Реклама / Ads
117| 9104 |24.01.2009 ГЛАСЪТ

Троянският кон не ще да е жаба

.
Въпросът „ а вие защо биете негрите”, като универсален „контрааргумент” на комунистическата пропаганда срещу западните критики, отдавна вече не е толкова актуален.
 



Гадните американци, които правя всичко възможно да ни усложняват живота, тези дни окончателно им го отнеха с новия стопанин на Белия дом. Имаме си нова вълшебна формула. Щом ни настъпят по мазола, посягаме към…мирния атом. „А вие защо ни затваряте блокове от АЕЦ "Козлодуй” ? Това отговори популисткото мнозинство в българския парламент на следните няколко въпросчета, поставяни от ЕС:
Защо сте най-корумпираната държава в ЕС?
Защо нямате нито един осъден управник, бивш или настоящ, за корупция и връзки с организираната престъпност?
Защо няма нито едно разкрито поръчково убийство в България?
Защо България е единствена държава в ЕС без национална програма за борба с най-разпространения вид рак при жените, рака на гърдата ( това е въпросче на Брюксел от тази седмица)?
Защо България е европейски рекордьор по бедност, ниски заплати, тютюнопушене, материална зависимост на младите от техните родители, по разхищаване на енергия и вода, по доказани „отклонявания” на средства по европейски проекти, по липса на чувствителност към екологичните проблеми, по цял „букет” от болести, които водят до сигурно преждевременно „гушкане на букета” на хора във фертилна възраст?
Това последното въпросче, което, уви, може да бъде разширено с още много подобни „рекорди”, съдържа елементи от най-често задаваните въпроси на самите български граждани - особено за бедността и заплатите. И как отговаря популистката власт? Ами много просто: „ А вие защо ни затваряте реакторчетата”?
В братска Русия, която толкова много се харесва на мнозина българи, ядосаният от чуждите упреци руснак посяга за „самоотбрана” към ядрената тояга. Притиснати в спора за какво ли не, „братушките” обичат да сочат към огромната ядрена бухалка зад вратата - с нея могат да унищожат всичко и всички. Включително себе си. Но поне знаят, че светът се бои от тях и това ги топли, прави ги значими в собствените очи.
Имитацията на този „ядрен подход” от българска страна е жалко подражание на един „троянски кон”, който не иска да приеме ролята на жабата, насаждайки усещането в хората, че напразно са „ручали жабетата”. Решението на популисткото мнозинство в Народното събрание да „разреши” повторното отваряне на ядрени реактори, затворени с консенсусно решение на ЕС, е типична провокация на пъдаря, който се прави на цар.
Европейският цар на положението, комисията по енергетиката, лаконично, но светкавично и категорично, даде своя единствено възможен ( и предварително известен отговор): рестартирането на въпросните реактори е възможно само със съгласието на всички страни от ЕС, които са страна по договора с България. В превод от брюкселски на дондуковски и царсовободителски език това означава, че вероятността от възкръсване на погребаните козлодуйски мощности е горе - долу толкова голяма, колкото перспективата Израел и Хамас да се прегърнат в близките дни и да се закълнат във вечна дружба.
Истината е, че популистите, които искат да сътворят „ядреното чудо”, изобщо не си правят илюзии за крайния резултат по отношение на европейската реакция, но разчитат на някакъв резултат пред българските граждани, на които се подмазват най-безцеремонно в ролята на пламенни патриоти. Това е като перчене на опърпан селски лентяй пред засукана богаташка градска мома: няма шансове да го огрее, но пък опитва заради едната хвалба пред другите мераклии в кръчмата!

Иво Инджев 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 9567 |21.01.2009 Дайте на Джими властта в Скопие . 26| 6150 |19.01.2009 Кражбата на 540 буркана лютеница и безпътицата на младите българи . 72| 8664 |17.01.2009 Президентът открехна завеса, която криеше провалите на елита . 108| 6652 |14.01.2009 Протести, провокации, насилие, страх...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads