Реклама / Ads
12| 21222 |14.06.2016 ГЛАСЪТ

Цветанов, дори Пинокио е излъгал само три пъти

.
Цветан Цветанов подарил на Бойко Борисов статуетка на Конфуций за рождения ден. Купил я в Китай, където бил на посещение. В Китай Цветанов се покатерил на Китайската стена. Там, или някъде другаде, той проумял, че древният философ е подходящ подарък за премиера.
 
Защото Борисов навършвал възраст, свързвана с помъдряването. Затова учителят Кун му прилягал.

Всичко това Цветанов разказа по бТВ. Също и други работи. Предимно за успехите на МВР по времето, когато той командваше ведомството и за неуспехите, откакто не е в него.

И понеже стана дума за Конфуций, нека припомня какво е казал мъдреца: Благородният мъж не очаква да бъде лъган, но когато го излъжат, пръв разбира за това.  

 

По повод побоищата и стрелбата с трупове и ранени в Слънчев бряг, Цветанов заяви, че по негово време Митьо Очите бил под контрол. Тогавашният шеф на БОП в Бургас Милен Димитров си знаел работата и в региона било спокойно. После дошли лошите - Цветлин Йовчев (Пеевски Цветанов се страхува да назове на глас) и компания, и не само разбишкали добрата организация, но и изгонили много свестни професионалисти. Между тях били въпросният Милен Димитров, Валентин Цоновски и Станимир Флоров. Ще допълним Йордан Монов, Пламен Йоцов и др., които наистина си вършеха работата както трябва. Те доведоха до съдебни процеси разследвания, които завършиха с доживотни и други присъди за много тежки престъпления. С техните имена се свързват разработките „Гранити”, „Наглите”, „Октопод”, „Килърите” и пр. Недосегаеми бандити се оказаха зад решетките. В резултат десетки опитни служители бяха изхвърлени по поръчка на политическата мафия. Всичко това е вярно. Цветан Цветанов проля сълзи за тях по телевизора, но крокодилски сълзи, които отиваха повече за другарска жалейка. Истината е, че в момента Цветанов си говори единствено с Флоров, който му е нещо като съветник, а на останалите не вдига дори телефона.

Цветанов не каза нещо много важно: че и след Цветлин Йовчев политиката по изгонването на професионалисти от МВР продължи. Със страшна сила. Поставената във ведомството Румяна Бъчварова е само фигура, но не и фактор. Пеевски продължи да контролира и назначава в сектор „Сигурност”, а Цветанов, който уж защитава добрите, не си мръдва пръста да спре това безобразие. Знае го всеки от системата. По този начин много от изпъдените профита се превърнаха в мишени за организираната престъпност. На Цветанов, като председател на Комисията за вътрешен ред и сигурност всичко това му е ясно€ Но не му пука. Дали пък няма да излязат верни слуховете, че Пеевски е осигурил „помилването” на Цветанов от прокуратурата и съда по делата срещу него, в замяна на което Цветанов е обещал да не връща професионалистите, за които уж съжалява... А не ги връщат, защото ще разследват зулумите на модела #Кой и ще лъснат машинациите на политическата мафия. Нещо като цилиндъра на фокусника: не знаеш дали гълъб или зайче ще излезе. И дали ще е от ДПС, ГЕРБ, БСП, АБВ, РБ... Това е кратката версия на причините все по-малко професионалисти да намират място в МВР. Затова и главният секретар Георги Костов не може да организира едно действие като хората, защото не е арестувал един бандит през живота си. Такова е цялото му обкръжение. Затова не чакайте резултати в борбата с престъпността. Гангстерските стъкновения ще продължат да са „битови инциденти”, етническите сблъсъци – „битови инциденти с криминални елементи”, а терорът срещу възрастните хора по селата – „инциденти с неизвестен извършител”.

 

Преди седмица публикувахме текст, в който зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов бе сравнен с римския философ и политик Марк Тулий Цицерон. Беше изпробване на чувството за хумор. В смисъл, че не само болести на мозъка могат да са причина за IQ около 70. Българската политика също. Научното съобщение е изпратено до World Psychiatric Association – чакаме отговор.

 

Днес разбираме, че докато сме търсили „прилики” между Цицерон от Рим и Цветанов от София, депутатът се е катерил по Китайската стена. И не само се катерил, но се и записал, а записът пуснал в мрежата, та всички да му се възхитят.  Цецо Покорителят... Да се готвят други стени и върхове.

След завръщането си от Поднебесната империя бившият вътрешен министър спешно се възмути от екшъните с Митьо Очите: „Разбиха БОП-а, затова няма резултати”, рече и отсече Цветанов. Ами като са го разбили – възстановете го! Но Цветанов и компания правят точно обратното: доразбиват и доунищожават, ронейки лицемерно сълзи. Те знаят, че умните и кадърните са опасни. Затова ги държат в изолация. И понеже Цветанов е на разстояние от Конфуций и Цицерон, равно на това от Земята до галактиката MACSO647-JD – някакви си 13 млрд години, подлостта му се удава лесно. Прави се на загрижен за сигурността и хората, а всъщност ги е зарязал. На лъжеца не вярваме дори тогава, когато говори истината, казва Цицерон.

Има много интересно иследване в тази посока на британеца Стивън Люин за Пинокио. Ученият от университета в Лестър изчислил, че дървеното човече е могло да излъже само 13 пъти. Причината: носът му ще порастне толкова, че ще натежи и ще счупи врата на Пинокио. Хрюс и край. Изводът: продължителните лъжи водят до фатални последици. Затова и симпатичният герой на Карло Колоди в цялата книга излъгва само три пъти.

Пита се колко ще издържи вратът на Цветанов?

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 15349 |27.03.2024 Как падна Търновската крепост: Защо на харвардци не им се получи Win-Win стратегията за преговори? . 16| 8363 |24.03.2024 Манол Глишев: „Крокус“: поредният „Норд-Ост“? . 18| 8841 |22.03.2024 Копейките и готиното бъдеще без НАТО: Копайте, копайте, ние сме от отдел „Пропаганда“ . 39| 24254 |21.03.2024 Драги дами Габриел, Назарян, Сачева и Петкова, да поговорим откровено за мафията, а?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads