Реклама / Ads
1| 22456 |12.07.2016 ГЛАСЪТ

Цацаров, хамелеонът и bacillus bulgaricus corrumpo

.
Главният прокурор се възмути от оправдателните присъди на съда. Нямало как да има правосъдие, след като се връщат делата на политици и корупирани магистрати, заявява той. Имало и много оправдателни присъди.
 
Сигурно е така. Но Цацаров не е Колумб. Българите повтарят тези неща от години. Особено откакто той оглави държавното обвинение.  И дотогава прокуратурата се снишаваше пред силните на деня, но по негово време това стана „символ-верую”. Иначе Цацаров е прав за присъдите и връщането на дела. Влачат се с години, а справедливостта влезе в „Червената книга” като застрашения от изчезване амурски леопард. Част от проблема обаче – при това сериозна част – са неговите подчинени.

Събирането на доказателства и намирането на свидетели не им е силна страна.

Корупцията и зависимостите обаче е. Освен това се държат с жертвите като с престъпници, което развращава самият процес на раздаване на правосъдие. Сриват и Програмата за защита на свидетелите. Циничността на някои обвинители, особено около самият Цацаров, е достигнала непокорявани досега върхове. Затова вместо да гледа в паничката на съда, нека първо види гредата в окото на обвинението. Включително и безобразията, сътворявани от членове на ВСС, зависими от него, партии и олигарси.

Нападките срещу съда очевидно целят да се измести вниманието от прокуратурата и да се прехвърли отговорността за липсата на правосъдие от болната глава на здравата. Не че в съдебната ситема всичко е наред, но засега тя е по-малко заразена от bacillus bulgaricus corrumpo в сравнение с държавното обвинение. Което на книга би трябвало да е адвокат на обществото. Парадокс.

 

Напоследък главният прокурор много иска да изглежда еманципиран. Сиреч, Пеевски вече не го командва и няма да има нови „скандали на века” като Костинбродската афера и атентата срещу КТБ. Нито записи като онези на съдия Ченалова и съдия Янева. Нито разкрития като на следователя Бойко Атанасов. Гафове като арестите на „убийците” на Пеевски. Нито нахлувания в офисите на КТБ сякаш са центрове на „Ислямска държава”.

 

Нито източване на секретна информация от МВР както по аферата „Червеи”. Нито незаконни подслушвания на политици, журналисти и бизнесмени. Всичко това Цацаров е замел под килима и ни представя премиерата на сапунка, в която прокурори и ченгета преследват извадени от нафталина гангстери в Слънчев бряг. Преследват и някакъв следовател, ибрикчия на Митьо Очите. За по-голяма тежест на лятното сериалче, прокурори щели да се заемат и с Кеворк Кеворкян. Но не защото е ограбил банка като Пеевски, или е откраднал Виваком като братя Велчеви. Не е, но пък описал проблема с циганите у нас, но не в унисон с „правата линия”, спусната от коминтерни, комитети, псевдополитици и НПО-та... Дотам се докара прокуратурата. Страната се тресе от корупция, елитът разврати българите до неузнаваемост, но държавното обвинение хвърля легионите си срещу мутри средна категория и... Кеворкян. Не е смешно – трагично е. И Цацаров иска да му повярваме, че обвинението на работи с двойни стандарти.

И от самолет се вижда, че проблемите се коренят в Съдебната палата в столицата, властта и Народното събрание. Трите кита на злото. Там мафията е създала лобистки кръгове и дои държавата като породиска крава Холщайн.

 

Ако Цацаров иска да не е просто един хамелеон, а еманципиран магистрат, служещ на закона, ще трябва да започне от модела #Кой и приятелчето си Делян Пеевски. Да разследва откъде са стотиците милиони в сметките му, след като през живота си не е направил и една печеливша сделка, а до онзи ден твърдеше, че няма и бизнес. Да покани данъчните да проверят луксозния начин на живот на депутата. Да се зарови в съмненията за контрабандна дейност и връзки с терористични организации, за които сигнализират турските служби. Да ангажира и наградения с поста шеф на Специализираната прокуратура Иван Гешев (всички зная защо е наградата и как е заслужена) да се включи в разследването на сигналите от партньорски служби по отношение на депутата от ДПС.

 

Да се заеме и със заговора, предшествал удара срещу четвъртата банка у нас. Много интересни неща ще излязат. И страшни.

 

Би трябвало Цацаров да постъпи точно така, защото го задължават Конституцията и обществения интерес. Само че Цацаров, Гешев и колегата им Сарафов няма да тръгнат срещу Пеевски, защото той е един от тях. Или те са негови – както предпочитате. Колкото и да отричат. Фактът, че Гешев си е закачил на стената в кабинета брой на в-к „Телеграф”, собственост на Пеевски, показва за какво става дума. А щом такова нещо краси работното му място какво ли е в дома му? Май нещата отиват към медицината...

Има неща обаче, за които Цацаров трябва да бъде подкрепен. Например за това да не се става правист задочно. Още по-добре ще е ако се прови хорариума на различните ВУЗ-ове, които дават дипломи по право и да бъдат закрити ментетата. Много са. А защо не прокуратурата да се заеме с лицензите за ВУЗ-ове въобще. Не е нормално да има с хиляди повече места за висшисти, отколкото са випускниците.

И все пак борбата с корупцията и престъпността въобще е главната задача на прокуратурата. И тя не се справя с нея.

 

Цацаров - хамелеон. Но и еманципиран важен магистрат. Трудно съжителство.

Хамелеонът е добродушно животинче, което си сменя цветовете, за да си спаси живота. Цацаров опитва същото, но за да скрие мръсни ризи. Един ден обстоятелствата ще наложат какъв да бъде. Обвиняем също го има в картите.

 

Василка Меджедиева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7945 |15.06.2016 И Цацаров се зае с „махленската свада” в Слънчев бряг . 0| 9037 |25.03.2016 Цацаров лови цаци с хапче "три глави", акулите се забавляват . 0| 16528 |22.03.2016 Пеевски, Цацаров и сие запяха на "птичи език" - "Титаник" потъва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads