото в Русия писаха, че са му обещани 50 млн долара, за да си „затвори очите” за аферата.

 

Истината за КТБ рано или късно ще излезе. Всъщност тя е обратното на всичко, което бълва пеевската медийна машина.

 

Според дипломатически източници, вече близо година американските служби – от известно време и руските и британските - извършват свои разследвания на огромния скандал с КТБ, от който пострадаха и американски граждани и фирми, както и руски и британски. Те са наясно и с отказа на Борисов дори да погледне предоставен му план за запазване на активите и връщане на голяма част от кредитите на банката.

 

Разкритията, които Цветан Василев направи в свои интервюта от Белград на свой ред показаха, че премиерът е замесен в много неща, които тепърва ще лъсват.

 

И да не забравяме онзи младеж в Лондон, който извади от обувките Борисов с въпроса, дали като се гледа в огледалото не вижда Пеевски...

 

Какво се задава

 

Усещайки, че обръчът около него се затяга, Борисов реши да прояви таланта си в създаването на интриги (в политиката често това е полезно). Само че беше изчерпал ресурса на доверие и се бе превърнал в единица мярка за лъжи и манипулации. Така се стигна до трика за отклоняване на вниманието чрез „информационна бомба”. В ролята на „портокал с часовников механизъм” този път влезе кръгът „агнешките главички”.  Понеже Цветанов е в Белград и е сравнително изолиран, Борисов реши да удари по кръга „Капитал” на Иво Прокопиев с претопляне на някаква стара манджа. Те, „главичките”, били виновни за оставката, те ще са виновни и за хаоса, в който ще бъде потопена страната, ако не управлява ГЕРБ, начело със своя идол. За всеки случай медийният свинарник на Пеевски изквича, че Василев и Прокопиев наливали милиарди от КТБ в новия проект на Радан Кънев. Който се хване на такава смрад – хване. Което ни напомня, че живеем в епохата на „свинските зурли”, известни още с литературното #Кой... Те олицетворяват статуквото от години. Плюс Цецо Цветанов, Ахмед Доган, лидери на повечето партии в парламента, двайсетина олигарси и пр. И за да го запазят, са готови на всичко. Абсолютно на всичко. Включително и на потопяване на страната в хаос, само и само да докажат, че без тях не можем. Затова е важно гражданският натиск да продължи. Ще хвърлят страната в хаос, без да им мигне окото. Трябва да се пазим, макар да нямаме Втората поправка на Американската конституция... Тя дава правото на оръжие, за да могат гражданите, ако властта злоупотребява и се корумпира да не са с голи ръце срещу армията и полицията, които ще бъдат хвърлени срещу тях. Велика поправка, равна първата за свободата на словото. Институциите, които участваха в погрома срещу КТБ и българския бизнес, както и в последващото разграбване на активите на банката, още са в техни ръце.

 

Другият вариант за спасение на България е „румънска поправка” в реформирането на съдебната ни система.

 

В момента главният прокурор Сотир Цацаров демонстрира активност с обвинения за кражбите около АЕЦ – Белене. Трик за отклоняване на вниманието от истинските проблеми и сделки с победителите на изорите. Важно е да се търси отговорност от виновните за откраднати милиони по проекта, но в този момент това показва  единствено преднамереност и избирателност. Спешни кадрови смени на върха в държавното обвинение са единствената гаранция, че така желаните промени от българите ще се извършат по мирен път. Ако не стане, със сигурност ще стигнем до кръв. Няма друг начин поне да опитаме да бъдем нормална държава. Трябва да го направим заради децата и внуците си и в името на свободата.

 
Огнян Стефанов

 

П.П. Невъзможно е в един анализ да се изброи всичко сторено от триумвирата Борисов, Цацаров, Пеевски. Разкриването на механизмите и мотивите, с които тези хора са действали предстои. Ще е интересно и страшно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 45883 |03.11.2016 Цацаров с оставка, Пеевски с арест, Борисов с извинение . 9| 29487 |22.09.2016 А ти готов ли си да убиеш Пеевски?! . 0| 20339 |13.09.2016 Борисов, признай провала с имигрантите!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads